Centrum Utrecht via A2 afgesloten voor autos door stille tocht – Hartvannederland.nl

Centrum Utrecht via A2 afgesloten voor auto\s door stille tocht - Hartvannederland.nl
Duizenden mensen herdenken slachtoffers van aanslag Utrecht
Onder leiding van de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen liepen volgens de gemeente zestienduizend belangstellenden vanaf het Jaarbeursplein naar het 24 Oktoberplein.

De gemeente had deelnemers opgeroepen rode en witte bloemen mee te nemen, in de kleur van de Utrechtse vlag. Daar hadden veel mensen gehoor aan gegeven. De bloemen werden neergelegd in de buurt van de plek waar de schietpartij plaatsvond.

Updated Gisteren, 18:57Gisteren, 17:39 in BINNENLANDPOPULAIRE VIDEO'S21 mrt.Stunt bikinibabe gaat gruwelijk mis22 mrt.Angstaanjagend: Losgebroken beer grijpt boswachter22 mrt.Kim, wat heb je met je fotograaf gedaan?21 mrt.Bloedige steekpartij Albert Cuypmarkt gefilmdGerelateerde artikelen22 mrt.BinnenlandSterrenhemel voor slachtoffers22 mrt.BinnenlandStille tocht aangekomen bij 24 Oktoberplein: Ik had dit niet verwacht22 mrt.BinnenlandDocent op non-actief na Volkert, waar ben je?22 mrt.BinnenlandCentrum Utrecht via A2 dicht voor stille tocht22 mrt.BinnenlandMinuut stilte had de KNVB gesierd22 mrt.BinnenlandPremier Rutte bij stille tocht in UtrechtDagelijks tijdens de lunch het laatste nieuws in je inbox?AanmeldenOngeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.

Hoofdverdachte Gökmen T. heeft toegegeven de schutter te zijn. De 37-jarige man uit Utrecht zegt alleen te hebben gehandeld. Zijn voorlopige hechtenis is vrijdag met twee weken verlengd.

Een veertigjarige man die dinsdag werd aangehouden is inmiddels weer vrijgelaten. Hij is, net als de twee andere mannen die eerder werden opgepakt, niet langer een verdachte in het onderzoek naar de aanslag van maandag.

UTRECHT – Met één van de drie mensen die zwaargewond raakten bij de aanslag in Utrecht gaat het iets beter. Met de twee anderen gaat het nog niet zo goed. Dat heeft burgemeester Jan van Zanen laten weten. Hij heeft het slachtoffer met wie het wat beter gaat, bezocht.

Voorafgaand aan de stille tocht gaf Van Zanen een toespraak. Daarin gaf hij aan dat “ongeloof en afschuw” nog altijd overheersen. “Drie mensen vonden de dood. Drie raakten zwaargewond.”

utrechtjohn maesUpdated Gisteren, 20:17Gisteren, 19:51 in BINNENLANDPOPULAIRE VIDEO'S21 mrt.Stunt bikinibabe gaat gruwelijk mis22 mrt.Angstaanjagend: Losgebroken beer grijpt boswachter22 mrt.Kim, wat heb je met je fotograaf gedaan?21 mrt.Bloedige steekpartij Albert Cuypmarkt gefilmdGerelateerde artikelen22 mrt.BinnenlandSterrenhemel voor slachtoffers22 mrt.BinnenlandMinuut stilte had de KNVB gesierd22 mrt.BinnenlandUtrecht gedenkt slachtoffers met stille tocht21 mrt.BinnenlandHonderden tips over aanslag Utrecht21 mrt.BinnenlandIndrukwekkende bloemenzee in Utrecht21 mrt.BinnenlandGrapperhaus: Utrecht tot op de bodem uitzoekenDagelijks tijdens de lunch het laatste nieuws in je inbox?AanmeldenOngeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.

Ook gaf Van Zanen aan het “hartverwarmend” te vinden dat duizenden mensen aanwezig waren. Onder de deelnemers waren niet alleen veel bekenden van de slachtoffers, maar ook belangstellenden uit andere delen van het land.

Met de tocht steunen de deelnemers de nabestaanden. Om ons medeleven te tonen. En om te laten weten dat er ook in Utrecht geen plaats is voor haat en geweld. In Utrecht vinden mensen elkaar in tijden van nood, zegt hij. Laten we vandaag, maar ook morgen, elkaar vasthouden. Laten we op de bres staan voor een samenleving waarin iedere dag de stem wordt gehoord.

Premier Mark Rutte, minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid, burgemeester Femke Halsema van Amsterdam, burgemeester Pauline Krikke van Den Haag en locoburgemeester Bert Wijbenga van Rotterdam liepen ook mee.

