Stille tocht Utrecht: Ongeloof en afschuw overheersen (gesloten) – NU.nl

Stille tocht Utrecht: \Ongeloof en afschuw overheersen\ (gesloten) - NU.nl
Premier Rutte en minister Grapperhaus bij stille tocht in Utrecht
Premier Rutte, minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en de burgemeesters van de vier grote steden lopen vanavond mee in de stille tocht in Utrecht om de slachtoffers van de aanslag van maandag te herdenken.

De herdenking begint om 19.00 uur met een toespraak van de Utrechtse burgemeester Van Zanen op het Jaarbeursplein achter Utrecht Centraal. Na een minuut stilte vertrekt een stoet van mensen richting het 24 Oktoberplein, waar de aanslag in de tram werd gepleegd. Drie mensen lieten daarbij het leven.

De voorlopige hechtenis van de 37-jarige T. is met nog twee weken verlengd, heeft de rechter-commissaris vrijdag besloten. Over twee weken wordt weer besloten of hij langer vast moet blijven. Hij wordt ervan verdacht maandag het vuur te hebben geopend op de inzittenden van de tram.

Duizenden mensen herdenken slachtoffers van aanslag Utrecht

De NOS zendt het begin van de stille tocht live uit op radio en televisie. Er komt een extra NOS Journaal op NPO 1 om 18.58 uur. Daardoor begint De Wereld Draait Door tien minuten later. Op NOS.nl wordt de hele tocht uitgezonden.

Ook anti-islambeweging Pegida heeft aangekondigd ook mee te lopen. De gemeente Utrecht heeft daar geen problemen mee. “Iedereen mag meelopen, zolang ze maar respectvol zijn tegenover de nabestaanden en getroffenen”, laat een woordvoerder van de gemeente weten aan NU.nl.

De stille tocht was aanvankelijk een initiatief van kennissen van de omgekomen slachtoffers, maar vanwege de enorme belangstelling heeft de gemeente de organisatie op zich genomen. “Met de tocht kunnen mensen hun gevoelens en emoties delen, en respect en medeleven tonen aan nabestaanden en getroffenen, zegt de gemeente. Mensen wordt gevraagd om witte of rode bloemen mee te nemen, de kleuren van de stad Utrecht.

Vanavond loopt ook een delegatie van voetbalclub FC Utrecht, net als de supportersvereniging. De club zegt diep geraakt te zijn door de aanslag en heeft besloten om bij de eerstvolgende thuiswedstrijd van volgende week zondag met rouwbanden te spelen. Ook is er voorafgaand aan de wedstrijd tegen Feyenoord een minuut stilte.

Op het Jaarbeursplein in Utrecht is om 19.00 uur de stille tocht begonnen ter herdenking van de slachtoffers van de aanslag in de tram op het 24 Oktoberplein van afgelopen maandag. De gemeente schat dat er 16.000 mensen aanwezig zijn. Zij lopen vanaf het plein naar de plek van de aanslag en dragen rode en witte bloemen mee, naar de kleuren van de gemeente.

16.000 mensen liepen mee in stille tocht: Indrukwekkend en emotioneel

Rutte en Grapperhaus waren een dag na de aanslag ook op het 24 Oktoberplein; toen legden ze bloemen en spraken ze met agenten:

Onder leiding van de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen liepen volgens de gemeente zestienduizend belangstellenden vanaf het Jaarbeursplein naar het 24 Oktoberplein.

Vanmiddag was er ook een stille tocht in de wijk Kanaleneiland, waar het 24 Oktoberplein ligt. Na het vrijdagmiddaggebed liepen zon 200 moslims van de moskee in de wijk naar het plein. Daar legden zij witte asters neer. “Liefde zal winnen van haat”, zei de imam. Daarna riep hij op tot een moment van stilte.

De gemeente had deelnemers opgeroepen rode en witte bloemen mee te nemen, in de kleur van de Utrechtse vlag. Daar hadden veel mensen gehoor aan gegeven. De bloemen werden neergelegd in de buurt van de plek waar de schietpartij plaatsvond.

