Nieuwe verdachte (40) aangehouden voor schietincident Utrecht | Schietpartij Utrecht – AD.nl

Nieuwe verdachte (40) aangehouden voor schietincident Utrecht | Schietpartij Utrecht - AD.nl
Geen relatie tussen hoofdverdachte en slachtoffers aanslag Utrecht
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

De drie dodelijke slachtoffers waren een negentienjarige vrouw uit Vianen en twee mannen (28 jaar en 49 jaar) uit Utrecht. De negentienjarige vrouw was werkzaam bij een snackbar en de 49-jarige man was een vader van twee leerlingen van het Christelijk Gymnasium Utrecht (CGU) en jeugdtrainer bij een amateurclub.

 Foto: 112MediaUtrechtMogelijk toch aanslag met terroristisch motief 19 maart 2019 14:18  Redactie  9 reacties Het Openbaar Ministerie (OM) houdt er ernstige rekening mee dat de schietpartij bij het 24 Oktoberplein toch een terroristisch motief heeft. Er zou namelijk geen enkele relatie gevonden zijn tussen de hoofdverdachte en de slachtoffers. Bovendien trof men in de vluchtauto een briefje aan wat aanleiding geeft om te denken dat het hier toch om terrorisme gaat. Andere motieven zijn nog niet uitgesloten en worden ook onderzocht.

“Daarnaast raakten drie mensen zwaargewond (een 20-jarige vrouw uit Utrecht, een 74-jarige man uit De Meern en een 21-jarige vrouw uit Nieuwegein). In de hectiek die direct na het schieten ontstond, raakten eveneens, voor zover bekend, vier mensen lichtgewond doordat zij bijvoorbeeld kwamen te vallen”, aldus het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag.

Auto leidt politie naar verdachte – Binnenland

Naast T. zijn nog twee mannen uit Utrecht opgepakt. Zij zijn 23 en 27 jaar oud. Hun mogelijke betrokkenheid wordt nog onderzocht. Hun advocaat laat na berichtgeving van het AD aan NU.nl weten dat de twee Utrechters broers van elkaar zijn. Ze zijn geen familie van de hoofdverdachte.

Daarnaast meldt RTV Utrecht dat een vader van twee leerlingen van het Christelijk Gymnasium Utrecht bij de schietpartij is omgekomen. De man zou ook jeugdtrainer zijn bij voetbalvereniging C.O.V. Desto. De amateurclub uit Utrecht plaatste maandagavond een bericht op zijn website waarin met “grote verslagenheid” en “vol verbijstering” wordt gereageerd op het overlijden van de man.

Vermoedelijke dader en twee andere verdachten aanslag Utrecht opgepakt

“Tot dusver wordt er ernstig rekening gehouden met een terroristisch motief. Onder meer een in de vluchtauto gevonden briefje en de aard van het feit geven hier aanleiding toe. Andere motieven worden niet uitgesloten, deze worden ook onderzocht”, aldus het OM.

Inmiddels is bekend dat T. op 4 maart nog voor de rechtbank in Utrecht stond op verdenking van betrokkenheid bij een verkrachting in juli 2017. Volgens de NOS is dat niet het enige vergrijp waarvoor T. voor de rechter heeft moeten verschijnen. Zo zou hij in 2012 hebben terechtgestaan voor diefstal en eind 2013 voor poging tot doodslag.

T. wordt ervan verdacht op maandag om 10.45 uur het vuur te hebben geopend in een tram die op dat moment op het 24 Oktoberplein reed. Op deze locatie zijn dinsdag bloemen neergelegd, onder anderen door de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen.

Geen relatie tussen hoofdverdachte Utrecht en slachtoffers

Dinsdag maakte de rechtbank Midden-Nederland de strafrechtelijke geschiedenis van T. bekend. Daaruit blijkt dat de man een uitgebreid crimineel verleden heeft.

De politie meldt, in tegenspraak met burgemeester Van Zanen, dat de drie verdachten van de aanslag in Utrecht nog altijd vastzitten. Vanochtend zei burgemeester Jan van Zanen in het NOS Radio 1 Journaal dat alleen hoofdverdachte Gökmen T. nog vastzit, maar dat wordt ontkend door de politie.

Utrechters pakken de draad weer op dag na fatale schietpartij: “Ik laat me niet bang maken”

Zoals maandag al bekend werd, stond T. eerder deze maand nog voor de rechter op verdenking van het verkrachten van een vrouw in juli 2017. Op 1 maart van dit jaar is de voorlopige hechtenis van T. geschorst. Eerder weigerde hij mee te werken aan onderzoek naar zijn psyche.

Op een zitting van het gerechtshof op 27 februari 2019 verklaarde T. echter nadrukkelijk te zullen meewerken aan een persoonlijkheidsonderzoek en een rapportage van de reclassering. Het gerechtshof besloot daarop, ook conform de standpunten van de verdediging en het OM, dat T. onder voorwaarden vrijkwam.

De doden zijn een 19-jarige vrouw uit Vianen en twee mannen van 28 en 49 jaar uit Utrecht. De drie zwaargewonden zijn een 20-jarige Utrechtse, een 21-jarige vrouw uit Nieuwegein en een 74-jarige man uit De Meern.

De inhoudelijke behandeling van de zaak die draait om de verkrachting vindt op 15 juli plaats bij de rechtbank Midden-Nederland.

Ook is T. op 4 maart nog veroordeeld tot een celstraf van twee weken (waarvan een week voorwaardelijk) voor een winkeldiefstal van 15 oktober 2018. Een dag later kreeg hij van de politierechter vier maanden celstraf opgelegd voor een inbraak op 13 september 2018.

De Dienst Speciale Interventies (DSI) hield de 40-jarige man uit Utrecht rond half vier in de middag aan in een woning in de Domstad. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslag van maandag waar hoofdverdachte Gökmen T. later die dag al voor was aangehouden. De rol van de nieuwe verdachte wordt nader onderzocht.

Volgens de rechtbank werd de man ook in 2014 vervolgd voor illegaal wapenbezit en een poging tot diefstal. Hij kreeg toen 150 dagen cel opgelegd, waarvan 49 dagen voorwaardelijk.

Bij de schietpartij in Utrecht maandag is ook een 28-jarige man uit Utrecht gedood. De andere twee dodelijke slachtoffers waren al bekend geworden, een 49-jarige man uit Utrecht en een 19-jarige vrouw uit Vianen. Drie mensen raakten zwaargewond. Het zijn een 20-jarige vrouw uit Utrecht, een 21-jarige vrouw uit Nieuwegein en een 74-jarige man uit De Meern. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) gemeld.

Premier Mark Rutte zei maandag dat de schietpartij “alle kenmerken van een aanslag” heeft. De verkiezingscampagne werd tijdelijk stilgelegd, maar is dinsdag op ingetogen wijze hervat.

Via media kwam al wel naar buiten dat het 19-jarige slachtoffer werkte bij een cafetaria in Vianen. De zaak is dinsdag gesloten in verband met de gebeurtenissen. De 49-jarige man was voetbaltrainer bij de Utrechtse club Desto. De club meldt op de website verslagen en verbijsterd te zijn door zijn overlijden. Hij voetbalde en tenniste er en trainde daar ook zijn beide zoons en dochter.

Burgemeester Pauline Krikke over dodelijke schietpartij Utrecht: Afschuwelijk

Rutte brengt samen met justitieminister Ferd Grapperhaus dinsdag een bezoek aan Utrecht. Volgens de premier is het de bedoeling dat Grapperhaus en hij daar vertrouwelijk met betrokkenen gaan praten, “zonder media”.