Politie Utrecht vraagt om beelden van mogelijke vluchtroute Gökmen Tanis – De Gelderlander

Politie Utrecht vraagt om beelden van mogelijke vluchtroute Gökmen Tanis - De Gelderlander
OM: Gökmen T. handelde vermoedelijk alleen tijdens schietpartij Utrecht
Hij wordt verdacht van drievoudige moord met terroristisch oogmerk. Bij de schietpartij maandag vielen drie doden.

Lisa Dupuy 21 maart 2019 om 11:24 Onderzoek maandag bij het pand waar Gökmen T. is opgepakt. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP De verdachte van de schietpartij in Utrecht maandagmiddag, waarbij drie mensen omkwamen, handelde hoogstwaarschijnlijk alleen. Dat meldt het Openbaar Ministerie donderdagochtend in een persbericht.

De 37-jarige Gökmen T. wordt voorlopig verdacht van drie strafbare feiten: meervoudige moord of doodslag met een terroristisch oogmerk, poging daartoe en bedreiging met een terroristisch oogmerk. T. zal nog psychiatrisch worden onderzocht door het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP). Hij wordt vrijdag voorgeleid. De rechter-commissaris zal dan ook besluiten of hij langer moet vastzitten.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088-0561561. De servicepagina kunt u hier vinden. Klik hier om direct de digitale krant te lezen.

Het onderzoek naar de verdachte loopt nog. Zo is nog niet duidelijk of T. handelde vanuit een enkel terroristisch motief, of dat de actie voortkwam vanuit persoonlijke problematiek in combinatie met een geradicaliseerd gedachtengoed, zo schrijft het OM. Een perswoordvoerder zegt daarover tegen het NRC: Een geradicaliseerd gedachtengoed, géén geradicaliseerd gedachtengoed, of een combinatie van motieven – die opties worden onderzocht. Geen optie wordt uitgesloten.

De politie kan aan de hand van deze beelden onderzoek doen naar de route die hij die dag aflegde. Zo verplaatste hij zich van de Oudenoord naar Kanaleneiland en weer terug. Alle camerabeelden die tussen 8.00 uur en 18.00 uur zijn gemaakt, zijn welkom bij de politie.

Bij de schietpartij in en bij een tram op het 24 Oktoberplein in Utrecht raakten ook drie mensen zwaargewond, vier anderen liepen lichtere verwondingen op. Er is geen relatie gevonden tussen de verdachte en de slachtoffers van het incident.

De politie is op zoek naar camerabeelden van de schietpartij in Utrecht afgelopen maandag. Er wordt vooral gezocht naar foto's en video's van de mogelijke vluchtroute van verdachte Gökmen T.

Er zit nog een tweede verdachte vast, een man van 40 die dinsdagmiddag werd opgepakt. Het OM onderzoekt nog of hij buiten het incident om een ondersteunende rol voor T. heeft gehad.

Gökmen T., de hoofdverdachte van de aanslag in een Utrechtse tram, wordt morgen voorgeleid. Hij wordt verdacht van drie strafbare feiten: meervoudige moord c.q. doodslag met een terroristisch oogmerk, poging daartoe en bedreiging met een terroristisch oogmerk.

Leeslijst Artikel delen Mail de redactie viewBox=”0 0 13 15″ style=”enable-background:new 0 0 13 15;” > Onderwerpen Opmerkingen? Mail ons Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt. U kunt ons ook anoniem een tip geven.

T. wordt ook verdacht van een poging tot meervoudige moord of doodslag met een terroristisch oogmerk en bedreiging met een terroristisch oogmerk.

De officier van justitie zal hem vrijdag voorgeleiden aan de rechter-commissaris, die vervolgens een besluit zal nemen over de verlenging van de voorlopige hechtenis.

utrecht39 min geleden in BINNENLANDPOPULAIRE VIDEO'S12:30Stunt bikinibabe gaat gruwelijk mis19 mrt.Kuzu toont 'walgelijk' briefje in opmerkelijk debat19 mrt.Öztürk, stop met schreeuwen!20 mrt.Laf schoptuig op station gefilmdGerelateerde artikelen19:31BinnenlandMinderjarige jongen in rug gestoken in Haarlem19:18BinnenlandMeisje besmeurd met ontlasting in bushokje18:32BinnenlandHonderden tips over aanslag Utrecht16:45BinnenlandMan in groene string achtervolgt vrouwen20 mrt.BinnenlandCoke en kalasjnikovs onderschept in Breda20 mrt.BinnenlandBedreiger gemeente Den Haag aangehoudenDagelijks tijdens de lunch het laatste nieuws in je inbox?AanmeldenOngeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.

OM: Gökmen Tanis is terrorist

Door de schietpartij in de tram bij het 24 Oktoberplein kwamen drie inzittenden om het leven. Drie anderen raakten zwaargewond.

De politie van Utrecht deelde donderdagmiddag een kaart waarop te zien is hoe een groot deel van Utrecht is omcirkelt. Wie in dat gebiedt woont kan beelden uploaden, of andere dingen melden. via de website van de politie, zo wordt gemeld via Twitter. Een woordvoerder zegt tegen RTV Utrecht: Alle beelden van acht uur s morgens, tot zes uur s avonds zijn welkom.

Schietpartij Utrecht: dit is wat we toe nu toe schreven

Er zijn volgens het OM geen aanwijzingen dat T. tijdens het incident hulp heeft gekregen. Er was eerder onduidelijkheid over het aantal schutters.

De vermeende schutter van de aanslag in Utrecht, Gökmen T. , wordt verdacht van meervoudige moord dan wel doodslag met een terroristisch oogmerk. Ook wordt hij verdacht van poging daartoe en van bedreiging, alles vanuit een terroristisch oogmerk.

Dinsdag werd een veertigjarige man uit Utrecht opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de schietpartij. Mogelijk had hij een ondersteunende rol buiten het schietincident om, aldus het OM.

Gökmen T. verdacht van meervoudige moord of doodslag, met terreuroogmerk

Het onderzoek naar de aanslag is nog in volle gang. Inmiddels is duidelijk dat er geen relatie bestond tussen de hoofdverdachte en de slachtoffers. De politie vraagt iedereen die camerabeelden heeft van de mogelijke vluchtroute van de verdachten, deze te delen.

Het motief voor de schietpartij is nog niet helemaal duidelijk, meldt het OM. Naast een terroristisch motief wordt ook gekeken of de acties voortkomen vanuit “persoonlijke problematiek in combinatie met een geradicaliseerd gedachtegoed”.

Het onderzoek naar de persoonlijkheid van T. wordt verricht door het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP).

De in Utrecht woonachtige man is eerder in aanraking gekomen met justitie. Zo is hij veroordeeld voor winkeldiefstal en een inbraak, maar de opgelegde celstraffen zijn nog niet definitief. Daarnaast is hij verdachte in een verkrachtingszaak.

Koning Willem-Alexander brengt donderdagmiddag een bezoek aan de Utrechtse politie om over de schietpartij te praten. Vóór de aanslag stond al een ander bezoek aan de Domstad gepland.

Voor de slachtoffers van de schietpartij wordt vrijdagavond een stille tocht gehouden in Utrecht. Vanaf het Jaarbeursplein lopen belangstellenden om 19.00 uur naar het 24 Oktoberplein.

De gemeente Utrecht heeft een condoleanceregister geopend. Dit is te vinden op het stadskantoor en in het wijkservicecentrum Vleuten-De Meern.