Tramschutter Utrecht liet brief met eigen naam en adres achter in vluchtauto – AD.nl

Tramschutter Utrecht liet brief met eigen naam en adres achter in vluchtauto - AD.nl
Op Allahu Akbar-briefje stond naam Gökmen T.
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

UTRECHT – De Utrechtse tramschutter Gökmen T. heeft zichzelf verraden met het briefje dat hij achterliet in de vluchtauto: het ging om een afgescheurde brief van het OM over een eerdere verkrachtingszaak, waarop de naam en het adres van T. stonden.

Dat meldt het AD. Op het briefje, rechts naast de bestuurdersstoel, stond Voor mijn moslimvrienden. Allahu Akbar. Het papier waarop dat stond geschreven, was een afgescheurde brief van het OM, die aan T. was gericht.

Op het dashboard van zijn vluchtauto, rechts naast de bestuurdersstoel, zat pontificaal een briefje geplakt. Daarop stond een handgeschreven tekst, bevestigen ooggetuigen en onderzoeksbronnen: ,,Voor mijn moslimvrienden. Allahu Akbar”. Voor het OM is deze tekst een van de redenen te denken dat T. een terroristisch motief had.

In de brief schreef het OM dat de verkrachtingszaak waarin T. verdachte was, in de zomer van 2019 zal plaatsvinden bij de rechtbank Utrecht. In die zaak verdenkt justitie T. ervan in 2017 zijn vriendin te hebben verkracht.

Nadat rechercheurs die de vluchtauto inspecteerden na de aanslag in Utrecht de naam van T. hadden gezien op het briefje, zochten ze het dossier van T. op. De foto die in het interne systeem stond, paste bij de tramfoto die door de politie was verspreid. Zo werd razendsnel het vizier vol op T. gericht. Hij zou zich even later door internetbankieren hebben verraden, zo bracht De Telegraaf eerder naar buiten.

T. wordt ervan verdacht op 18 maart vier mensen te hebben doodgeschoten in een tram op het 24 Oktoberplein in Utrecht. Twee anderen raakten gewond. Door de tekst op de brief houdt justitie nog steeds ernstig rekening met een terroristisch motief.