Indrukwekkende herdenking aanslag 24 Oktoberplein in Utrecht – Hartvannederland.nl

Indrukwekkende herdenking aanslag 24 Oktoberplein in Utrecht - Hartvannederland.nl
Slachtoffers Utrecht week na aanslag 24 Oktoberplein herdacht
In Utrecht zijn op het 24 Oktoberplein de slachtoffers herdacht van de aanslag van precies een week geleden. Gökmen T. opende toen het vuur in een sneltram: hij doodde drie mensen, drie raakten zwaargewond. Het aantal lichtgewonden is onbekend.

Ruim honderd inwoners, bedrijven en organisaties uit de nabijgelegen wijk Kanaleneiland verzamelden zich om 10.30 uur bij de boom op het plein:

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Bij de herdenking werd twee minuten stilte in acht genomen, waarna er bloemen werden gelegd en het lied Amazing Grace werd gezongen.

Gabriel Erlach is de initiatiefneemster. Volgens haar was het moment bedoeld om een heftige week af te sluiten. “Veel mensen hebben nog de behoefte om samen te zijn”, vertelt ze aan RTV Utrecht.

Afgelopen vrijdag werd voor de slachtoffers een stille tocht gehouden. Duizenden mensen liepen daarin mee. Het lied Als de morgen nooit meer komt dat de Utrechtse volkszanger Martin van Doorn toen zong, staat nu op Spotify en iTunes. De opbrengst gaat naar de slachtoffers en nabestaanden van de aanslag.

Bij Slachtofferhulp Nederland zijn inmiddels meer dan honderd verzoeken om hulp binnengekomen. Daarvan worden 25 gevallen intensief ondersteund door de organisatie.

De aangeboden hulp verschilt. “Sommige mensen hebben genoeg aan één gesprek met ons, anderen zeggen ons graag volgende week of over twee weken weer te spreken”, vertelt Jytte Reichert van Slachtofferhulp. “We helpen zolang het slachtoffer dat wil.”

Deze week melden zich nog steeds mensen bij Slachtofferhulp. “Het gebeurt vaker dat iemand in eerste instantie denkt: ik kan het prima aan en hoef geen hulp. Maar die mensen kunnen zich toch slapeloos voelen of nog steeds met de gebeurtenis worstelen. Zij kunnen dan alsnog contact met ons opnemen.”

Op het 24 Oktoberplein werd maandag de aanslag van precies een week geleden herdacht. Om 10.45 uur, het tijdstip waarop de schietpartij begon, hielden aanwezigen twee minuten stilte. Volgens de organisator waren veel mensen uit de wijk Kanaleneiland aanwezig.