Eind 2019 langere treinen tussen Utrecht en Adam

Eind 2019 langere treinen tussen Utrecht en A\dam
Al volgend jaar meer plek in overvolle treinen Utrecht-Amsterdam
Er komt meer plek in de overvolle treinen tussen Nijmegen, Utrecht en Amsterdam. Staatssecretaris Van Veldhoven haalt een geplande verbouwing van het station in Nijmegen drie jaar naar voren. Daardoor wordt het al volgend jaar mogelijk om langere treinen te laten rijden op het hele traject tussen Nijmegen en Schiphol.

Daar rijden nu treinen met maximaal tien wagons en duizend zitplaatsen. Door de aanpassing in Nijmegen kunnen er treinen met twaalf wagons gaan rijden. Dat levert per trein tweehonderd extra zitplaatsen op.

Van Veldhoven noemt de maatregel noodzakelijk om de trein aantrekkelijk te houden. Staan in de trein doet iedereen natuurlijk het liefst zo min mogelijk. Met NS en ProRail zijn we hard bezig om de komende jaren meer treinen per uur te laten rijden op alle drukke stukken spoor. Maar door langere treinen in te zetten, kunnen we ook voordat al die treinen rijden al iets betekenen voor reizigers die nu te maken hebben met drukte.

Snel 200 zitplaatsen erbij in spitstrein tussen Schiphol en Nijmegen

Die zijn vooral op het baanvak tussen Utrecht en Amsterdam gewenst. Het is een van de drukste stukken spoor van Nederland en het aantal reizigers tussen de twee grote steden groeit alleen maar.

Om de groei op te vangen willen NS en Prorail in de toekomst meer treinen per uur laten rijden op drukke baanvakken. “Maar door langere treinen in te zetten, kunnen we ook voordat al die treinen rijden iets betekenen voor reizigers die nu te maken hebben met drukte”, zegt Van Veldhoven.

NIJMEGEN – Vanaf volgend najaar gaan er tussen Nijmegen en Schiphol langere treinen rijden. Dat is drie jaar eerder dan gepland. Vooral tussen Utrecht en Amsterdam is het erg druk in de trein.

Uiteindelijk moet het station van Nijmegen nog verder worden verbouwd om het mogelijk te maken dat er meer treinen per uur gaan rijden. Voor alle werkzaamheden op het traject Nijmegen-Schiphol, die in 2026 afgerond moeten zijn, stelt Van Veldhoven 135 miljoen euro beschikbaar.

Spoorbeheerder ProRail was al van plan het station aan te passen, maar vervroegt dit op verzoek van de staatssecretaris en de provincie Gelderland met drie jaar.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9950. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de krant.dg.nl te lezen.