Dit weten we tot nu toe over de aanslag in een tram in Utrecht – AD.nl

Dit weten we tot nu toe over de aanslag in een tram in Utrecht - AD.nl
Geen relatie tussen hoofdverdachte en slachtoffers aanslag Utrecht
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

De drie dodelijke slachtoffers waren een negentienjarige vrouw uit Vianen en twee mannen (28 jaar en 49 jaar) uit Utrecht. De negentienjarige vrouw was werkzaam bij een snackbar en de 49-jarige man was een vader van twee leerlingen van het Christelijk Gymnasium Utrecht (CGU) en jeugdtrainer bij een amateurclub.

Inmiddels is bekend dat T. op 4 maart nog voor de rechtbank in Utrecht stond op verdenking van betrokkenheid bij een verkrachting in juli 2017. Volgens de NOS is dat niet het enige vergrijp waarvoor T. voor de rechter moest verschijnen. Zo zou hij in 2012 hebben terechtgestaan voor diefstal en eind 2013 voor poging tot doodslag.

“Daarnaast raakten drie mensen zwaargewond (een 20-jarige vrouw uit Utrecht, een 74-jarige man uit De Meern en een 21-jarige vrouw uit Nieuwegein). In de hectiek die direct na het schieten ontstond, raakten eveneens, voor zover bekend, vier mensen lichtgewond doordat zij bijvoorbeeld kwamen te vallen”, aldus het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag.

De trams in Utrecht rijden dinsdag weer volgens de dienstregeling. Bij de opstaphalte vlak bij de plaats van het incident zijn ook bloemen neergelegd. De verkiezingscampagne zal dinsdag weer hervat worden, hetzij op een iets ingetogener manier. Of het slotdebat van de NOS dinsdagavond doorgaat, is nog niet bekend.

Toch nog drie verdachten vast na aanslag Utrecht

Naast T. zijn nog twee mannen uit Utrecht opgepakt. Zij zijn 23 en 27 jaar oud. Hun mogelijke betrokkenheid wordt nog onderzocht. Hun advocaat laat na berichtgeving van het AD aan NU.nl weten dat de twee Utrechters broers van elkaar zijn. Ze zijn geen familie van de hoofdverdachte.

“Tot dusver wordt er ernstig rekening gehouden met een terroristisch motief. Onder meer een in de vluchtauto gevonden briefje en de aard van het feit geven hier aanleiding toe. Andere motieven worden niet uitgesloten, deze worden ook onderzocht”, aldus het OM.

Vanmorgen meldde de burgemeester dat de twee andere verdachten zijn vrijgelaten. Een van hen zou een persoon zijn “die niet achter een lintje bleef”. De politie zegt daar niets over. Volgens de gemeente heeft burgemeester Van Zanen zich gebaseerd op onjuiste informatie. De informatie van de politie is wel juist, zegt de gemeente.

Van Zanen: Twee verdachten vrij, politie ontkent

T. wordt ervan verdacht op maandag om 10.45 uur het vuur te hebben geopend in een tram die op dat moment op het 24 Oktoberplein reed. Op deze locatie zijn dinsdag bloemen neergelegd, onder anderen door de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen.

Dinsdag maakte de rechtbank Midden-Nederland de strafrechtelijke geschiedenis van T. bekend. Daaruit blijkt dat de man een uitgebreid crimineel verleden heeft.

De burgemeester zal naar verwachting vandaag spreken met nabestaanden van de slachtoffers van de aanslag. Ook zal hij in de loop van de ochtend bloemen leggen bij het 24 Oktoberplein, waar het schietincident in de tram gisterochtend was.

Video: UTRECHT: Van schietincident in tram tot aanhouding verdachte

Zoals maandag al bekend werd, stond T. eerder deze maand nog voor de rechter op verdenking van het verkrachten van een vrouw in juli 2017. Op 1 maart van dit jaar is de voorlopige hechtenis van T. geschorst. Eerder weigerde hij mee te werken aan onderzoek naar zijn psyche.

