Verbreding A27 bij Utrecht op de tocht door uitspraak Europees Hof

Archieffoto van de A27 De vergunning die is afgegeven voor de verbreding van de A27 bij Amelisweerd staat op losse schroeven, dat zegt advocaat Valentijn Wösten tegen de NOS. Volgens het Europees Hof van Justitie voldoet Nederland niet op alle punten aan de Europese richtlijnen en geeft daardoor ten onrechte vergunningen uit, dit zou ook betrekking hebben op de vergunning voor de snelweg. De vergunning die is afgegeven voor de verbreding van de A27 bij Amelisweerd staat op losse schroeven, dat zegt advocaat Valentijn Wösten tegen de NOS. Volgens het Europees Hof van Justitie voldoet Nederland niet op alle punten aan de Europese richtlijnen en geeft daardoor ten onrechte vergunningen uit, dit zou ook betrekking hebben op de vergunning voor de snelweg.

Het Nederlandse programma om stikstof terug te dringen in kwetsbare natuurgebieden zit niet goed in elkaar, dat heeft het Europees Hof van Justitie aangegeven. Het huidige beleid wordt door de Europese rechter bekritiseerd. Het beleid zou niet aan Europese richtlijnen voldoen en Nederland geeft dus ten onrechte vergunningen uit.

Bij de NOS is te lezen dat daarmee zon 400 vergunningen voor veehouders, transportbedrijven en wegaanleg op losse schroeven staan. Ook de vergunning voor de verbreding van de A27 bij Utrecht bij het bos van Amelisweerd is volgens advocaat Valentijn Wösten hiermee mogelijk van de baan.

Volgens juriste Marieke Kaajan, die ook reageert bij de NOS, is dat maar de vraag. “Een vergunning mag alleen als er geen alternatieven zijn of het openbaar belang een dwingende reden is. Een groot maatschappelijk project als een weg komt waarschijnlijk wel door zo’n toets heen.”

Het Nederlandse Programma Aanpak Stikstof, waarmee motivering gegeven werd voor vergunningen, moet aangepast worden. De uitspraak betekent dat duizenden natuurvergunningen voor bedrijfsuitbreidingen die sinds 2015 zijn verleend nooit hadden worden afgegeven, aldus de advocaat. De Raad van State is nu aan zet om te oordelen wat er moet gebeuren met de vergunningen.

Algemeen 4/11 – 15:28 Honderden fietsers protesteren tegen verbreding A27 Honderden deelnemers fietsten zondag mee tijdens een zogenoemde fietsdemonstratie om te protesteren tegen de verbreding…

Archieffoto van de A27 Kerngroep Ring Utrecht denkt dat de uitspraak van het Europees Hof over de Nederlandse stikstofwetgeving gevolgen zal hebben voor de verbreding van de A27. Gisteren werd al gesteld dat de vergunning voor de verbreding van de A27 bij Amelisweerd op losse schroeven zou staan. Kerngroep Ring Utrecht denkt dat de uitspraak van het Europees Hof over de Nederlandse stikstofwetgeving gevolgen zal hebben voor de verbreding van de A27. Gisteren werd al gesteld dat de vergunning voor de verbreding van de A27 bij Amelisweerd op losse schroeven zou staan.

Volgens het Europees Hof van Justitie voldoet Nederland niet op alle punten aan de Europese richtlijnen en geeft daardoor ten onrechte vergunningen uit, dit zou ook betrekking hebben op de vergunning voor de snelweg.

De uitspraak van het Hof is van belang voor het beroep van de Kerngroep tegen het in 2016 genomen Tracébesluit voor de Ring Utrecht. Dat is erkend door de Raad van State, die vorig jaar besloot de behandeling van dit beroep te verdagen in afwachting van deze uitspraak, schrijft de kerngroep. Het is aan de Raad van State om aan de hand van deze uitspraak een finaal oordeel over plannen en projecten te geven.

Het kan volgens de Kerngroep niet anders dan dat deze uitspraak gevolgen heeft voor de onderbouwing van het Tracébesluit. De uitspraak zou dwingen tot onderzoek naar reële alternatieven met minder schade voor de natuur.

In het geval van de Ring Utrecht zijn die alternatieven aanwezig, zoals een verbreding tot 2×6 rijstroken binnen de bestaande bak in Amelisweerd. In combinatie met een maximum snelheid van 80 km/uur op de Ring geeft dit alternatief niet alleen veel minder lawaai en minder luchtvervuiling maar ook meer veiligheid en een betere doorstroming, aldus de groep in een schriftelijke reactie.

De groep wijst ook nog op het ontbreken van een klimaatparagraaf in de onderbouwing van de verbreding. Het besluit zou niet getoetst zijn op de gevolgen voor de uitstoot van CO2. Tot 2030 is er € 19 miljard gereserveerd voor infrastructurele projecten zoals de verbreding van de A27, maar voor al deze projecten geldt dat de consequenties van het klimaatverdrag in Parijs niet in de plannen zijn meegenomen. GroenLinks Kamerlid Suzanne Kröger zal daarover binnenkort vragen stellen in de Tweede Kamer.

Kerngroep klinkt leuk maar de stikstofwetgeving is bedoeld voor de landbouw. Weinig slimme mensen in de kerngroep dus.

Het arrest van het Hof heeft betrekking op ‘kwetsbare natuurgebieden’. Dat zijn natuurgebieden die in Europese beschermingsprogramma’s zijn opgenomen. Amelisweerd is geen natuurgebied, laat staan dat het kwetsbaar is.

Amelisweerd is een recreatiegebied, zie de stromen Utrechters die daar al decennia hun vrije tijd door brengen.

Ach een strohalm, of laten we het een grassprietje noemen. Grassprietjes hebben immers ook bescherming nodig, Daar komt De Kracht van Utrecht nog wel mee.

De bomen zijn uitermate zeer geschikt voor de Bio Centrale van Groen Links en voor de open haard van de grijze sokken kiezers. Gerard vd Vecht.

Ik verwacht dat de verbreding doorgaat aangezien filerijdende auto’s meer vervuilen en dat is nadelig voor de luchtkwaliteit.

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).