Schietpartij Utrecht: wat weten we? | Binnenland – Telegraaf.nl

Schietpartij Utrecht: wat weten we? | Binnenland - Telegraaf.nl
NCTV verhoogt dreigingsniveau in provincie Utrecht | Binnenland
UTRECHT – Bij een schietpartij in een tram in Utrecht zijn maandagochtend meerdere personen gewond geraakt. Het voertuig staat stil op het 24 Oktoberplein in Utrecht. De politie houdt rekening met een terroristisch motief. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid heeft besloten om het dreigingsniveau te verhogen naar niveau 5 uitsluitend voor de provincie Utrecht tot in ieder geval 18:00.

Dat is het hoogste niveau. Dat is voor het eerst in Nederland. De schietpartij in Utrecht heeft volgens de NCTV vooralsnog alle kenmerken van een terroristische aanslag.

De persoon die in een tram schoot in Utrecht, is nog voortvluchtig. De politie sluit niet uit dat er meer daders zijn, maar spreekt vooralsnog van een dader.

LIVE: Verdachte van schietpartij in tram aangehouden in Utrecht

Onze verslaggever ter plaatse ziet hoe een van de slachtoffers op de trambaan is afgedekt met een wit laken. In een andere ambulance werd net zichtbaar voor omstanders nog een ander slachtoffer gereanimeerd. De sfeer ter plekke is gespannen.

Op 4 maart van dit jaar moest hij zich nog voor de rechter in Utrecht verantwoorden in verband met een verkrachtingszaak. Hij zou zijn slachtoffer meermalen hebben verkracht. Ook zou hij hebben gedreigd haar huis in de brand te steken en zou hij haar in haar gezicht hebben geslagen.

Al houdt de politie rekening met een terroristisch motief, meerdere scenarios worden nog opengehouden. Getuigen worden op dit moment gehoord. Van de dader(s) ontbreekt tot dusver ieder spoor.

De politie is op zoek naar de 37-jarige Gökmen Tanis in verband met de schietpartij maandagochtend in een tram in Utrecht. Tanis is geboren in Turkije en is sinds 2012 een bekende van politie en justitie.

Het grote verkeersplein ziet inmiddels zwart van de politie en hulpverleners. Er lopen leden van de anti-terreureenheid DSI rond. Ze wachten vooralsnog rustig af op wat gaat komen. De afzetting rondom de tram die stil staat in een bocht wordt steeds vergroot.

De politie is op zoek naar de 37-jarige Gökmen Tanis in verband met de schietpartij maandagochtend in een tram in Utrecht. Tanis is geboren in Turkije en is sinds 2012 een bekende van politie en justitie.

De laatste passagiers konden op eigen kracht de tram verlaten. Ze zijn met busjes afgevoerd. Er is inmiddels een anti-terreur-eenheid aanwezig. Ook verschillende trauma- en politiehelikopters zijn op locatie.

Uitkijken naar verdachte schietpartij niet meer nodig, Gökmen Tanis zit vast

Bewoners van hoge gebouwen in de omgeving melden in een app-groep dat deze panden politiebewaking hebben gekregen.

Drie doden bij schietpartijEerder op de dag gaf de politie een foto vrij van de 37-jarige Gökmen Tanis. Hij zou om kwart voor elf maandagmorgen in een tram op het 24 Oktoberplein in Utrecht schoten gelost hebben. Hierbij kwamen drie mensen om het leven en raakten vijf mensen anderen gewond.

Schietpartij in tram met meerdere slachtoffers – Nieuws op Beeld – Altijd het laatste (112) nieuws vanuit de regio Rotterdam-Rijnmond!

Premier Mark Rutte heeft het coalitie-overleg afgezegd in verband met de schietpartij in een Utrechtse tram. Volgens een woordvoerder gaat hij naar zijn kantoor in het torentje om zich op de hoogte te laten stellen over de situatie.

Het UMC Utrecht heeft van veiligheidsregio GHOR het verzoek gekregen om het calamiteitenhospitaal open te stellen.

Hoeveel slachtoffers er worden opgevangen is nog onbekend. Het calamiteitenhospitaal is een bijzonder ziekenhuis voor de onmiddellijke opvang van slachtoffers onder bijzondere omstandigheden.

