Gedram van Advocaat in Utrecht: Van Seumeren moet niet zwichten

\Gedram\ van Advocaat in Utrecht: \Van Seumeren moet niet zwichten\
Valentijn Driessen: Advocaat troeft wijsneuzen en uitvinders af
FC Utrecht-eigenaar Frans van Seumeren moet niet zwichten voor het gedram van Dick Advocaat. Dat vindt Telegraaf-journalist Valentijn Driessen. Advocaat heeft al meerdere keren laten doorschemeren dat hij in januari graag een extra spits aan zijn selectie wil toevoegen.  De ervaren oefenmeester is blijkbaar niet tevreden over de aanvallers die hij momenteel tot zijn beschikking heeft. ‘Waar Van Seumeren niet voor moet zwichten, is Advocaats gedram om een nieuwe spits’, aldus Driessen in De Telegraaf.  

‘Vijf doelpunten in één wedstrijd en een scorende negentienjarige goalgetter uit de eigen opleiding die om de hoek woont: Advocaat moet nu gewoon aan de slag met het beschikbare materiaal.’ Driessen doelt daarmee op de 5-0 zege van De Graafschap van zondag én de twee goals die invaller Nick Venema in de slotfase maakte.

’Advocaat moet uit zijn Sparta-periode bovendien weten dat aankopen in de winterstop geen garanties bieden.’

Dick Advocaat heeft de boel aardig op de rit gekregen bij FC Utrecht. Onder het bewind van de 71-jarige oefenmeester bezetten de Domstedelingen inmiddels de vijfde plaats in de Eredivisie, na de 5-0 zege op De Graafschap van zondag. Valentijn Driessen is in zijn column in De Telegraaf lovend over Advocaat.

Bij FC Utrecht laat Advocaat zien dat hij het vak van voetbaltrainer/coach nog steeds in de vingers heeft. Wijsneuzen, uitvinders en omhooggevallen academici met hun interessantdoenerij en theoretisch gezever – publicitair vaak blindelings gesteund door onnozele volgers – aftroevend, aldus Driessen. Advocaat is echt en hoeft zich niet te verschuilen achter allerlei theorieën. Hij beheerst het vak. Zelfs dan ga je weleens op je bek omdat niet alles maakbaar is in het topvoetbal.

Het overkwam Advocaat bij Sparta ofschoon het fenomeen VAR een stevig handje hielp. Advocaats missie WK 2018 mislukte door eigen toedoen tegen Frankrijk en de bijzondere, bijna verdachte 8-0 zege van Zweden tegen Luxemburg, vervolgt hij. Driessen benadrukt dat Oranje zich onder leiding van Advocaat kwalificeerde voor divisie A van de Nations League. Daarin eindigde Nederland als eerste in een poule met Frankrijk en Duitsland. Zo slecht als vaak wordt beweerd heeft Advocaat het bij Oranje dus niet gedaan.

Zonder een spat aan zijn jarenlange werkwijze te hebben gesleuteld, lukt het Advocaat nu weer om FC Utrecht nieuw leven in te blazen, aldus Driessen, die van mening is dat de clubleiding van FC Utrecht niet moet zwichten voor het gedram van Advocaat om een nieuwe spits, wegens de aanwezigheid van Nick Venema. Vijf doelpunten in één wedstrijd en een scorende negentienjarige goalgetter uit de eigen opleiding, die om de hoek woont; Advocaat moet gewoon aan de slag met het beschikbare materiaal.