Utrecht heft advies op om binnen te blijven – AD.nl

Utrecht heft advies op om binnen te blijven - AD.nl
Verdachte van aanslag in Utrecht aangehouden
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

UTRECHT – Bij een schietpartij in een tram in Utrecht zijn maandagochtend meerdere personen gewond geraakt. Het voertuig staat stil op het 24 Oktoberplein in Utrecht. De politie houdt rekening met een terroristisch motief. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid heeft besloten om het dreigingsniveau te verhogen naar niveau 5 uitsluitend voor de provincie Utrecht tot in ieder geval 18:00.

Dat is het hoogste niveau. Dat is voor het eerst in Nederland. De schietpartij in Utrecht heeft volgens de NCTV vooralsnog alle kenmerken van een terroristische aanslag.

De vrouw was uit de tram gevlucht, vertelt Daan, die in de voorste coupé zat. “In eerste instantie dacht ik dat het om een ongeluk ging en ik denk dat anderen dat ook dachten. Vanuit de autos bij het stoplicht schoten mensen te hulp. Ze probeerden het slachtoffer weg te slepen. Vervolgens kwam er een man met geladen pistool achteraan en zag ik mensen gebukt tussen de autos zitten.”

De persoon die in een tram schoot in Utrecht, is nog voortvluchtig. De politie sluit niet uit dat er meer daders zijn, maar spreekt vooralsnog van een dader.

Daan zat in de Utrechtse tram, waarin vanmorgen rond 10.45 uur geschoten werd. "Ik was bezig met mijn telefoon, ineens ging de tram hard op de rem en was iedereen in paniek", vertelt hij aan RTL Nieuws. "Toen ik omkeek, zag ik een vrouw op de grond liggen."

Onze verslaggever ter plaatse ziet hoe een van de slachtoffers op de trambaan is afgedekt met een wit laken. In een andere ambulance werd net zichtbaar voor omstanders nog een ander slachtoffer gereanimeerd. De sfeer ter plekke is gespannen.

SchietpartijDe schietpartij in Utrecht vond rond 10.45 uur plaats in een tram op het 24 Oktoberplein. Daarbij zijn vijf gewonden en drie doden gevallen. De politie heeft een groot gebied afgezet. Meerdere traumahelikopters en ambulances zijn ingezet bij de hulpverlening. De politie houdt er rekening mee dat de dader of daders een terroristisch motief hadden.

Daan zat in de tram van de schietpartij: Ik dacht: ik moet hier weg

Al houdt de politie rekening met een terroristisch motief, meerdere scenarios worden nog opengehouden. Getuigen worden op dit moment gehoord. Van de dader(s) ontbreekt tot dusver ieder spoor.

Verdachte Tanis vervolgd voor verkrachting – Binnenland

Het grote verkeersplein ziet inmiddels zwart van de politie en hulpverleners. Er lopen leden van de anti-terreureenheid DSI rond. Ze wachten vooralsnog rustig af op wat gaat komen. De afzetting rondom de tram die stil staat in een bocht wordt steeds vergroot.

Leiden CentraalOp Leiden Centraal Station is de politie extra aanwezig. Volgens onze verslaggever staan agenten in kogelwerende vesten aan de voor- en achterzijde van het station. 

De laatste passagiers konden op eigen kracht de tram verlaten. Ze zijn met busjes afgevoerd. Er is inmiddels een anti-terreur-eenheid aanwezig. Ook verschillende trauma- en politiehelikopters zijn op locatie.

LEIDEN – Rond Leiden Centraal Station is de politie extra zwaar bewapend aanwezig. Dat vanwege een aanslag in Utrecht maandagmorgen.

Bewoners van hoge gebouwen in de omgeving melden in een app-groep dat deze panden politiebewaking hebben gekregen.

Premier Mark Rutte heeft het coalitie-overleg afgezegd in verband met de schietpartij in een Utrechtse tram. Volgens een woordvoerder gaat hij naar zijn kantoor in het torentje om zich op de hoogte te laten stellen over de situatie.

Het UMC Utrecht heeft van veiligheidsregio GHOR het verzoek gekregen om het calamiteitenhospitaal open te stellen.

Groninger agenten zijn maandag ingezet rond de schietpartij die in Utrecht in een tram heeft plaatsgevonden.

Hoeveel slachtoffers er worden opgevangen is nog onbekend. Het calamiteitenhospitaal is een bijzonder ziekenhuis voor de onmiddellijke opvang van slachtoffers onder bijzondere omstandigheden.

