Duizenden mensen lopen mee tijdens stille tocht voor slachtoffers Utrecht – Hartvannederland.nl

Duizenden mensen lopen mee tijdens stille tocht voor slachtoffers Utrecht - Hartvannederland.nl
Duizenden mensen herdenken slachtoffers van aanslag Utrecht
Onder leiding van de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen liepen volgens de gemeente zestienduizend belangstellenden vanaf het Jaarbeursplein naar het 24 Oktoberplein.

De gemeente had deelnemers opgeroepen rode en witte bloemen mee te nemen, in de kleur van de Utrechtse vlag. Daar hadden veel mensen gehoor aan gegeven. De bloemen werden neergelegd in de buurt van de plek waar de schietpartij plaatsvond.

Een stille tocht vanavond in Utrecht voor de slachtoffers van de aanslag in Utrecht. Bij de schietpartij overleden Rinke Terpstra (49), Roos Verschuur (19) en een derde man van 28 jaar oud uit Utrecht. Lees hier ons liveblog terug.

Hoofdverdachte Gökmen T. heeft toegegeven de schutter te zijn. De 37-jarige man uit Utrecht zegt alleen te hebben gehandeld. Zijn voorlopige hechtenis is vrijdag met twee weken verlengd.

Video: Tranen en knuffels: Utrecht herdenkt slachtoffers aanslag – RTL NIEUWS

16.000 mensen liepen mee in stille tocht: Indrukwekkend en emotioneel

Een veertigjarige man die dinsdag werd aangehouden is inmiddels weer vrijgelaten. Hij is, net als de twee andere mannen die eerder werden opgepakt, niet langer een verdachte in het onderzoek naar de aanslag van maandag.

De extra uitzending belandde op de zevende plaats in de kijkcijfertop 25 van Stichting KijkOnderzoek. Bovenaan staat het NOS Journaal van 20.00 uur, met 2,1 miljoen kijkers.

Voorafgaand aan de stille tocht gaf Van Zanen een toespraak. Daarin gaf hij aan dat “ongeloof en afschuw” nog altijd overheersen. “Drie mensen vonden de dood. Drie raakten zwaargewond.”

De hele stille tocht was te zien in een uitzending van Hart van Nederland op SBS. Dat programma is niet terug te vinden in de kijkcijfertop 25.

Ook gaf Van Zanen aan het “hartverwarmend” te vinden dat duizenden mensen aanwezig waren. Onder de deelnemers waren niet alleen veel bekenden van de slachtoffers, maar ook belangstellenden uit andere delen van het land.

Vanwege de speciale uitzending begon De Wereld Draait Door ongeveer tien minuten later. Naar dat programma keken zon 1,2 miljoen mensen.

Premier Mark Rutte, minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid, burgemeester Femke Halsema van Amsterdam, burgemeester Pauline Krikke van Den Haag en locoburgemeester Bert Wijbenga van Rotterdam liepen ook mee.

utrechtjohn maesUpdated Gisteren, 20:17Gisteren, 19:51 in BINNENLANDPOPULAIRE VIDEO'S22 mrt.Kim, wat heb je met je fotograaf gedaan?22 mrt.Angstaanjagend: Losgebroken beer grijpt boswachter21 mrt.Stunt bikinibabe gaat gruwelijk mis22 mrt.Haatcomment over Baudet is onacceptabelGerelateerde artikelen22 mrt.BinnenlandSterrenhemel voor slachtoffers22 mrt.BinnenlandMinuut stilte had de KNVB gesierd22 mrt.BinnenlandUtrecht gedenkt slachtoffers met stille tocht21 mrt.BinnenlandHonderden tips over aanslag Utrecht21 mrt.BinnenlandIndrukwekkende bloemenzee in Utrecht21 mrt.BinnenlandGrapperhaus: Utrecht tot op de bodem uitzoekenDagelijks tijdens de lunch het laatste nieuws in je inbox?AanmeldenOngeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.

Door de aanslag moesten drie slachtoffers met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis. “Met een van hen gaat het gelukkig weer beter”, vertelde Van Zanen tijdens zijn toespraak. “Met de andere twee helaas nog niet.”

