Volg hier het nieuws over de schietpartij in Utrecht – NRC

Volg hier het nieuws over de schietpartij in Utrecht - NRC
NCTV: verhoogt dreigingsniveau in provincie Utrecht | Binnenland
UTRECHT – Bij een schietpartij in een tram in Utrecht zijn maandagochtend meerdere personen gewond geraakt. Het voertuig staat stil op het 24 Oktoberplein in Utrecht. De politie houdt rekening met een terroristisch motief. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid heeft besloten om het dreigingsniveau te verhogen naar niveau 5 uitsluitend voor de provincie Utrecht tot in ieder geval 18:00.

Dat is het hoogste niveau. Dat is voor het eerst in Nederland. De schietpartij in Utrecht heeft volgens de NCTV vooralsnog alle kenmerken van een terroristische aanslag.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

De persoon die in een tram schoot in Utrecht, is nog voortvluchtig. De politie sluit niet uit dat er meer daders zijn, maar spreekt vooralsnog van een dader.

Onze verslaggever ter plaatse ziet hoe een van de slachtoffers op de trambaan is afgedekt met een wit laken. In een andere ambulance werd net zichtbaar voor omstanders nog een ander slachtoffer gereanimeerd. De sfeer ter plekke is gespannen.

Al houdt de politie rekening met een terroristisch motief, meerdere scenarios worden nog opengehouden. Getuigen worden op dit moment gehoord. Van de dader(s) ontbreekt tot dusver ieder spoor.

Het grote verkeersplein ziet inmiddels zwart van de politie en hulpverleners. Er lopen leden van de anti-terreureenheid DSI rond. Ze wachten vooralsnog rustig af op wat gaat komen. De afzetting rondom de tram die stil staat in een bocht wordt steeds vergroot.

De laatste passagiers konden op eigen kracht de tram verlaten. Ze zijn met busjes afgevoerd. Er is inmiddels een anti-terreur-eenheid aanwezig. Ook verschillende trauma- en politiehelikopters zijn op locatie.

Bewoners van hoge gebouwen in de omgeving melden in een app-groep dat deze panden politiebewaking hebben gekregen.

Premier Mark Rutte heeft het coalitie-overleg afgezegd in verband met de schietpartij in een Utrechtse tram. Volgens een woordvoerder gaat hij naar zijn kantoor in het torentje om zich op de hoogte te laten stellen over de situatie.

Het UMC Utrecht heeft van veiligheidsregio GHOR het verzoek gekregen om het calamiteitenhospitaal open te stellen.

Hoeveel slachtoffers er worden opgevangen is nog onbekend. Het calamiteitenhospitaal is een bijzonder ziekenhuis voor de onmiddellijke opvang van slachtoffers onder bijzondere omstandigheden.

De linkerrijstroken van snelwegen richting Utrecht zijn vrijgemaakt voor hulpdiensten. Het gaat om de A2 tussen Amsterdam en Utrecht en de A12 tussen Den Haag en Utrecht.

Een woordvoerder van Rijkswaterstaat weet niet of er ook gebruikgemaakt is van de vrije banen door hulpdiensten.

De toegang tot Utrecht-West, waar het schietincident heeft plaatsgevonden, zou ook vanaf snelwegen voor verkeer afgesloten zijn. De gemeente Utrecht was niet bereikbaar voor bevestiging daarvan.

De NS meldt dat er geen speciale maatregelen getroffen worden op Utrecht Centraal Station. De tram waarin geschoten is, zou onderweg zijn geweest naar dat station. De dader zou nog voortvluchtig zijn. Maar de situatie heeft geen gevolgen voor treinreizigers, aldus een zegsman.

Eerder maandag werd al bekendgemaakt dat het tramverkeer in Utrecht is stilgelegd wegens de situatie.

Jimmy de Koster woont in de buurt en zag de schietpartij gebeuren. Hij zegt tegen RTV Utrecht dat er meerdere keren geschoten is. Een vrouw zou op de grond hebben gelegen en geroepen hebben: Ik heb niets gedaan.

Extra politie op wegenOp uitvalswegen vanuit Utrecht richting het zuiden van het land, is de politie extra alert. Bij op- en afritten langs de A2 richting Den Bosch en de A27 richting Breda is veel politie op de been wegens het schietincident eerder op de dag.

We staat met veel autos op diverse plekken langs snelwegen. Dat is gebruikelijk in dit soort situaties, aldus een woordvoerder van de politie West-Brabant.

Politie en NCTV treffen aanvullende veiligheidsmaatregelen rond station Utrecht CS en de daar aankomende en vertrekkende treinen, meldt NS.

De maatregelen zijn getroffen in overleg tussen politie, NCTV en de NS. Over de aard doen de Nederlandse Spoorwegen geen nadere mededelingen. In de gehele provincie is het hoogste dreigingsniveau voor terroristische aanslagen afgekondigd. Dat duurt in elk geval tot 18.00 uur maandagavond.

