Schietpartij tram Utrecht, een dag later: wat weten we? – Telegraaf.nl

Schietpartij tram Utrecht, een dag later: wat weten we? - Telegraaf.nl
Vermoedelijke dader en twee andere verdachten aanslag Utrecht opgepakt
UTRECHT – Utrecht pakt dinsdag de draad weer op na een zwarte dag in de historie van de stad. Trams rijden weer en mensen leggen bloemen. Alle feiten uit Utrecht op een rij:

De eerste verdachte werd maandagmiddag al gearresteerd – nog voor het aanhouden van hoofdverdachte Gökmen T. – bij een van de invallen van de politie in de stad. Het is nog onduidelijk wat zijn rol is.

Het is ook niet bekend hoe de derde verdachte, die maandagavond laat gearresteerd werd, bij de aanslag betrokken is.

Gevonden briefje duidt mogelijk op terroristisch motief | NU – Het laatste nieuws het eerst op

De arrestatie van hoofdverdachte T., van wie de politie de identiteit eerder op de dag had bekendgemaakt, werd maandag rond 18.30 uur gemeld op een persconferentie.

In het westen van Utrecht kwamen vanochtend zeker drie mensen om het leven toen iemand in een tram begon te schieten. Vijf mensen raakten gewond. De autoriteiten zeiden vanochtend dat alles wijst op een terroristische aanslag.

Geen enkele relatie tussen Gökmen T. en slachtoffers Utrecht

Aan het begin van de persconferentie stelde Van Zanen dat de verdachte nog voortvluchtig was, maar aan het einde van de bijeenkomst kwam het bericht binnen dat de 37-jarige T. is aangehouden.

Politie: Nog drie verdachten Utrecht vast – Binnenland

De lokale driehoek kon daarna geen aanvullende vragen beantwoorden, omdat het nieuws van de aanhouding pas tijdens de persconferentie bekend werd.

De politie en het OM gaan ook vandaag verder met het onderzoek naar het motief. “Tot dusver wordt er ernstig rekening gehouden met een terroristisch motief. Onder meer een in de vluchtauto gevonden briefje en de aard van het feit geven hier aanleiding toe. Andere motieven worden niet uitgesloten, deze worden ook onderzocht.”

Over de identiteit van de drie mensen die bij de aanslag om het leven zijn gekomen is officieel nog niets bekendgemaakt. Het AD meldde maandagavond dat een van de drie dodelijke slachtoffers een negentienjarige vrouw uit Vianen zou zijn.

Drie mensen zijn zwaargewond geraakt: een 20-jarige vrouw uit Utrecht, een 74-jarige man uit De Meern en een 21-jarige vrouw uit Nieuwegein. In de hectiek die direct na het schieten ontstond, raakten eveneens, voor zover bekend, vier mensen lichtgewond doordat zij bijvoorbeeld kwamen te vallen.

Extra alertheid bij moskeeën en stations in Brabant na schietpartij Utrecht

Daarnaast meldt RTV Utrecht dat een vader van twee leerlingen van het Christelijk Gymnasium Utrecht bij de schietpartij is omgekomen. De man zou ook jeugdtrainer zijn bij voetbalvereniging C.O.V. Desto. De amateurclub uit Utrecht plaatste maandagavond een bericht op zijn website waarin met “grote verslagenheid” en “vol verbijstering” wordt gereageerd op het overlijden van de man.

Een woordvoerder van de politie kon maandagavond tegen NU.nl nog niets zeggen over de identiteit van de slachtoffers. Ook de gemeente Utrecht meldt “uit respect voor de nabestaanden” niets over de slachtoffers.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088-0561533. De servicepagina kunt u hier vinden.Klik hier om direct de digitale krant te lezen.

Video: Eerste beelden van aanhouding Gökmen T., verdachte schietpartij Utrecht – RTL NIEUWS

Er is al wel met enkele betrokkenen overleg geweest over een eventuele herdenking. Daar is nog niets over besloten.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9970. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.tubantia.nl te lezen.

Op de persconferentie van Van Zanen werd bevestigd dat T. een bekende van de politie is, maar verdere informatie werd niet gegeven.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9940. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ed.nl te lezen.