Met de tocht steunen de deelnemers de nabestaanden. Om ons medeleven te tonen. En om te laten weten dat er ook in Utrecht geen plaats is voor haat en geweld. In Utrecht vinden mensen elkaar in tijden van nood, zegt hij. Laten we vandaag, maar ook morgen, elkaar vasthouden. Laten we op de bres staan voor een samenleving waarin iedere dag de stem wordt gehoord.

Stille tocht aangekomen bij 24 Oktoberplein: Ik had dit niet verwacht

Tot dusver bekend zijn verder ook vier andere inzittenden van de tram gewond geraakt, bijvoorbeeld doordat ze vielen tijdens hun vluchtpoging.

Het onderzoek naar de schietpartij is nog in volle gang. T. wordt verdacht van meervoudige moord of doodslag met een terroristisch oogmerk, pogingen daartoe en bedreiging met een terroristisch oogmerk.

Nu, vier dagen later, overheersen nog altijd ongeloof en afschuw. Drie mensen vonden de dood. Twee uit Utrecht. Eén uit de gemeente Vijfheerenlanden. Twee mensen vechten nog voor hun leven. Anderen herstellen van hun verwondingen. Ooggetuigen proberen de beelden en belevenissen een plek te geven, vat hij de gruwelijkheden samen.

Burgemeester Utrecht: met 1 van de zwaargewonden gaat het beter

Op het Jaarbeursplein in Utrecht is om 19.00 uur de stille tocht begonnen ter herdenking van de slachtoffers van de aanslag in de tram op het 24 Oktoberplein van afgelopen maandag. De gemeente schat dat er 16.000 mensen aanwezig zijn. Zij lopen vanaf het plein naar de plek van de aanslag en dragen rode en witte bloemen mee, naar de kleuren van de gemeente.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

De bijeenkomst is een initiatief van Samantha Dorth en Dominique Bos. Die laatste is een bekende van de 19-jarige Roos, die omkwam bij de aanslag. “Met deze tocht wil ik laten zien dat de nabestaanden en slachtoffers niet alleen staan”, zegt Bos.

Voorarrest van Gökmen T. maximaal verlengd – Binnenland

Hij is overdonderd door het grote aantal reacties op zijn initiatief. “Ik had niet verwacht dat het zó groot zou worden. Net zat ik in de tram. Toen we langs het 24 Oktoberplein reden viel het stil. Je voelt gewoon dat de hele stad meeleeft.”

Bij de tramaanslag kwamen drie mensen om het leven. Zeven anderen raakten gewond, van wie drie er ernstig aan toe zijn. Met een van die zwaargewonden gaat het inmiddels iets beter, zegt burgemeester Van Zanen van Utrecht op de bijeenkomst. “Met de twee anderen helaas nog niet.” Hoofdverdachte Gökmen T. bekende vandaag dat hij de aanslag heeft gepleegd.

De tocht begon met een toespraak van Van Zanen. “Om kwart voor elf stond de tram stil. En daarna de rest van Utrecht”, zei hij. “De stad werd stil.” Van Zanen is blij met de opkomst vandaag en de vele initiatieven voor steun en medeleven. “In Utrecht is geen plaats voor haat en geweld.”

Zijn toespraak werd gevolgd door een minuut stilte. Na een optreden van Martin van Doorn gaat de tocht naar het 24 Oktoberplein waar mensen bloemen kunnen neerleggen.

Stille tocht voor slachtoffers aanslag in Utrecht

Namens het kabinet zijn premier Rutte en minister Grapperhaus aanwezig. Ook burgemeester Halsema van Amsterdam, burgemeester Krikke van Den Haag en locoburgemeester Wijbenga van Rotterdam lopen mee.

Vanmiddag was er ook een stille tocht in de wijk Kanaleneiland, waar het 24 Oktoberplein ligt. Na het vrijdagmiddaggebed liepen zon 200 moslims van de moskee in de wijk naar het plein. Daar legden zij witte asters neer. “Liefde zal winnen van haat”, zei de imam. Daarna riep hij op tot een moment van stilte.