De avond dat Utrecht één werd: We moeten elkaar vasthouden – RTL Nieuws

De avond dat Utrecht één werd: \We moeten elkaar vasthouden\ - RTL Nieuws
Rutte loopt mee in stille tocht voor slachtoffers van aanslag in Utrecht
Hij dacht dat zijn tranen op waren, na anderhalf uur lopen in een stille tocht. Maar als Zakaria kijkt naar de foto van Roos, die tussen een berg vol bloemen en kaarsjes staat, beseft hij dat het nog lang zal duren voordat zijn pijn zal verdwijnen. Utrecht is in het hart geraakt, 'maar zal nooit buigen'.

Maandagmorgen, kwart voor elf s ochtends. De een was net wakker, de ander al lang op zijn werk. “Waar was jij, toen het gebeurde?” Het is een vraag die vanavond vaak herhaald wordt. De duizenden mensen die bijeen zijn gekomen op het Jaarbeursplein in Utrecht vragen het aan elkaar en denken samen terug aan dat ene moment.

Op het Jaarbeursplein in Utrecht is om 19.00 uur de stille tocht begonnen ter herdenking van de slachtoffers van de aanslag in de tram op het 24 Oktoberplein van afgelopen maandag. De gemeente schat dat er 16.000 mensen aanwezig zijn. Zij lopen vanaf het plein naar de plek van de aanslag en dragen rode en witte bloemen mee, naar de kleuren van de gemeente.

16.000 mensen bij stille tocht Utrecht

Het moment dat Gökmen T. het vuur opende in sneltram 24. Paniek brak uit, eerst in de achterste coupé, waar de schutter zich bevond. Daarna in de hele tram, waar tientallen mensen angstaanjagende momenten doormaakten. Even later was de hele stad op slot.

Marion was op haar werk, op de hoek van het 24 Oktoberplein. Ze mocht het gebouw niet verlaten en kon geen kant op. “Ik was bang, echt bang. En het erge was: we waren allemaal op verschillende plekken.” Ze doelt op haar gezin: haar man en dochter. Het waren de eerste twee mensen aan wie ze dacht toen ze het woord aanslag hoorde. Want ja, het had ook haar dochter kunnen zijn.

“Zo ga je s ochtends de deur uit, en zo ben je er ineens niet meer. Die gedachte, dat is in- en intriest.” De 19-jarige Roos, de 49-jarige Rinke en een 28-jarige man uit Utrecht zijn er niet meer. Zomaar van het leven beroofd.

De gemeente had deelnemers opgeroepen rode en witte bloemen mee te nemen, in de kleur van de Utrechtse vlag. Daar hadden veel mensen gehoor aan gegeven. De bloemen werden neergelegd in de buurt van de plek waar de schietpartij plaatsvond.

“Dat accepteren wij niet”, vertelt Muurad, die een lang gewaad draagt. Ook hij loopt, net als Marion, mee in de stille tocht. Hij woont in Kanaleneiland, is van Marokkaanse komaf, maar woont al twintig jaar in Utrecht. “Ik weet niet of wij als buitenlanders anders worden aangekeken sinds de aanslag. Maar daar wil ik ook niet aan denken. Dit is één man die dit heeft gedaan, het is één gestoorde gek die niet spoort, en dat heeft niets met ons, of met jou te maken.”

Premier Mark Rutte, minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid, burgemeester Femke Halsema van Amsterdam, burgemeester Pauline Krikke van Den Haag en locoburgemeester Bert Wijbenga van Rotterdam liepen ook mee.

Premier Rutte en minister Grapperhaus bij stille tocht in Utrecht

Een kinderwagen, een rollator. Een peutertje, aan de hand van van opa. De een uit Kanaleneiland, de ander uit Ondiep. “Dat we hier met zn allen lopen, is een hoogtepunt dat we konden bereiken”, vindt Samir. “Je moet nu één zijn, je moet morgen samen boodschappen kunnen doen, dit is ons land, van ons allemaal.”

Naast de premier lopen ook minister Ferd Grapperhaus, burgemeester Femke Halsema van Amsterdam en burgemeester Pauline Krikke van Den Haag mee.

De stille tocht was aanvankelijk een initiatief van kennissen van de omgekomen slachtoffers, maar vanwege de enorme belangstelling heeft de gemeente de organisatie op zich genomen. “Met de tocht kunnen mensen hun gevoelens en emoties delen, en respect en medeleven tonen aan nabestaanden en getroffenen, zegt de gemeente. Mensen wordt gevraagd om witte of rode bloemen mee te nemen, de kleuren van de stad Utrecht.

Burgemeester Utrecht: Tocht is bedoeld als bemoediging en troost

Ook anti-islambeweging Pegida heeft aangekondigd ook mee te lopen. De gemeente Utrecht heeft daar geen problemen mee. “Iedereen mag meelopen, zolang ze maar respectvol zijn tegenover de nabestaanden en getroffenen”, laat een woordvoerder van de gemeente weten aan NU.nl.

Vanavond loopt ook een delegatie van voetbalclub FC Utrecht, net als de supportersvereniging. De club zegt diep geraakt te zijn door de aanslag en heeft besloten om bij de eerstvolgende thuiswedstrijd van volgende week zondag met rouwbanden te spelen. Ook is er voorafgaand aan de wedstrijd tegen Feyenoord een minuut stilte.

De tocht begint om 19.00 uur op het Jaarbeursplein in Utrecht. Voorafgaand aan de tocht worden enkele toespraken gegeven, waaronder een van de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen, gevolgd door een minuut stilte voor de slachtoffers.

Het 24 Oktoberplein, waar maandagochtend de aanslag in de tram plaatsvond, is het eindpunt van de tocht. Aanwezigen kunnen daar bloemen neerleggen. De organisatie vraagt deelnemers om bloemen mee te nemen in de kleuren van de Utrechtse vlag: rood en wit.

Een stille tocht vanavond in Utrecht voor de slachtoffers van de aanslag in Utrecht. Bij de schietpartij overleden Rinke Terpstra (49), Roos Verschuur (19) en een derde man van 28 jaar oud uit Utrecht. Lees hier ons liveblog terug.

Liveblog stille tocht Utrecht: Ongeloof en afschuw overheersen nog altijd | NU – Het laatste nieuws het eerst op

De gemeente verwacht vrijdagavond veel mensen bij de stille tocht. Vrijdag werd bekend dat de gemeente overweegt een monument te maken ter herdenking van het schietincident.

Maandagochtend opende een schutter op het 24 Oktoberplein het vuur op inzittenden van een tram. Daarbij vielen drie doden en vijf gewonden.

Diezelfde dag werden drie verdachten aangehouden, onder wie de 37-jarige hoofdverdachte Gökmen T. De andere twee verdachten zijn tot dinsdagavond vastgehouden en zijn inmiddels weer vrij. Uit onderzoek is gebleken dat ze niets te maken hebben met wat er gebeurd is.

De voorlopige hechtenis van de 37-jarige T. is met nog twee weken verlengd, heeft de rechter-commissaris vrijdag besloten. Over twee weken wordt weer besloten of hij langer vast moet blijven. Hij wordt ervan verdacht maandag het vuur te hebben geopend op de inzittenden van de tram.