Deelnemers Utrecht Marathon krijgen vergoeding voor mislukte wedstrijd – De Limburger

De 1800 gedupeerde hardlopers die zondag verkeerd zijn gestuurd tijdens de marathon van Utrecht krijgen van de organisatie een compensatie.

De deelnemers van de kwart marathon werden de verkeerde kant op gestuurd. Afbeelding: Ruud Voest/AD

Video: Marathon Utrecht loopt helemaal mis: Iedereen had een andere route – RTL NIEUWS

De 1800 gedupeerde hardlopers die zondag verkeerd zijn gestuurd tijdens de marathon van Utrecht krijgen van de organisatie een compensatie.

De 1800 gedupeerde hardlopers die zondag verkeerd zijn gestuurd tijdens de marathon van Utrecht krijgen van de organisatie een compensatie.

De deelnemers werden na ongeveer vier kilometer, in de buurt van de Gansstraat, de verkeerde kant opgestuurd.

Vermoedelijk zijn de deelnemers aan de kwart marathon op de Gansstraat bij begraafplaats Soestbergen verkeerd gelopen. Daar hadden ze linksaf gemoeten. Doordat ze rechtdoor liepen, zijn de deelnemers op het parcours van de halve marathon terechtgekomen. Sommigen hebben de halve marathon (21,1 kilometer) gelopen, anderen zijn eerder omgekeerd.

Volgens Sigrid van der Toorn van organisator Golazo Sports Nederland maakt het niet uit hoe deelnemers zijn gelopen, allemaal worden ze gecompenseerd door Golazo. Wat dat wordt, wil ze nu nog niet zeggen: ,,Dat laten we eerst aan de deelnemers weten. Later deze week horen de deelnemers hoe Golazo hun tegemoetkomt.

Hoe het mis kon gaan, weet Van der Toorn nog niet. ,,We zijn met de betrokkenen aan het uitzoeken wat precies gebeurd is. Duidelijk is wel dat iemand de deelnemers de verkeerde kant op heeft gestuurd, waardoor ze op de route van de halve marathon terecht zijn gekomen. ,,In de buurt van de Gansstraat is het misgegaan en heeft iemand ze, met goede bedoelingen, verkeerd gestuurd. Daar balen we van en daarvoor bieden we onze excuses aan.

Ook op andere delen van het parcours ging het mis. Zo verbaasde Lorenz de Groot, bewoner van de Rijnlaan, zich dat een verkeersregelaar zondagmorgen opeens de Grevelingenstraat afsloot. ,,Terwijl ze daar helemaal niet zouden lopen. Ik ben naar die dame toegegaan en heb gezegd dat de lopers daar niet komen. Zij vond het ook vreemd, maar had toch echt de opdracht gekregen daar te gaan staan. Na een poosje heeft ze toch maar de organisatie gebeld en is ze in de Rijnlaan gaan staan, om die af te sluiten.

Golazo organiseerde dit jaar voor het eerst de Utrecht Marathon Powered by Utrecht Science Park, zoals de marathon officieel heet. Het bedrijf organiseert per jaar 52 evenementen, waaronder de Rotterdam Marathon, de Singelloop Utrecht en een aantal fietsevenementen. De route was dit jaar nieuw; vorig jaar werden twee rondes gelopen, deels door Bunnik, de oostkant van de stad en het centrum.

Ook voordat Golazo in Utrecht instapte ging het mis op de kwart marathon. In april 2012 was de loop geen 10 maar 8,8 kilometer. Toen ging het mis met een zogenoemde voorfietser, iemand die op de fiets voor de lopers uitrijdt. Die keerde niet bij een rotonde, zoals de bedoeling was, maar bij een vluchtheuvel. Toen werden 4500 deelnemers gedupeerd.

De 1800 gedupeerde hardlopers die zondag verkeerd zijn gestuurd tijdens de marathon van Utrecht krijgen van de organisatie een compensatie.

Beeld Twitter Steven Oostervelt Er zijn tijdens de Utrecht Marathon meerdere fouten gemaakt. Daardoor liepen de hardlopers de verkeerde route en kwamen ze tussen het gewone verkeer terecht. Het is voor de organisatie maandagochtend nog niet duidelijk op welke plekken het allemaal fout is gegaan. Er zijn tijdens de Utrecht Marathon meerdere fouten gemaakt. Daardoor liepen de hardlopers de verkeerde route en kwamen ze tussen het gewone verkeer terecht. Het is voor de organisatie maandagochtend nog niet duidelijk op welke plekken het allemaal fout is gegaan.

Bijna 2000 deelnemers van de Utrecht Marathon hebben een verkeerde route gelopen. De renners, die een kwart marathon wilden lopen, kwamen op de route terecht voor de halve marathon. Maar ook daarna ging het nogmaals fout.

Het ging voor het eerst mis op de Gansstraat waar de deelnemers eigenlijk moesten afslaan naar de Laan van Soestbergen. Dat gebeurde niet, waarna honderden deelnemers van de kwart marathon op route van de halve marathon kwamen.