Er kunnen bloemen worden neergelegd bij de gedenkplaats die op dat plein is ingericht. In de tocht lopen premier Mark Rutte en burgemeester Jan van Zanen van Utrecht mee en ook burgemeester Femke Halsema van Amsterdam, de Haagse burgemeester Pauline Krikke en justitieminister Ferd Grapperhaus. Rotterdam wordt vertegenwoordigd door loco-burgemeester Bert Wijbenga.

Rutte loopt mee in stille tocht voor slachtoffers van aanslag in Utrecht

Door de aanslag moesten drie slachtoffers met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis. “Met een van hen gaat het gelukkig weer beter”, vertelde Van Zanen tijdens zijn toespraak. “Met de andere twee helaas nog niet.”

Nu, vier dagen later, overheersen nog altijd ongeloof en afschuw. Drie mensen vonden de dood. Twee uit Utrecht. Eén uit de gemeente Vijfheerenlanden. Twee mensen vechten nog voor hun leven. Anderen herstellen van hun verwondingen. Ooggetuigen proberen de beelden en belevenissen een plek te geven, vat hij de gruwelijkheden samen.

Tot dusver bekend zijn verder ook vier andere inzittenden van de tram gewond geraakt, bijvoorbeeld doordat ze vielen tijdens hun vluchtpoging.

Video: 16.000 mensen bij stille tocht na tramaanslag in Utrecht [RTV Utrecht]

Het onderzoek naar de schietpartij is nog in volle gang. T. wordt verdacht van meervoudige moord of doodslag met een terroristisch oogmerk, pogingen daartoe en bedreiging met een terroristisch oogmerk.

De voorlopige hechtenis van de 37-jarige T. is met nog twee weken verlengd, heeft de rechter-commissaris vrijdag besloten. Over twee weken wordt weer besloten of hij langer vast moet blijven. Hij wordt ervan verdacht maandag het vuur te hebben geopend op de inzittenden van de tram.

Premier Rutte, minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en de burgemeesters van de vier grote steden lopen vanavond mee in de stille tocht in Utrecht om de slachtoffers van de aanslag van maandag te herdenken.

Ook anti-islambeweging Pegida heeft aangekondigd ook mee te lopen. De gemeente Utrecht heeft daar geen problemen mee. “Iedereen mag meelopen, zolang ze maar respectvol zijn tegenover de nabestaanden en getroffenen”, laat een woordvoerder van de gemeente weten aan NU.nl.

De herdenking begint om 19.00 uur met een toespraak van de Utrechtse burgemeester Van Zanen op het Jaarbeursplein achter Utrecht Centraal. Na een minuut stilte vertrekt een stoet van mensen richting het 24 Oktoberplein, waar de aanslag in de tram werd gepleegd. Drie mensen lieten daarbij het leven.

Tranen vloeien in Utrecht: Een dag van angst, woede en verdriet

De NOS zendt het begin van de stille tocht live uit op radio en televisie. Er komt een extra NOS Journaal op NPO 1 om 18.58 uur. Daardoor begint De Wereld Draait Door tien minuten later. Op NOS.nl wordt de hele tocht uitgezonden.

Het 24 Oktoberplein, waar maandagochtend de aanslag in de tram plaatsvond, is het eindpunt van de tocht. Aanwezigen kunnen daar bloemen neerleggen. De organisatie vraagt deelnemers om bloemen mee te nemen in de kleuren van de Utrechtse vlag: rood en wit.

Video: Tranen en knuffels: Utrecht herdenkt slachtoffers aanslag – RTL NIEUWS

De stille tocht was aanvankelijk een initiatief van kennissen van de omgekomen slachtoffers, maar vanwege de enorme belangstelling heeft de gemeente de organisatie op zich genomen. “Met de tocht kunnen mensen hun gevoelens en emoties delen, en respect en medeleven tonen aan nabestaanden en getroffenen, zegt de gemeente. Mensen wordt gevraagd om witte of rode bloemen mee te nemen, de kleuren van de stad Utrecht.

Stille tocht vertrekt bij Jaarbeursplein – Binnenland

Vanavond loopt ook een delegatie van voetbalclub FC Utrecht, net als de supportersvereniging. De club zegt diep geraakt te zijn door de aanslag en heeft besloten om bij de eerstvolgende thuiswedstrijd van volgende week zondag met rouwbanden te spelen. Ook is er voorafgaand aan de wedstrijd tegen Feyenoord een minuut stilte.

Premier Rutte bij stille tocht in Utrecht | Binnenland

Rutte en Grapperhaus waren een dag na de aanslag ook op het 24 Oktoberplein; toen legden ze bloemen en spraken ze met agenten: