Justitie: aanslag Utrecht mogelijk toch terreurdaad | Schietpartij Utrecht – AD.nl

Justitie: aanslag Utrecht mogelijk toch terreurdaad | Schietpartij Utrecht - AD.nl
Geen relatie tussen hoofdverdachte en slachtoffers aanslag Utrecht
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

De drie dodelijke slachtoffers waren een negentienjarige vrouw uit Vianen en twee mannen (28 jaar en 49 jaar) uit Utrecht. De negentienjarige vrouw was werkzaam bij een snackbar en de 49-jarige man was een vader van twee leerlingen van het Christelijk Gymnasium Utrecht (CGU) en jeugdtrainer bij een amateurclub.

Maar de burger wil duidelijkheid. Want, zegt Van Buuren, als sprake is van een individuele gek, een lone wolf, een psychopaat, dan kun je over de slachtoffers nog denken: dikke vette pech. Dan kun je het als samenleving nog wel hebben over hoe slecht onze geestelijke gezondheidszorg is, of hoe het kan dat zo iemand vrij rondloopt, maar daarmee is het klaar. Iedereen kan daarna snel de draad weer oppakken en het leven gaat verder. Bij een terreurdaad is de impact groter: Dat voelt als een doelbewuste aanslag op de waarden van onze samenleving, onze idealen. En hoewel in Nederland de kans groter is om het leven te worden gebracht door verwarde personen dan radicalen, heeft een terreurdaad gevoelsmatig een andere lading. Dat is irrationeel, inderdaad.

Het etiket terreur maakt de impact anders

“Daarnaast raakten drie mensen zwaargewond (een 20-jarige vrouw uit Utrecht, een 74-jarige man uit De Meern en een 21-jarige vrouw uit Nieuwegein). In de hectiek die direct na het schieten ontstond, raakten eveneens, voor zover bekend, vier mensen lichtgewond doordat zij bijvoorbeeld kwamen te vallen”, aldus het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag.

Eerste bloemen gelegd op 24 Oktoberplein

Naast T. zijn nog twee mannen uit Utrecht opgepakt. Zij zijn 23 en 27 jaar oud. Hun mogelijke betrokkenheid wordt nog onderzocht. Hun advocaat laat na berichtgeving van het AD aan NU.nl weten dat de twee Utrechters broers van elkaar zijn. Ze zijn geen familie van de hoofdverdachte.

Freek Schravesande 19 maart 2019 om 17:02 Belangstellenden omhelzen elkaar bij de bloemen op het 24 Oktoberplein, de dag na het schietincident. Foto Robin van Lonkhijsen / ANP Is Gökmen T. een radicale gek of een gekke radicaal? Die vraag, over zijn motief, drong alle andere over de gebeurtenissen maandag in Utrecht naar de achtergrond. Over wat daar nu werkelijk was gebeurd, op het 24 Oktoberplein in Utrecht. Over het lot van de slachtoffers, drie doden, vijf gewonden. Iedereen wilde vooral weten: was dit een verward persoon of was dit terrorisme?

“Tot dusver wordt er ernstig rekening gehouden met een terroristisch motief. Onder meer een in de vluchtauto gevonden briefje en de aard van het feit geven hier aanleiding toe. Andere motieven worden niet uitgesloten, deze worden ook onderzocht”, aldus het OM.

T. wordt ervan verdacht op maandag om 10.45 uur het vuur te hebben geopend in een tram die op dat moment op het 24 Oktoberplein reed. Op deze locatie zijn dinsdag bloemen neergelegd, onder anderen door de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen.

OM houdt ernstig rekening met terroristisch motief aanslag Utrecht

Dinsdag maakte de rechtbank Midden-Nederland de strafrechtelijke geschiedenis van T. bekend. Daaruit blijkt dat de man een uitgebreid crimineel verleden heeft.

Premier Mark Rutte, die maandagavond ook een persconferentie gaf, zei dat de schietpartij “alle kenmerken van een aanslag” heeft. Hij sprak van een aanslag, ongeacht of de dader terroristische of persoonlijke motieven had. “Dit was zeer ernstig, laten we het niet kleiner maken dan het is”, aldus de premier.

Campagnevoeren gaat door, slotdebat op de tocht

Zoals maandag al bekend werd, stond T. eerder deze maand nog voor de rechter op verdenking van het verkrachten van een vrouw in juli 2017. Op 1 maart van dit jaar is de voorlopige hechtenis van T. geschorst. Eerder weigerde hij mee te werken aan onderzoek naar zijn psyche.

Op een zitting van het gerechtshof op 27 februari 2019 verklaarde T. echter nadrukkelijk te zullen meewerken aan een persoonlijkheidsonderzoek en een rapportage van de reclassering. Het gerechtshof besloot daarop, ook conform de standpunten van de verdediging en het OM, dat T. onder voorwaarden vrijkwam.

De inhoudelijke behandeling van de zaak die draait om de verkrachting vindt op 15 juli plaats bij de rechtbank Midden-Nederland.

Ook is T. op 4 maart nog veroordeeld tot een celstraf van twee weken (waarvan een week voorwaardelijk) voor een winkeldiefstal van 15 oktober 2018. Een dag later kreeg hij van de politierechter vier maanden celstraf opgelegd voor een inbraak op 13 september 2018.

Zij kunnen een bijdrage leveren aan het onderzoek door een verklaring af te leggen, benadrukte Jens. “Ook als je denkt dat je geen nieuwe informatie hebt.” Hij roept deze groep op zich alsnog te melden bij de politie.

Vlaggen halfstok vanwege schietpartij Utrecht

Volgens de rechtbank werd de man ook in 2014 vervolgd voor illegaal wapenbezit en een poging tot diefstal. Hij kreeg toen 150 dagen cel opgelegd, waarvan 49 dagen voorwaardelijk.

Premier Mark Rutte zei maandag dat de schietpartij “alle kenmerken van een aanslag” heeft. De verkiezingscampagne werd tijdelijk stilgelegd, maar is dinsdag op ingetogen wijze hervat.

Rutte brengt samen met justitieminister Ferd Grapperhaus dinsdag een bezoek aan Utrecht. Volgens de premier is het de bedoeling dat Grapperhaus en hij daar vertrouwelijk met betrokkenen gaan praten, “zonder media”.