Drie doden bij schietpartijEerder op de dag gaf de politie een foto vrij van de 37-jarige Gökmen T. Hij zou om kwart voor elf maandagmorgen in een tram op het 24 Oktoberplein in Utrecht schoten gelost hebben. Hierbij kwamen drie mensen om het leven en raakten vijf mensen anderen gewond.

De linkerrijstroken van snelwegen richting Utrecht zijn vrijgemaakt voor hulpdiensten. Het gaat om de A2 tussen Amsterdam en Utrecht en de A12 tussen Den Haag en Utrecht.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088-0561561. De servicepagina kunt u hier vinden. Klik hier om direct de digitale krant te lezen.

Een woordvoerder van Rijkswaterstaat weet niet of er ook gebruikgemaakt is van de vrije banen door hulpdiensten.

Politie en marechaussee in Noord-Nederland extra waakzaam na schietpartij in Utrecht

De toegang tot Utrecht-West, waar het schietincident heeft plaatsgevonden, zou ook vanaf snelwegen voor verkeer afgesloten zijn. De gemeente Utrecht was niet bereikbaar voor bevestiging daarvan.

De NS meldt dat er geen speciale maatregelen getroffen worden op Utrecht Centraal Station. De tram waarin geschoten is, zou onderweg zijn geweest naar dat station. De dader zou nog voortvluchtig zijn. Maar de situatie heeft geen gevolgen voor treinreizigers, aldus een zegsman.

Eerder maandag werd al bekendgemaakt dat het tramverkeer in Utrecht is stilgelegd wegens de situatie.

Jimmy de Koster woont in de buurt en zag de schietpartij gebeuren. Hij zegt tegen RTV Utrecht dat er meerdere keren geschoten is. Een vrouw zou op de grond hebben gelegen en geroepen hebben: Ik heb niets gedaan.

Extra politie op wegenOp uitvalswegen vanuit Utrecht richting het zuiden van het land, is de politie extra alert. Bij op- en afritten langs de A2 richting Den Bosch en de A27 richting Breda is veel politie op de been wegens het schietincident eerder op de dag.

Politie: Schietpartij in tram Utrecht

We staat met veel autos op diverse plekken langs snelwegen. Dat is gebruikelijk in dit soort situaties, aldus een woordvoerder van de politie West-Brabant.

De Koster: Ik kwam van mn werk vandaan toen het gebeurde. Ik sta bij de stoplichten op het 24 Oktoberplein en ik zie een vrouw liggen, ik denk dat ze tussen de 20 en 35 jaar oud is. Op dat moment hoorde ik drie keer pang pang pang. Vier man liepen heel hard naar haar toe en ze probeerden haar weg te slepen en toen hoorde ik weer pang pang pang en die gasten laten die vrouw weer los. Hele chaos daar.

De politie scholen in Utrecht wordt geadviseerd de deuren dicht te houden. Dat zegt een woordvoerster van de scholenkoepel SPO. Bij SPO Utrecht zijn 35 scholen voor openbaar basisonderwijs in Utrecht aangesloten.

Politieactie Malieveld onderbroken na schietincident Utrecht

Het Rode Kruis heeft de website ikbenveilig.nl opengesteld voor mensen die zich ongerust maken over de situatie in Utrecht. We merken dat daar op dit ogenblik behoefte aan bestaat, zegt een woordvoerster. Hier kunnen mensen laten weten dat ze oké zijn.

Weet u meer? Mail naar nieuwsdienst@telegraaf.nl of App naar onze whatsapp tiplijn. Of zet ons nummer in je telefoon: +31 613650952

utrechtaanslagenUpdated Vandaag, 14:10Vandaag, 11:32 in BINNENLANDPOPULAIRE VIDEO'S11:58Eerste beelden schietpartij Utrecht17 mrt.Boeing, is dit écht de bedoeling?17 mrt.Trucker solliciteert naar ontslag17 mrt.Bizar: man bijt neus af tijdens ruzie in vliegtuigGerelateerde artikelen21:18BuitenlandVader verdachte Utrecht: hij moet boeten21:10BinnenlandBuurtbewoner over aanhouding: Echt bizar!20:42NieuwsWestbroek na schietpartij boos op journalisten20:39ColumnsHaagse dilemmas na drama Utrecht20:18BinnenlandDat Gökmen T. hier dan zat, vreselijk20:04BinnenlandWereldleiders solidair met Nederland: Strijden tegen angstDagelijks tijdens de lunch het laatste nieuws in je inbox?AanmeldenOngeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.