Vrijdagavond stille tocht voor slachtoffers aanslag Utrecht – RTL Nieuws

Vrijdagavond stille tocht voor slachtoffers aanslag Utrecht - RTL Nieuws
Vrijdagavond stille tocht voor slachtoffers van aanslag Utrecht
Er komt een stille tocht voor de slachtoffers van de schietpartij in Utrecht, waarbij drie mensen om het leven kwamen en vijf mensen gewond raakten.

De stille tocht zal om 19:00 uur beginnen vanaf de omgeving Jaarbeursplein, meldt de gemeente Utrecht. Vanaf die plek zullen belangstellenden via de Graadt van Roggenweg naar het 24 Oktoberplein lopen.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Samantha van Dort, initiatiefnemer van de stille tocht, zegt tegen RTL Nieuws: “We willen stilstaan bij de afschuwelijke aanslag. We willen dat iedereen een zaklamp meeneemt en witte en rode bloemen, de kleuren van de vlag van Utrecht. Aan het eind willen we een groot applaus: speciaal voor alle hulpverleners.”

schietpartijenutrechtaanslagenstille tochten2 uur geleden in BINNENLANDPOPULAIRE VIDEO'S19 mrt.Kuzu toont 'walgelijk' briefje in opmerkelijk debat19 mrt.Baudet reageert op kritiek19 mrt.Öztürk, stop met schreeuwen!19 mrt.Rutte is het helemaal kwijt: Help!Gerelateerde artikelen14:26BuitenlandVlaanderen gaat vuurwerk verbieden13:41BinnenlandOpkomst in provincie Utrecht tot nu toe het hoogst18 mrt.BinnenlandBurgemeester Utrecht: drie doden, vijf gewonden15 mrt.BinnenlandHuizen verzakt in bijna 1 op 3 gemeenten13 mrt.BinnenlandBoomfeestdag in teken klimaatakkoord12 mrt.GeldWoningbouwers: sterke terugval bij nieuwbouwDagelijks tijdens de lunch het laatste nieuws in je inbox?AanmeldenOngeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.

Vrijdag stille tocht voor slachtoffers Utrecht | Binnenland

Volgens DUIC begint de tocht om 19.00 uur. De route loopt van treinstation Utrecht Centraal naar het 24 Oktoberplein waar de aanslag plaatsvond.

De organisatie wil graag dat mensen een zaklamp aandoen en witte en rode bloemen (de kleuren van de vlag van Utrecht) meenemen. De gemeente ondersteunt de initiatiefnemers van de tocht. Op vrijdagavond 22 maart om 19.00 uur is er een stille tocht waarbij we samen onze gevoelens en emoties delen. We tonen ons respect en medeleven aan de getroffenen en hun nabestaanden, zo laat de gemeente weten.

“Wij willen dit doen voor Utrecht”, zegt één van de organisatoren tegen de regionale zender. “Wij willen laten blijken dat we niet uit elkaar worden geslagen. En dat we juist dichter bij elkaar komen en juist elkaar steunen in deze tijd.”

UTRECHT – In Utrecht wordt vrijdagavond een stille tocht gehouden om de slachtoffers van de schietpartij te herdenken. De tocht begint om 19.00 uur in de omgeving van het Jaarbeursplein. Vanaf hier gaat de stoet naar het 24 Oktoberplein, waar Gökmen T. maandag in een tram drie mensen doodschoot. Meerdere mensen raakten gewond.

De inwoners van Utrecht hebben de afgelopen dagen al op meerdere manieren hun saamhorigheid en verdriet geuit. Een tekening van een huilende Nijntje naast de vlag van de stad Utrecht, gemaakt door Utrechtse, is officieus een symbool van deze gevoelens geworden. De tekening is door burgemeester Jan van Zanen in het stadhuis naast het condoleanceregister geplaatst.

Vanaf het Jaarbeursplein voert de tocht via de Graadt van Roggenweg naar het 24 Oktoberplein. Het is de route die de sneltram rijdt. Aan het eind van de tocht kunnen de deelnemers bloemen neerleggen op de gedenkplaats.

Een schutter opende maandagochtend het vuur op inzittenden van een tram bij het 24 Oktoberplein. Er vielen drie doden en vijf mensen raakten gewond.

Agenten pakten diezelfde dag drie verdachten op, onder wie de 37-jarige hoofdverdachte. Deze Gökmen T. zit nog vast, de twee anderen zijn vrijgelaten.

Op dinsdag werd omstreeks 15.30 uur een veertigjarige man in zijn woning opgepakt. De rol van deze nieuwe verdachte wordt nog onderzocht, aldus het OM.

Het onderzoek naar de aanslag is nog in volle gang. Inmiddels is duidelijk dat er geen relatie tussen de hoofdverdachte en de slachtoffers bestaat.

De politie houdt “ernstig rekening” met een terroristisch motief, onder meer vanwege een gevonden briefje in de vluchtauto. De inhoud van de brief is niet bekendgemaakt. Er worden ook nog andere motieven onderzocht.

De politie heeft nog niet alle getuigen van de aanslag gesproken, verklaarde politiewoordvoerder Bernhard Jens dinsdagavond in de uitzending van Opsporing Verzocht. Dit komt doordat veel mensen na de schietpartij zijn gevlucht en zich daarna nergens hebben gemeld.

Zij kunnen een bijdrage leveren aan het onderzoek door een verklaring af te leggen, benadrukte Jens. “Ook als je denkt dat je geen nieuwe informatie hebt.” Hij roept deze getuigen op zich alsnog te melden bij de politie.

Vanwege de schietpartij heeft de Nederlandse vlag dinsdag op veel plekken in het land halfstok gehangen. Op het 24 Oktoberplein liggen bloemen, tekeningen en andere steunbetuigingen voor de slachtoffers.

De gemeente Utrecht heeft een condoleanceregister geopend. Dit is te vinden op het stadskantoor en in het wijkservicecentrum Vleuten-De Meern. Ook online ondertekenen is mogelijk.