Hoolwerf pakt tweede ritzege in Trachtiol Trophy

Na drie wedstrijden in de Trachitol Trophy is Irene Schouten nog altijd ongeslagen. De schaatsster van Team Royal A-ware won wederom met overmacht de eindsprint, nu op het ijs van Hoorn. Bij de heren was het net als donderdag Evert Hoolwerf die de wedstrijd op zijn naam schreef. Hoolwerf en Schouten ontvingen voor hun zege tevens de Sjoerd Huisman Bokaal.

De heren braken de wedstrijd al snel open. Al na enkele ronden reed een omvangrijke kopgroep weg. Daarbij sterke mannen als Mats Stoltenborg, Marcel van Ham, Crispijn Ariëns en thuisrijder Bart Mol. De ploeg van Royal A-ware had klassementsleider Hoolwerf erbij zitten, maar lieten de groep niet gaan. Na 25 ronden was het hele peloton weer bij elkaar. 

Weer marathonzege voor Hoolwerf en Schouten

Het vervolg van de wedstrijd was hard en het publiek in Hoorn kon genieten van een snelle koers, waarbij de achterdeur van het peloton wagenwijd openstond. De blauwe trein in dienst van Hoolwerf stoomde met tien ronden op de klok het peloton voorbij. De koers werd nog even opgeschud door een valpartij van Gary Hekman, die een tik kreeg en in de kussens belandde. Ook voor winnaar Hoolwerf werd het na een eerdere valpartij nog even spannend, hij werd hard in zijn knie geraakt. “Een rondje of tien deed het goed zeer. Ik heb de pijn gelukkig kunnen verbijten en we hebben de finale goed afgemaakt.

Evert Hoolwerf heeft in Hoorn ook de derde wedstrijd van de teruggekeerde marathonvierdaagse in het schaatsen, gewonnen. Hoolwerf was donderdag al de sterkste in Breda.

In de eindsprint was het nog steeds Royal A-ware dat ferm op kop reed en de eindsprint won. Arjan Stroetinga, die in Hoorn zijn honderdste podiumplaats op de marathon binnenhaalde, leek aanvankelijk op de overwinning af te gaan, maar hield in de laatste meters een beetje in. “Ik had hem ook kunnen winnen, maar we gaan voor het klassement van Evert”, verklaarde hij na afloop. 

Het was dan ook ploeggenoot Hoolwerf die in het leiderspak zijn tweede overwinning in de strijd om de Trachitol Trophy pakte en daarmee zijn koppositie versterkt. Crispijn Ariëns maakte het podium compleet. We hebben eindelijk een sprint gereden zoals we hem wilden rijden en ook goed afgemaakt. We hebben top gereden met zijn allen”, besluit Hoolwerf.

Donderdag wonnen Evert Hoolwerf en Irene Schouten ook al de eerste wedstrijd van de vierdaagse in Breda.

Schouten verstevigt voorsprongNa een onstuimige koers, die vanwege een valpartij nog korte tijd stilgelegd moest worden, zagen we in de slotfase van de dameskoers nog een aantal uitlooppogingen. Nicky van Leeuwen ondernam een moedige poging om solo weg te rijden, met Lieke Splinter, Britt Tjalma, Dominique van der Stelt en Hao Jiachen die even later aansloten. Zij zagen een paar ronden later het hele peloton weer aansluiten. 

Loes Adegeest zag met nog vijftien ronden een kans om weg te springen en greep al snel een voorsprong van een meter of dertig. Carien Kleibeuker zag het gevaar van de uitlooppoging in en nam het initiatief om de Enschedese schaatsster weer terug te halen. Daarna zagen we de inmiddels vertrouwde sprinttreintjes zich formeren. Onder andere ZiuZ, mkbasics.nl en Mastermind probeerden hun sprinters in stelling te brengen.

“Ik ben vooral heel blij dat ik hem op mijn thuisbaan ook heb gewonnen”, lachte de winnares direct na de wedstrijd. Er werd behoorlijk doorgereden. Wij rijden vaak op een kluitje en nu op een lint, daar was ik blij mee. Er waren maar een paar momenten dat we even stilvielen”, aldus Schouten.

Het was de ploeg van Palet Vastgoedonderhoud die de kop van het peloton controleerde met nog twee ronden op de klok. Er stond echter geen maat op de sprint van Irene Schouten. Voor de derde dag op rij greep ze de overwinning. Ploeggenote Marijke Groenewoud sprintte in haar kielzog naar de tweede plaats, Imke Vormeer eindigde op de derde plaats.

Schouten kan met alleen nog de slotwedstrijd in Groningen in het vooruitzicht de overwinning eigenlijk al niet meer weggeven, al houdt Schouten zelf nog een slag om de arm. “Ik moet er nog hard voor strijden. Morgen is weer een nieuwe dag en ik hoop op een mooie wedstrijd.”

Driestrijd bij beloftenDe strijd bij de beloften draait na drie wedstrijden uit op een heuse driestrijd. Casper de Gier, Ruud Slagter en Daan Gelling staan na de wedstrijd in Hoorn nog erg dicht bij elkaar. Na overwinningen voor Slagter en De Gier kon Gelling op het ijs van de Westfries de handen in de lucht steken. Na 38 ronden sprong een grote kopgroep van elf man weg uit het peloton, met daarbij alle grote namen. Met nog 50 ronden op het bord vonden zij weer aansluiting bij het peloton, op Marc Middelkoop na, die weer terug in het peloton viel. 

In het vervolg van de wedstrijd hielden de mannen elkaar nauwlettend in de gaten en lieten ze geen kopgroep meer gaan. Het peloton kreeg zodoende met nog elf ronden te gaan de bel, waarna de Chinees Shen Hanyang de sprint won om de elfde plaats. De mannen in de kopgroep probeerden om beurten nog wel om weg te rijden, maar geen van hen kon het verschil maken. Ronald Haasjes trok de sprint aan, maar het was Gelling die iedereen te snel af was.

“Het is mijn eerste jaar bij de beloften en ik ben heel blij dat ik nu heb kunnen winnen”, klonk het tevreden uit de mond van de winnaar. “We gingen al vrij snel rond en daarna was het zaak om te zorgen dat de mannen met een ronde niet nog eens gingen. Ronald trok de sprint aan en ik kon er makkelijk nog omheen, dat was perfect voor mij. Morgen nog een dag, langer dan normaal dus we zullen zien hoe het dan gaat.”

RegiotopVoorafgaand aan de Trachitol Trophy werd de vierde wedstrijd in de regiotopcompetitie verreden. Bij afwezigheid van klassementsleidster Anna van den Bos konden de overige dames in het peloton van de regiotop in Hoorn hun kans grijpen. Het was Evelien Vijn die na drie tweede plaatsen op haar thuisbaan naar de overwinning sprintte. Achter haar eindigden Roos Markus en Lisanne Buurman als tweede en derde. In het klassement neemt Vijn de leiding over van Van den Bos. Zij zal bij de volgende marathon in het oranje leiderspak van start mogen gaan.

Neem een kijkje in de webshop voor mooie fankleding, schaatsen en meer. Rijd rond als een kampioen en bestel dé kleding, identiek aan het nationale team.

Altijd op de hoogte van het laatste schaatsnieuws en de leukste acties van schaatsen.nl, KNSB en zijn partners. Meld je aan als #schaatsfan.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.