Zwarte dag in Utrecht: dit gebeurde er op de dag van het schietincident – AD.nl

Zwarte dag in Utrecht: dit gebeurde er op de dag van het schietincident - AD.nl
Vermoedelijke dader en twee andere verdachten aanslag Utrecht opgepakt
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

De politie heeft de identiteit bekendgemaakt van de verdachte van de aanslagvanochtend in een tram in Utrecht. Het gaat om de 37-jarige Gökmen Tanis. Hij is in Turkije geboren, meldt de politie.

In de Renault Clio die maandag werd aantroffen aan de Tichelaarslaan in Utrecht vond de politie aanwijzingen die leidden naar de verdachte van de schietpartij in de tram. Dat meldde de politie maandag.

Video: Eerste beelden na schietpartij Utrecht – RTL NIEUWS

De politie is sinds het incident met man en macht naar de man op zoek. “Benader hem niet zelf maar bel direct de opsporingslijn”, twittert de politie. De tweet is vergezeld van beelden die zijn gemaakt in een tram, vermoedelijk die waar de dader vanochtend toesloeg. Straten in Utrecht werden in het eerste deel van de middag afgesloten en inwoners kregen het advies om binnen te blijven. Dat is inmiddels weer van de baan.

Kort voor het incident is op de Amerikalaan in Utrecht een rode Renault Clio gekaapt; de politie spreekt van carjacking. De Renault is later teruggevonden op de Tichelaarslaan. Of er een verband is met de aanslag in de tram is onduidelijk.

Op verschillende plekken in de provincie, zoals de snelwegen A2, A50 en A58, reden of stonden extra politieautos om naar de man uit te kijken. Op de grote stations werd extra gepatrouilleerd. Drie doden bij schietpartijEerder op de dag gaf de politie een foto vrij van de 37-jarige Gökmen T. Hij zou de man zijn geweest die rond kwart voor elf maandagmorgen in een tram op het 24 Oktoberplein in Utrecht schoten loste. Hierbij kwamen drie mensen om het leven en raakten vijf mensen anderen gewond. Behalve Gökmen werden nog twee verdachten opgepakt, zij zouden betrokken zijn geweest bij de gebeurtenissen.

In het westen van Utrecht kwamen vanochtend zeker drie mensen om het leven toen iemand in een tram begon te schieten. Vijf mensen raakten gewond. De autoriteiten zeiden vanochtend dat alles wijst op een terroristische aanslag.

Een woordvoerder van de politie Zeeland-West-Brabant zei dat zijn team na de melding van de schietpartij ‘meer alert’ was dan gebruikelijk. Een zegsman van de politie Oost-Brabant wilde niet ingaan op eventuele maatregelen. Toch was de extra bewaking op sommige plaatsen goed zichtbaar zoals uit onderstaande video blijkt.

De dader ontkwam, wat in heel Utrecht leidde tot maatregelen. Inwoners van de stad wordt verzocht binnen te blijven en scholen blijven dicht.

De gezochte Gökmen Tanis stond twee weken geleden terecht in een verkrachtingszaak, blijkt uit informatie van de rechtbank in Utrecht. Het zou gaan om een verkrachting in de zomer van 2017.