Elke 7,5 minuut een trein is mogelijk

Elke 7,5 minuut een trein is mogelijk
Intercitys moeten op drukke trajecten om de 7,5 minuut gaan rijden
ProRail wil in de toekomst meer treinen laten rijden om de groei van het aantal passagiers op te vangen. De spoorbeheerder denkt dat dat ook mogelijk moet zijn op het huidige spoorwegennet, maar dan moeten er wel een paar slimme keuzes worden gemaakt. “Door meer treinen dichter achter elkaar te laten rijden, kun je meer capaciteit op hetzelfde spoor verwerken”, zegt topman Pier Eringa van ProRail.

ProRail heeft in overleg met vervoerders en reizigersorganisaties een toekomstvisie ontwikkeld. Volgens de berekeningen van de spoorbeheerder stijgt de mobiliteit in de komende tien jaar met 40 procent. De verwachting is dat het vooral drukker wordt op de trajecten waar het nu ook al druk is.

“Dat zorgt ervoor dat op een aantal plekken reizigers geen naadloze aansluiting hebben op de drukke trajecten, zegt ProRail. “Dat lossen we op door op de drukste trajecten met acht treinen per uur te gaan rijden. Dat zorgt voor betere overstapmogelijkheden en meer capaciteit.

Tussen Amsterdam en Eindhoven rijdt er sinds dit jaar elke 10 minuten een intercity. Ook op andere drukke trajecten gaat dit gebeuren.

Tienminutentrein moet elke 7,5 minuten gaan rijden

De rest van het spoorboekje gaat uit van treinen die bijvoorbeeld om het kwartier of half uur rijden. Dat leidt ertoe dat reizigers die moeten overstappen vaak geen goede aansluiting hebben en meer tijd kwijt zijn dan voorheen.

ProRail wil dit probleem oplossen door op drukke trajecten in de spits niet zes keer, maar acht keer per uur een intercity te laten rijden. Ook moeten er op sommige trajecten extra sneltreinen komen die tussen de intercitys en stoptreinen door rijden. Hierdoor hebben de reizigers nog een extra optie.

De tienminutentrein biedt niet altijd een snellere oplossing voor reizigers. Overstappen op aansluitende treinen die eens per kwartier of halfuur rijden, levert uiteindelijk geen tijdwinst op.

Topman Eringa verwacht niet dat meer treinen op het spoor ook tot meer problemen zullen leiden. “Het leidt uiteindelijk tot een veel beter treinproduct en dat is ook nodig om de enorme groei van reizigers aan te kunnen en een goed alternatief te zijn voor de auto.”

De reizigersaantallen nemen de komende tien jaar met 40 procent toe. Om daaraan het hoofd te bieden, moeten het spoor, de stations en de dienstregeling flink worden verbeterd.

Reizigersorganisatie Rover steunt de plannen van ProRail. “Reizigers moeten te vaak wachten op een aansluiting. Acht in plaats van zes treinen per uur is een vereiste om dit op te lossen”, zegt directeur Freek Bos van Rover in De Telegraaf.

Om in te spelen op de reizigersgroei van de komende jaren moeten op drukke spoortrajecten elke 7,5 minuten treinen gaan rijden.

Hij pleit in de krant ook voor betere parkeermogelijkheden voor de auto en de fiets bij de stations. “Veel reizigers komen met de vervoermiddelen naar het station. Zorg voor genoeg faciliteiten. Die zijn nu verwaarloosd.”

De NS wil ook meer treinen laten rijden, maar pleit in De Telegraaf ook voor extra investeringen om meer rails aan te leggen. “Anders zitten sprinters en intercitys elkaar straks in de weg en ontstaan er opstoppingen”, zegt een woordvoerder.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088-0561561. De servicepagina kunt u hier vinden. Klik hier om direct de digitale krant te lezen.