Inmiddels is bekend dat T. op 4 maart nog voor de rechtbank in Utrecht stond op verdenking van betrokkenheid bij een verkrachting in juli 2017. Volgens de NOS is dat niet het enige vergrijp waarvoor T. voor de rechter heeft moeten verschijnen. Zo zou hij in 2012 hebben terechtgestaan voor diefstal en eind 2013 voor poging tot doodslag.

De afgelopen jaren werd hij verdacht van een poging inbraak in een vrachtauto, zou hij een winkeldiefstal hebben gepleegd, beledigde en bedreigde hij een een agent door hem in het gezicht te spugen en zou hij dronken in een auto hebben gereden. Ook moest hij zich bij de rechter verantwoorden voor een poging winkeldiefstal, het vernielen van een ruit en stond hij terecht voor het helen van navigatiesystemen.

Dreigingsniveau in provincie Utrecht wel omhoog, landelijk op oude niveau

De in Turkije geboren T. was nog gedetineerd toen hij werd voorgeleid, maar is vermoedelijk vrijgelaten in afwachting van de verdere behandeling van zijn strafzaak.

Op 4 maart van dit jaar moest hij zich nog voor de rechter in Utrecht verantwoorden in verband met een verkrachtingszaak. Hij zou zijn slachtoffer meermalen hebben verkracht. Ook zou hij hebben gedreigd haar huis in de brand te steken en zou hij haar in haar gezicht hebben geslagen.

Video: Eerste beelden na schietpartij Utrecht – RTL NIEUWS

Liveblog: Gevolgen schietpartij Utrecht voor regio, extra bewaking Den Haag

De aanslag in de tram in de wijk Kanaleneiland, waarbij een man het vuur opende, vond maandagochtend rond 10.45 uur plaats. Drie mensen kwamen daarbij om het leven en vijf raakten zwaargewond. De toestand van drie van hen is nog altijd kritiek.

“Dat deze dag zo wreed had kunnen lopen, dat schokt”, zei burgemeester Van Zanen, die op de persconferentie zijn medeleven aan de slachtoffers, hun naasten en de getuigen betuigde.

De politie is op zoek naar de 37-jarige Gökmen Tanis in verband met de schietpartij maandagochtend in een tram in Utrecht. Tanis is geboren in Turkije en is sinds 2012 een bekende van politie en justitie.

Ooggetuige aanslag Utrecht: Het leek of hij iemand nog eens wilde pakken

Over het motief is nog geen uitsluitsel, liet Van Zanen weten. De autoriteiten gaan ervan uit dat de schutter vanuit een terroristisch motief handelde. De politie onderzoekt momenteel ook of het motief van de schutter in de relationele sfeer ligt, meldt een woordvoerder.

Premier Mark Rutte, die maandagavond ook een persconferentie gaf, zei dat de schietpartij “alle kenmerken van een aanslag” heeft. Hij sprak van een aanslag, ongeacht of de dader terroristische of persoonlijke motieven had. “Dit was zeer ernstig, laten we het niet kleiner maken dan het is”, aldus de premier.

Rutte kondigde later ook aan dat dinsdag alle vlaggen halfstok zullen hangen, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslag.

Een foto van het onderzoek in het huis aan de Oudenoord, waar de verdachte werd aangetroffen. (Foto: DUIC/Robert Oosterbroek)

Politie: Alle drie verdachten schietpartij Utrecht zitten nog vast

Het dreigingsniveau werd na de aanslag voor de provincie Utrecht verhoogd naar niveau 5, het hoogste niveau.

Na de aanhouding van de hoofdverdachte werd het niveau weer verlaagd naar niveau 4. Dit is hetzelfde niveau als in de rest van Nederland.

Media in binnen- en buitenland vragen zich af: was het wel een aanslag?

De trams in Utrecht gaan dinsdag volgens dienstregeling rijden. Eerder op de avond twitterde U-OV nog dat er dinsdag geen trams zouden rijden tussen Utrecht CS en Zuilenstein.

In de tram werd maandag de hele dag sporenonderzoek gedaan door de politie. Volgens Regiotram Utrecht blijft het betrokken voertuig nog wel in “quarantaine” voor onderzoek.