Centrum Utrecht via A2 dicht voor stille tocht – Telegraaf.nl

Centrum Utrecht via A2 dicht voor stille tocht - Telegraaf.nl
Rutte loopt mee in stille tocht voor slachtoffers van aanslag in Utrecht
UTRECHT – Automobilisten kunnen vrijdag aan het begin van de avond uur het centrum van Utrecht niet bereiken via de A2. Dit in verband met de stille tocht iets later op de avond.

Rijkswaterstaat meldt dat afrit 8 van de A2 naar het centrum is afgesloten. Verkeer dat naar het centrum wil, wordt omgeleid via afrit 7 en de A12 Ring Utrecht-Zuid.

De stille tocht was aanvankelijk een initiatief van kennissen van de omgekomen slachtoffers, maar vanwege de enorme belangstelling heeft de gemeente de organisatie op zich genomen. “Met de tocht kunnen mensen hun gevoelens en emoties delen, en respect en medeleven tonen aan nabestaanden en getroffenen, zegt de gemeente. Mensen wordt gevraagd om witte of rode bloemen mee te nemen, de kleuren van de stad Utrecht.

De stille tocht begint om 19.00 uur om de slachtoffers van de aanslag van afgelopen maandag te herdenken. De tocht vertrekt vanaf het Jaarbeursplein en leidt naar het 24 Oktoberplein, waar de verdachte schutter afgelopen maandag het vuur opende in een tram. Vanaf 18.00 zullen enkele wegen in Utrecht zijn afgesloten in verband met de stille tocht.

Vanavond loopt ook een delegatie van voetbalclub FC Utrecht, net als de supportersvereniging. De club zegt diep geraakt te zijn door de aanslag en heeft besloten om bij de eerstvolgende thuiswedstrijd van volgende week zondag met rouwbanden te spelen. Ook is er voorafgaand aan de wedstrijd tegen Feyenoord een minuut stilte.

utrechta230 min geleden in BINNENLANDPOPULAIRE VIDEO'S21 mrt.Bloedige steekpartij Albert Cuypmarkt gefilmd21 mrt.Stunt bikinibabe gaat gruwelijk mis21 mrt.Mysterieuze lichtflits gefilmd: wat vliegt hier?12:09Angstaanjagend: Losgebroken beer grijpt boswachterGerelateerde artikelen14 mrt.BinnenlandAutomobilist (22) heeft 45 boetes openstaan en betaalt 8.625 euro contant14 mrt.BinnenlandAccijnsverhoging niet van de baan13 mrt.BinnenlandPlotse wending klimaatplannen: Ik geloof ze niet!13 mrt.BinnenlandIdioot! Deze automobilist let niet op13 mrt.BinnenlandAutomobilist dood door ongeval Wierden11 mrt.BinnenlandTwee doden bij ongeval op N34 bij BorgerDagelijks tijdens de lunch het laatste nieuws in je inbox?AanmeldenOngeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.

De herdenking begint om 19.00 uur met een toespraak van de Utrechtse burgemeester Van Zanen op het Jaarbeursplein achter Utrecht Centraal. Na een minuut stilte vertrekt een stoet van mensen richting het 24 Oktoberplein, waar de aanslag in de tram werd gepleegd. Drie mensen lieten daarbij het leven.

Naast de premier lopen ook minister Ferd Grapperhaus, burgemeester Femke Halsema van Amsterdam en burgemeester Pauline Krikke van Den Haag mee.

Ook anti-islambeweging Pegida heeft aangekondigd ook mee te lopen. De gemeente Utrecht heeft daar geen problemen mee. “Iedereen mag meelopen, zolang ze maar respectvol zijn tegenover de nabestaanden en getroffenen”, laat een woordvoerder van de gemeente weten aan NU.nl.

Premier Rutte, minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en de burgemeesters van de vier grote steden lopen vanavond mee in de stille tocht in Utrecht om de slachtoffers van de aanslag van maandag te herdenken.

De tocht begint om 19.00 uur op het Jaarbeursplein in Utrecht. Voorafgaand aan de tocht worden enkele toespraken gegeven, waaronder een van de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen, gevolgd door een minuut stilte voor de slachtoffers.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Het 24 Oktoberplein, waar maandagochtend de aanslag in de tram plaatsvond, is het eindpunt van de tocht. Aanwezigen kunnen daar bloemen neerleggen. De organisatie vraagt deelnemers om bloemen mee te nemen in de kleuren van de Utrechtse vlag: rood en wit.

De gemeente verwacht vrijdagavond veel mensen bij de stille tocht. Vrijdag werd bekend dat de gemeente overweegt een monument te maken ter herdenking van het schietincident.

Maandagochtend opende een schutter op het 24 Oktoberplein het vuur op inzittenden van een tram. Daarbij vielen drie doden en vijf gewonden.

Diezelfde dag werden drie verdachten aangehouden, onder wie de 37-jarige hoofdverdachte Gökmen T. De andere twee verdachten zijn tot dinsdagavond vastgehouden en zijn inmiddels weer vrij. Uit onderzoek is gebleken dat ze niets te maken hebben met wat er gebeurd is.

De voorlopige hechtenis van de 37-jarige T. is met nog twee weken verlengd, heeft de rechter-commissaris vrijdag besloten. Over twee weken wordt weer besloten of hij langer vast moet blijven. Hij wordt ervan verdacht maandag het vuur te hebben geopend op de inzittenden van de tram.