Raymond N. drie jaar de cel in voor dodelijk ongeval op De Uithof – AD.nl

Raymond N. drie jaar de cel in voor dodelijk ongeval op De Uithof - AD.nl
Raymond N. drie jaar de cel in voor dodelijk ongeval op De Uithof
Een 39-jarige man uit Utrecht heeft 3,5 jaar cel gekregen, waarvan zes maanden voorwaardelijk, voor een dodelijk verkeersongeluk in september 2016. Raymond N. botste toen met zijn auto met hoge snelheid tegen een bus.

N. raakte zelf zwaargewond bij het ongeluk op de Utrechtse universiteitscampus De Uithof. Hij lag twee weken in coma. De andere twee inzittenden van de auto, onder wie een neef van N., kwamen om het leven. In de bus raakte niemand gewond.

Naast de celstraf krijgt N. een rijverbod van 4 jaar. De uitspraak van de rechters is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. De rechtbank heeft er rekening mee gehouden dat N. al een strafblad had wegens (te hard) rijden onder invloed. De rechters hopen dat het voorwaardelijke deel van de gevangenisstraf voorkomt dat hij in de toekomst opnieuw in de fout gaat.

De Utrechter was onder invloed van drank en drugs toen hij door rood reed en tegen de bus botste. Daarnaast reed hij zeker 79 km/u, terwijl 50 de maximumsnelheid was.

N. heeft altijd ontkend dat hij te hard heeft gereden. Volgens hem is het ongeluk de schuld van de buschauffeur. “Als hij was gestopt, had ik hier niet hoeven zitten. Hij had beter uit zijn doppen moeten kijken”, zei hij eerder in de rechtbank. “Hij is toch een professioneel buschauffeur?!”

N. ontkende tijdens de rechtszitting twee weken geleden in alle toonaarden, tot grote frustratie van de aanwezige nabestaanden. De rechtbank noemt hun slachtofferverklaring indringend.

De man zei daarnaast dat de twee slachtoffers zelf verantwoordelijk zijn voor hun dood. De ene man zou tegen het advies van N. in zijn gordel niet hebben omgedaan. De ander had al nekletsel door een eerder ongeluk. Daardoor zou de klap hem fataal zijn geworden, zegt N. Maar uit onderzoek van de schouwarts blijkt dat de man niets aan zijn nek mankeerde en door een schedelbreuk is gestorven.

Volgens de rechtbank is er juridisch sprake van zeer onvoorzichtig en onoplettend rijgedrag, de een-na-hoogste vorm van schuld bij een verkeersongeval.

Het OM noemde de houding van N. tijdens een zitting onbegrijpelijk en minachtend. “De verdachte zwelgt in zelfmedelijden.”

Door het ongeval in Utrecht kwamen een 22-jarige neef van N. uit De Meern en een 26-jarige man uit Maarsen om het leven.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Door het ongeval in Utrecht kwamen een 22-jarige neef van N. uit De Meern en een 26-jarige man uit Maarsen om het leven.