Een stille tocht vanavond in Utrecht voor de slachtoffers van de aanslag in Utrecht. Bij de schietpartij overleden Rinke Terpstra (49), Roos Verschuur (19) en een derde man van 28 jaar oud uit Utrecht. Lees hier ons liveblog terug.

Pegida loopt mee in stille tocht Utrecht – Binnenland

Hoofdverdachte Gökmen T. heeft toegegeven de schutter te zijn. De 37-jarige man uit Utrecht zegt alleen te hebben gehandeld. Zijn voorlopige hechtenis is vrijdag met twee weken verlengd.

Video: Tranen en knuffels: Utrecht herdenkt slachtoffers aanslag – RTL NIEUWS

Een veertigjarige man die dinsdag werd aangehouden is inmiddels weer vrijgelaten. Hij is, net als de twee andere mannen die eerder werden opgepakt, niet langer een verdachte in het onderzoek naar de aanslag van maandag.

Video: 16.000 mensen bij stille tocht na tramaanslag in Utrecht [RTV Utrecht]

Motoragenten houden vooraf aan stille tocht minuut stilte voor slachtoffers

Voorafgaand aan de stille tocht gaf Van Zanen een toespraak. Daarin gaf hij aan dat “ongeloof en afschuw” nog altijd overheersen. “Drie mensen vonden de dood. Drie raakten zwaargewond.”

Ook gaf Van Zanen aan het “hartverwarmend” te vinden dat duizenden mensen aanwezig waren. Onder de deelnemers waren niet alleen veel bekenden van de slachtoffers, maar ook belangstellenden uit andere delen van het land.

Wij gaan ervan uit dat iedereen met respect vanavond meeloopt, reageerde een woordvoerder namens burgemeester Jan van Zanen. Wij delen onze gevoelens en emoties. We tonen ons medeleven aan de nabestaanden en getroffenen. Behalve de massale stille tocht waaraan vrienden, hoogwaardigheidsbekleders en vele duizenden anderen meelopen, zijn er ook enkele kleine initiatieven. Alle tochten eindigen op hetzelfde moment op het 24 Oktoberplein.

Liveblog stille tocht Utrecht: Ongeloof en afschuw overheersen nog altijd | NU – Het laatste nieuws het eerst op

Premier Mark Rutte, minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid, burgemeester Femke Halsema van Amsterdam, burgemeester Pauline Krikke van Den Haag en locoburgemeester Bert Wijbenga van Rotterdam liepen ook mee.

Indrukwekkende stille tocht voor slachtoffers tramdrama | Schietpartij Utrecht

Door de aanslag moesten drie slachtoffers met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis. “Met een van hen gaat het gelukkig weer beter”, vertelde Van Zanen tijdens zijn toespraak. “Met de andere twee helaas nog niet.”

Wagensveld zal naar eigen zeggen ook aanwezig zijn bij de tocht, mits het veilig is. Pegida zal niet met vlaggen lopen, uit respect voor de slachtoffers, zegt hij.

Tot dusver bekend zijn verder ook vier andere inzittenden van de tram gewond geraakt, bijvoorbeeld doordat ze vielen tijdens hun vluchtpoging.

“Dat accepteren wij niet”, vertelt Muurad, die een lang gewaad draagt. Ook hij loopt, net als Marion, mee in de stille tocht. Hij woont in Kanaleneiland, is van Marokkaanse komaf, maar woont al twintig jaar in Utrecht. “Ik weet niet of wij als buitenlanders anders worden aangekeken sinds de aanslag. Maar daar wil ik ook niet aan denken. Dit is één man die dit heeft gedaan, het is één gestoorde gek die niet spoort, en dat heeft niets met ons, of met jou te maken.”

Burgemeester Utrecht: met 1 van de zwaargewonden gaat het beter

Het onderzoek naar de schietpartij is nog in volle gang. T. wordt verdacht van meervoudige moord of doodslag met een terroristisch oogmerk, pogingen daartoe en bedreiging met een terroristisch oogmerk.