De politie heeft een nieuwe verdachte aangehouden in verband met de schietpartij in Utrecht. Daarnaast zijn twee andere mannen vanavond vrijgelaten. Er zou geen bewijs gevonden zijn voor hun betrokkenheid bij de aanslag van gisteren.

Op een zitting van het gerechtshof op 27 februari 2019 verklaarde T. echter nadrukkelijk te zullen meewerken aan een persoonlijkheidsonderzoek en een rapportage van de reclassering. Het gerechtshof besloot daarop, ook conform de standpunten van de verdediging en het OM, dat T. onder voorwaarden vrijkwam.

De verdachte werd rond half vier vanmiddag aangehouden bij een woning in Utrecht. Het gaat om een 40-jarige Utrechter. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het schietincident. 

De inhoudelijke behandeling van de zaak die draait om de verkrachting vindt op 15 juli plaats bij de rechtbank Midden-Nederland.

Er is niet vastgesteld dat ze betrokkenheid hadden bij het schietincident. Ze zijn niet langer verdachte in het onderzoek. 

Liveblog Hoofdverdachte Gökmen T. uiterlijk vrijdag voorgeleid

Ook is T. op 4 maart nog veroordeeld tot een celstraf van twee weken (waarvan een week voorwaardelijk) voor een winkeldiefstal van 15 oktober 2018. Een dag later kreeg hij van de politierechter vier maanden celstraf opgelegd voor een inbraak op 13 september 2018.

Premier Rutte en ook Pieter-Jaap Aalbersberg, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, houden rekening met een terroristisch motief. De Telegraaf meldde dat er Allah stond op een briefje in de rode Renault Clio waar de schutter in zou hebben gezeten. In Nieuwsuur zei een getuige dat de dader Allahoe Akbar riep. Justitie meldde dinsdagmorgen dat er tot nu toe geen enkele relatie is gebleken tussen de hoofdverdachte en de slachtoffers.

Volgens de rechtbank werd de man ook in 2014 vervolgd voor illegaal wapenbezit en een poging tot diefstal. Hij kreeg toen 150 dagen cel opgelegd, waarvan 49 dagen voorwaardelijk.

Hij is een man met twee gezichten. Hij is echt gek, meldt een dertiger in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Hij stelt Gökmen T. te kennen. Het ene moment gebruikte hij cocaïne. Een volgend moment leek het alsof hij zijn drugsgebruik weer had afgezworen en zag hij er verzorgd uit. Een Turkse vrouw (27) wijst ook op het drugsgebruik van T. Hij is niet gezond in zijn hoofd.

Premier Mark Rutte zei maandag dat de schietpartij “alle kenmerken van een aanslag” heeft. De verkiezingscampagne werd tijdelijk stilgelegd, maar is dinsdag op ingetogen wijze hervat.

Hoofdverdachte Gökmen T. schoot maandag bij een tram op het 24 Oktoberplein in Utrecht drie mensen dood. Ook raakten drie mensen zwaargewond. Het openbare leven in de stad lag urenlang nagenoeg stil. In totaal zaten dinsdagmorgen drie verdachten vast. Burgemeester Van Zanen van Utrecht had eerder dinsdag ten onrechte gemeld dat twee van de drie verdachten waren vrijgelaten.

Rutte brengt samen met justitieminister Ferd Grapperhaus dinsdag een bezoek aan Utrecht. Volgens de premier is het de bedoeling dat Grapperhaus en hij daar vertrouwelijk met betrokkenen gaan praten, “zonder media”.

De politie meldt dat T. is opgepakt tijdens een inval in een pand aan de Utrechtse straat Oudenoord, ongeveer drie kilometer van de plek van de schietpartij. Zon 500 meter verderop werd eerder vandaag de gekaapte Renault Clio teruggevonden, die hij gebruikte als vluchtauto.