De Koster: Ik kwam van mn werk vandaan toen het gebeurde. Ik sta bij de stoplichten op het 24 Oktoberplein en ik zie een vrouw liggen, ik denk dat ze tussen de 20 en 35 jaar oud is. Op dat moment hoorde ik drie keer pang pang pang. Vier man liepen heel hard naar haar toe en ze probeerden haar weg te slepen en toen hoorde ik weer pang pang pang en die gasten laten die vrouw weer los. Hele chaos daar.

De politie scholen in Utrecht wordt geadviseerd de deuren dicht te houden. Dat zegt een woordvoerster van de scholenkoepel SPO. Bij SPO Utrecht zijn 35 scholen voor openbaar basisonderwijs in Utrecht aangesloten.

Weet u meer? Mail naar nieuwsdienst@telegraaf.nl of App naar onze whatsapp tiplijn. Of zet ons nummer in je telefoon: +31 613650952

utrechtaanslagenUpdated 4 min geleden1 uur geleden in BINNENLANDPOPULAIRE VIDEO'S17 mrt.Boeing, is dit écht de bedoeling?17 mrt.Trucker solliciteert naar ontslag16 mrt.Nog nooit zon seksistische aso tegengekomen17 mrt.Bizar: man bijt neus af tijdens ruzie in vliegtuigGerelateerde artikelen11:04BinnenlandSchietpartij in tram Utrecht, meerdere gewonden16 mrt.BinnenlandSchietpartij Amstelveen: Dit heb ik nooit eerder meegemaakt16 mrt.BuitenlandLachende moskeeterrorist maakt racistisch gebaar in rechtbank16 mrt.BinnenlandGewonden na schietpartij met automatische wapens Amstelveen16 mrt.BuitenlandWapenindustrie nu in vizier nabestaanden15 mrt.BuitenlandHier wordt verdachte moskee-aanslag gearresteerdDagelijks tijdens de lunch het laatste nieuws in je inbox?AanmeldenOngeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.

Het Rode Kruis dat de website ikbenveilig.nl is geopend. Ondertussen doen 15 hulpverleners ondersteunend werk in het calamiteitenhospitaal.

Ook de politie in Amsterdam is extra alert. “We staan in nauw contact met onze collegas in Utrecht”, aldus een politiewoordvoerder. Ook op luchthaven Schiphol is verhoogde waakzaamheid. In Rotterdam is er extra toezicht op stations en bij moskeeën; rond het Binnenhof in Den Haag is ook extra politie-inzet.

Een woordvoerder van de NS meldt dat de NS vanwege de veiligheid in overleg met de politie en NCTV aanvullende maatregelen neemt op en rond station Utrecht Centraal. “Het gaat om een combinatie van zichtbare en onzichtbare maatregelen.” Omwille van de effectiviteit van deze maatregel doet de NS geen verdere uitspraken over de maatregelen.

De politieke partijen leggen in verband met de gebeurtenissen in Utrecht de campagneactiviteiten neer. Dat is na overleg met alle partijen besloten.

Premier Rutte en de betrokken ministers kunnen op elk moment op het ministerie van Justitie en Veiligheid samenkomen voor een spoedoverleg met het crisisteam.

In verband met de schietpartij heeft Universiteit Utrecht alle gebouwen gesloten. Niemand mag de panden nog in of uit.

Het incident in Utrecht heeft volgens de NCTV alle kenmerken van een terroristische aanslag. Om 13.15 uur volgt er een persconferentie die bij alle kanalen van de NOS te volgen is.

Uit voorzorg zijn inmiddels alle moskeeën in Utrecht geëvacueerd. Ook kinderen op scholen in de buurt moeten binnenblijven.

Antiterreuragenten staan met getrokken wapens bij een huis op de Trumanlaan, dicht bij het 24 Oktoberplein in Utrecht. Daar staan ook agenten op het dak. Mogelijk wordt er overgegaan tot een inval.

“Ik sta in nauw contact met politie en openbaar ministerie”, zegt burgemeester Van Zanen van Utrecht. “Een eerste driehoek heeft inmiddels plaatsgevonden. De driehoek kan bevestigen dat politie en het openbaar ministerie op dit moment op zoek zijn naar diegene die verantwoordelijk is voor dit incident. Het belangrijkste op dit moment is het verzorgen van de gewonden en het onderzoek naar de toedracht van het incident. We sluiten niets uit, ook een terroristische aanslag niet.”

Voor ons is het zaak om zo snel mogelijk overzicht te krijgen”, zegt een woordvoerder van de politie. Er is nog veel onduidelijk, en alles wordt onderzocht.

De NCTV schroeft het dreigingsniveau voor de provincie Utrecht tot vanavond 18.00 uur op naar niveau 5. Dat is het hoogste dreigingsniveau.