Utrecht heeft nu de grootste fietsenstalling ter wereld – NOS

Hoewel het eerste gedeelte van de stalling al open was sinds augustus 2017, is de fietsenstalling na de opening van het tweede gedeelte maandag pas echt de grootste van de wereld.

Met de opening van het tweede gedeelte overtreft het ook de fietsenstalling in Tokio, met 9.400 plaatsen.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088-0561588. De servicepagina kunt u hier vinden. Klik hier om direct de digitale krant te lezen.

Voor de bouw van de fietsenstalling is 17.500 kubieke meter beton gebruikt. Het vloeroppervlak is ruim 21.000 vierkante meter.

De gemeente Utrecht, ProRail, de NS en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hebben geïnvesteerd in de stalling. De stalling kostte ruim 30 miljoen euro, waarvan de gemeente 20 procent heeft betaald.

Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven was aanwezig bij de opening.

Video: Utrecht heeft de grootste: stalling voor 12.500 fietsen – RTL NIEUWS

Utrecht – In de grootste fietsenstalling ter wereld, die vandaag in Utrecht wordt geopend, is plek voor maar liefst 12.500 fietsen. De megastalling, die deels al eerder openging maar vanaf nu ten volle kan worden benut, ligt onder het Stationsplein bij Utrecht Centraal.

Voor de bouw van de fietsenstalling is 17.500 kubieke meter beton gebruikt. Het vloeroppervlak is ruim 21.000 vierkante meter en de garage leunt op heipalen met bij elkaar een lengte van 25 kilometer.

Niet Tokio, maar Utrecht pronkt met grootste fietsenstalling ter wereld

Bijzondere aan de grootste fietsstalling ter wereld is dat hij bestaat uit drie verdiepingen. De bouw van de fietsenkelder kostte ruim 30 miljoen euro en is gefinancierd door de gemeente Utrecht, ProRail, NS en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

De fietsenstalling kent in totaal drie verdiepingen met op elke verdieping dubbeldeks parkeerplaatsen die met elkaar verbonden zijn door een licht hellend fietspad. Fietsers kunnen dus door de fietsenstalling fietsen, waarbij enkel het laatste stukje naar de parkeerplaats te voet moet worden gedaan. Mensen met een handicap mogen hun fiets naast het fietspad parkeren en er is ook plaats voor onder andere bakfietsen. De eerste 24 uur staat de fiets gratis geparkeerd, daarna is het 1,25 euro per dag. ‘Je stapt hier zo vanuit de stalling het perron op’, zegt Staatssecretaris van Veldhoven in AD.

Video: Grootste fietsenstalling ter wereld is geopend in Utrecht [RTV Utrecht]

Voor de bouw van de fietsenstalling is 17.500 kubieke meter beton gebruikt. Het vloeroppervlak is ruim 21.000 vierkante meter en de garage leunt op heipalen met bij elkaar een lengte van 25 kilometer.

De fietsenstalling is onderdeel van het ‘Healthy Urban Living’ beleid. De universiteit van Utrecht en Stad Utrecht willen een gezondere leefomgeving creëren. ‘De fiets brengt ons veel. Schonere lucht, het is goedkoper en houdt ons gezond. Stallingen als deze passen perfect bij onze kabinetswens om twintig procent meer mensen op de fiets te laten forenzen in 2077’, legt Staatssecretaris van Veldhoven uit in AD.

De enorme stallingsruimte voor 12.500 tweewielers is overigens wereldnieuws. Uit diverse landen zijn journalisten op de opening afgekomen, die vandaag plaatsvindt en zal worden uitgevoerd door staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven, in aanwezigheid van de Utrechtse wethouder Victor Everhardt en voormalig profwielrenster Marijn de Vries.

Staatssecretaris, Stientje van Veldhoven, opende maandagochtend het laatste gedeelte van de fietsenstalling. Daarmee telt het Station van Utrecht in totaal 22.000 parkeerplaatsen voor fietsen. Al houdt het daar niet op: de stad mikt op 30.000 beschikbare plaatsen. ‘Elke dag gaan 125.000 mensen met de fiets naar het werk, het school of het station’, vertelt Wethouder Victor Everhardt aan The Guardian.