Derde dode is 28-jarige man uit Utrecht | Binnenland – Telegraaf.nl

Derde dode is 28-jarige man uit Utrecht | Binnenland - Telegraaf.nl
Vermoedelijke dader en twee andere verdachten aanslag Utrecht opgepakt
Een reclamebord met de tekst Utrecht stay strong op het 24 Oktoberplein, de dag na het schietincident.

UTRECHT – De drie dodelijke slachtoffers zijn een 19-jarige vrouw uit Vianen en twee mannen van 28 en 49 jaar oud uit Utrecht.

Politie Utrecht houdt klopjacht op 37-jarige verdachte Gökmen Tanis

Een reclamebord met de tekst Utrecht stay strong op het 24 Oktoberplein, de dag na het schietincident.

Video: Eerste beelden van aanhouding Gökmen T., verdachte schietpartij Utrecht – RTL NIEUWS

Gevonden briefje duidt mogelijk op terroristisch motief | NU – Het laatste nieuws het eerst op

Een 20-jarige vrouw uit Utrecht, een 74-jarige man uit De Meern en een 21-jarige vrouw uit Nieuwegein raakten zwaargewond. Volgens het Openbaar Ministerie raakten vier mensen lichtgewond in de hectiek die tijdens de schietpartij ontstond, bijvoorbeeld omdat ze vielen. Het OM maakte geen namen bekend van de slachtoffers.

De politie en het OM gaan ook vandaag verder met het onderzoek naar het motief. “Tot dusver wordt er ernstig rekening gehouden met een terroristisch motief. Onder meer een in de vluchtauto gevonden briefje en de aard van het feit geven hier aanleiding toe. Andere motieven worden niet uitgesloten, deze worden ook onderzocht.”

Via verschillende media kwam al wel naar buiten dat het 19-jarige slachtoffer werkte bij een cafetaria in Vianen. De zaak is dinsdag gesloten in verband met de gebeurtenissen. De 49-jarige man was voetbaltrainer bij de Utrechtse club Desto. De club meldt op de website verslagen en verbijsterd te zijn door zijn overlijden. Hij voetbalde en tenniste er en trainde daar ook zijn beide zoons en dochter.

Drie mensen zijn zwaargewond geraakt: een 20-jarige vrouw uit Utrecht, een 74-jarige man uit De Meern en een 21-jarige vrouw uit Nieuwegein. In de hectiek die direct na het schieten ontstond, raakten eveneens, voor zover bekend, vier mensen lichtgewond doordat zij bijvoorbeeld kwamen te vallen.

Uit respect voor de de nabestaanden doet de gemeente Utrecht geen mededelingen over de identiteit van de slachtoffers, zo meldt de gemeente op de website. Er is overleg met de betrokkenen over óf en in welke vorm er een herdenking moet plaatsvinden.

Dinsdag om 13.00 uur opent de gemeente een online condoleanceregister op de website. In het Stadskantoor en het wijkservicecentrum komt een condoleanceboek te liggen. Op deze manier kunnen mensen hun medeleven betuigen met de slachtoffers en nabestaanden van de schietpartij

Een woordvoerder van de politie Zeeland-West-Brabant zei dat zijn team na de melding van de schietpartij ‘meer alert’ was dan gebruikelijk. Een zegsman van de politie Oost-Brabant wilde niet ingaan op eventuele maatregelen. Toch was de extra bewaking op sommige plaatsen goed zichtbaar zoals uit onderstaande video blijkt.

utrechtUpdated 52 min geleden2 uur geleden in BINNENLANDPOPULAIRE VIDEO'S18 mrt.Eerste beelden schietpartij Utrecht17 mrt.Boeing, is dit écht de bedoeling?17 mrt.Trucker solliciteert naar ontslag18 mrt.Afschuwelijke taferelen na aanslag: hulpverlener doet verhaalGerelateerde artikelen12:20VideoKennis slachtoffer: Roos had nog zoveel moeten doen11:16BinnenlandKwalitaria Vianen herdenkt slachtoffer Roos11:12BinnenlandAchteraf een verschrikkelijke beslissing10:03BinnenlandIk stap toch met een gek gevoel de tram in09:24BinnenlandBus- en trambestuurders Utrecht weer achter het stuur08:45SterrenBNers in shock na schietpartij UtrechtDagelijks tijdens de lunch het laatste nieuws in je inbox?AanmeldenOngeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.

De politie meldt, in tegenspraak met burgemeester Van Zanen, dat de drie verdachten van de schietpartij in Utrecht nog altijd vastzitten. Vanochtend zei burgemeester Jan van Zanen in het NOS Radio 1 Journaal dat alleen hoofdverdachte Gökman T. nog vastzit, maar dat wordt ontkend door de politie.

De politie heeft de identiteit bekendgemaakt van de verdachte van de aanslagvanochtend in een tram in Utrecht. Het gaat om de 37-jarige Gökmen Tanis. Hij is in Turkije geboren, meldt de politie.

De politie is sinds het incident met man en macht naar de man op zoek. “Benader hem niet zelf maar bel direct de opsporingslijn”, twittert de politie. De tweet is vergezeld van beelden die zijn gemaakt in een tram, vermoedelijk die waar de dader vanochtend toesloeg. Straten in Utrecht werden in het eerste deel van de middag afgesloten en inwoners kregen het advies om binnen te blijven. Dat is inmiddels weer van de baan.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Onrust in Utrecht na dodelijke schierpartij in tram

Kort voor het incident is op de Amerikalaan in Utrecht een rode Renault Clio gekaapt; de politie spreekt van carjacking. De Renault is later teruggevonden op de Tichelaarslaan. Of er een verband is met de aanslag in de tram is onduidelijk.

In het westen van Utrecht kwamen vanochtend zeker drie mensen om het leven toen iemand in een tram begon te schieten. Vijf mensen raakten gewond. De autoriteiten zeiden vanochtend dat alles wijst op een terroristische aanslag.

De dader ontkwam, wat in heel Utrecht leidde tot maatregelen. Inwoners van de stad wordt verzocht binnen te blijven en scholen blijven dicht.

De gezochte Gökmen Tanis stond twee weken geleden terecht in een verkrachtingszaak, blijkt uit informatie van de rechtbank in Utrecht. Het zou gaan om een verkrachting in de zomer van 2017.