Bij de Veilinghaven ontstond er weer onduidelijkheid over de route en verlieten de hardlopers het parcours. Die lopers kwamen tussen het gewone verkeer terecht op de Croeselaan.

De organisatie laat maandagochtend weten dat het voor hen nog niet precies duidelijk is wat er gebeurd is. Woordvoerder Sigrid van Toorn: De deelnemers van de kwart marathon zijn op de route van de halve marathon gekomen. Dit was een menselijke fout.

Van Toorn weet echter niks over fouten die zijn gemaakt later op de route of hoe honderden renners tussen het gewone verkeer op de Croeselaan zijn gekomen.

Uit beelden blijkt, en dat bevestigen getuigen, dat er in het Veilinghavengebied weer verwarring ontstond. De deelnemers liepen door elkaar en sloegen uiteindelijk af richting de Croeselaan.

#utrechtmarathon hier ging het helemaal mis bij de marathon #utrecht @duic #duic pic.twitter.com/4phSuiy5EM

Op de Croeselaan ontstond een chaotische situatie waarbij de deelnemers tussen het openbaar vervoer, fietsers en automobilisten moesten rennen. Na de Croeselaan renden een deel van de deelnemers de Balijelaan, Vondellaan en Bleekstraat op. Geen van deze straten waren onderdeel van het parcours.

Organisatie Golazo bood zondagavond al hun excuses aan voor de situatie. De uitslag van de kwart marathon wordt niet gepubliceerd. De organisatie gaat de komende tijd uitzoeken wat er allemaal fout is gegaan.

Rechts zoals ik de Utrecht Marathon had moeten lopen. Links zoals ik de Utrecht Marathon heb gelopen. Zoek de verschillen 😉 pic.twitter.com/hluSWdOTN4

Deelnemers van @UtrechtMarathon worden niet via Westerkade, maar Bleekstraat gestuurd en lopen tussen rest van het verkeer. Chaos. Het is bovendien honderden meters om. pic.twitter.com/m860ZckDR1

1/4 @UtrechtMarathon runners sent in the wrong direction to the 1/2 #marathon route… at the end it was a nice 17K run 🙈 pic.twitter.com/0Dwqu12VVa

De lopers van de halve marathon werden bij station Vaartsche Reijn richting de Bleekstraat gestuurd, terwijl die rechtdoor de Westerkade op hadden moeten gaan. Daar stond het publiek gewoon opgesteld als bocht naar links, op het kruispunt Jutfaseweg-Vondellaan. Uiteindelijk maar een paar honderd meter om, maar toch. Daarnaast onstond er onduidelijk bij de Abstederbrug, omdat lopers rechtdoor gingen (ws 10km lopers die er genoeg van hadden) terwijl het parcours linksaf de brug over ging. Ik gok dat een paar halve marathon lopers hier ook wel de fout in zijn gegaan.

Het maakt niet zoveel meer uit wat er precies allemaal is misgegaan. Feit is dat de Gemeente Utrecht de Utrecht Marathon heeft uitbesteed aan een commerciĂ«le organisatie die deze verantwoordelijkheid van geen kanten heeft kunnen waarmaken. Wederom een deuk voor het imago van onze stad, tel uit je winst dames en heren citymarketeers! Volgende keer misschien toch maar iets beter opletten voordat er voor zo’n ingrijpend evenement een vergunning wordt afgegeven?

Hopelijk komt er snel een onderzoek en komen de veroorzakers er niet zomaar mee weg. Ook hoop ik dat de behandelaars als fysiotherapeuten, psychologen , pedologen en andere hulpverleners met financiële steun van de samenleving een fonds oprichten, om te voorkomen dat er straks bijna 2.000 sporters met jarenlange gevolgen van deze blunder zullen kampen!

Weer een boosmakertjes-artikel over de marathon. Best veel aandacht en “online ophef” over een relatief kleinschalig evenement dat inderdaad nogal kneuterig is georganiseerd. Dit alles geeft maar weer eens de dorpse mentaliteit aan van de “stad” Utrecht.

Ik ben blij dat ik (na bijna 12 km) bij de Abstederbrug door toeschouwers naar de Homeruslaan gestuurd werd. ‘De route volgen’ en de binnenstad in, houdt nog zo’n anderhalve km extra in. De organisatie faalde jammerlijk in het nemen van noodmaatregelen tijdens de run. Een extra waterpost tussen 5 km en de finish was geen overbodige luxe. Omdat het een koele dag was waren er voor zover mij bekend gelukkig geen gevallen van uitdroging (symptomen van uitdroging zijn o.a. dorst, hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid, duizeligheid, spierkrampen, je zwak voelen, droge mond en geĂŻrriteerdheid).

De impact van het parcours op de bereikbaarheid van verschillende delen van de stad is enorm. Voor zo’n klein evenement eigenlijk schofterig. Bij de singelloop is de overlast veel meer beperkt tot een klein gebied en daar lopen bijna twee keer zoveel mensen mee. Geplaatste borden noemden een eindtijd van 12u voor de verkeersoverlast maar dat klopte ook niet.

@Duurloper nu probeer je een aantal sponsoren zwart te maken maar die hebben niets met de organisatie van doen.

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).