OM wil Gökmen Tanis nog langer vasthouden, onderzoek duurt nog maanden – AD.nl

OM wil Gökmen Tanis nog langer vasthouden, onderzoek duurt nog maanden - AD.nl
Gökmen T. negentig dagen langer in voorarrest voor aanslag in Utrecht
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Ondanks de bekentenis van T. maakte het Openbaar Ministerie (OM) woensdag duidelijk dat het onderzoek naar de aanslag in de tram waarschijnlijk nog maanden gaat duren.

T. heeft toegegeven dat hij op 18 maart het vuur heeft geopend in een tram die bij het 24 Oktoberplein reed. Hij doodde daarbij drie mensen. Een vierde slachtoffer overleed op 28 maart aan zijn verwondingen. Ook raakten tijdens de aanslag meerdere mensen gewond.

“Er wordt hard gewerkt aan het verzamelen en analyseren van informatie om te onderzoeken wat er die dag precies gebeurd is en wat het motief voor de schietpartij was”, aldus het OM in een eerdere verklaring.

T. wordt verdacht van moord dan wel doodslag met een terroristisch oogmerk, poging daartoe en bedreiging met een terroristisch oogmerk. Het OM benadrukt dat er juridisch gezien een verschil bestaat tussen een oogmerk en een motief, en dat in het laatste geval de beweegredenen van T. nog niet duidelijk zijn.

Justitie liet eerder al weten dat in de door T. gebruikte vluchtauto een briefje dat op terrorisme zou wijzen is gevonden. De tekst is niet gedeeld door justitie.

De man is meerdere malen veroordeeld, voor onder meer winkeldiefstal en inbraak. Deze veroordelingen, die eerder in maart zijn uitgesproken, zijn nog niet definitief.

“Er kan verschil bestaan tussen de juridische term oogmerk en de in het dagelijks leven gebruikte term motief. Het oogmerk zegt iets over het door de dader gewilde doel of gevolg van een strafbaar feit, terwijl het motief een verklaring geeft over de beweegredenen om een strafbaar feit te plegen. Wat precies het motief van de verdachte was, is nog punt van grondig onderzoek. Het is te vroeg om daar nu uitspraken over te doen.”

In een andere nog lopende zaak staat T. in juli terecht op verdenking van het verkrachten van een vrouw in 2017.

“Dit terroristisch oogmerk betekent dat het OM de man er op dit moment van verdenkt dat hij met die drie strafbare feiten het doel had om de bevolking, of een deel daarvan, vrees aan te jagen. De aanleiding hiervoor is onder meer het gebruikte geweld, het gekozen doel en het feit dat er geen relatie tussen verdachte en de slachtoffers is gebleken”, legt het OM uit in een persbericht.