Verdachte Tanis vervolgd voor verkrachting – Binnenland

De linkerrijstroken van snelwegen richting Utrecht zijn vrijgemaakt voor hulpdiensten. Het gaat om de A2 tussen Amsterdam en Utrecht en de A12 tussen Den Haag en Utrecht.

Een woordvoerder van Rijkswaterstaat weet niet of er ook gebruikgemaakt is van de vrije banen door hulpdiensten.

Onrust in Utrecht na dodelijke schierpartij in tram

De toegang tot Utrecht-West, waar het schietincident heeft plaatsgevonden, zou ook vanaf snelwegen voor verkeer afgesloten zijn. De gemeente Utrecht was niet bereikbaar voor bevestiging daarvan.

De NS meldt dat er geen speciale maatregelen getroffen worden op Utrecht Centraal Station. De tram waarin geschoten is, zou onderweg zijn geweest naar dat station. De dader zou nog voortvluchtig zijn. Maar de situatie heeft geen gevolgen voor treinreizigers, aldus een zegsman.

Dreigingsniveau in provincie Utrecht wel omhoog, landelijk op oude niveau

Eerder maandag werd al bekendgemaakt dat het tramverkeer in Utrecht is stilgelegd wegens de situatie.

Jimmy de Koster woont in de buurt en zag de schietpartij gebeuren. Hij zegt tegen RTV Utrecht dat er meerdere keren geschoten is. Een vrouw zou op de grond hebben gelegen en geroepen hebben: Ik heb niets gedaan.

Video: Eerste beelden na schietpartij Utrecht – RTL NIEUWS

Extra politie op wegenOp uitvalswegen vanuit Utrecht richting het zuiden van het land, is de politie extra alert. Bij op- en afritten langs de A2 richting Den Bosch en de A27 richting Breda is veel politie op de been wegens het schietincident eerder op de dag.

We staat met veel autos op diverse plekken langs snelwegen. Dat is gebruikelijk in dit soort situaties, aldus een woordvoerder van de politie West-Brabant.

Politie denkt ook aan terroristisch motief

De Koster: Ik kwam van mn werk vandaan toen het gebeurde. Ik sta bij de stoplichten op het 24 Oktoberplein en ik zie een vrouw liggen, ik denk dat ze tussen de 20 en 35 jaar oud is. Op dat moment hoorde ik drie keer pang pang pang. Vier man liepen heel hard naar haar toe en ze probeerden haar weg te slepen en toen hoorde ik weer pang pang pang en die gasten laten die vrouw weer los. Hele chaos daar.

De politie scholen in Utrecht wordt geadviseerd de deuren dicht te houden. Dat zegt een woordvoerster van de scholenkoepel SPO. Bij SPO Utrecht zijn 35 scholen voor openbaar basisonderwijs in Utrecht aangesloten.

Het Rode Kruis heeft de website ikbenveilig.nl opengesteld voor mensen die zich ongerust maken over de situatie in Utrecht. We merken dat daar op dit ogenblik behoefte aan bestaat, zegt een woordvoerster. Hier kunnen mensen laten weten dat ze oké zijn.

Weet u meer? Mail naar nieuwsdienst@telegraaf.nl of App naar onze whatsapp tiplijn. Of zet ons nummer in je telefoon: +31 613650952

utrechtaanslagenUpdated Vandaag, 14:10Vandaag, 11:32 in BINNENLANDPOPULAIRE VIDEO'S11:58Eerste beelden schietpartij Utrecht17 mrt.Boeing, is dit écht de bedoeling?17 mrt.Bizar: man bijt neus af tijdens ruzie in vliegtuig17 mrt.Trucker solliciteert naar ontslagGerelateerde artikelen18:20BinnenlandHoofdverdachte Gökmen T. (37) opgepakt na schietpartij Utrecht18:16BinnenlandRutte: Nederland leeft intens mee met aanslag18:06EntertainmentPauw & Jinek verplaatst naar Amsterdam17:23BinnenlandNCTV houdt hoogste dreigingsniveau aan in provincie Utrecht16:24BinnenlandVerdachte schietpartij Utrecht moest voorkomen om verkrachting16:24VideoSpookstad Utrecht: zo leeg zijn de stratenDagelijks tijdens de lunch het laatste nieuws in je inbox?AanmeldenOngeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.

Daan zat in de tram van de schietpartij: Ik dacht: ik moet hier weg

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9940. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ed.nl te lezen.