Gefrustreerd FC Utrecht loopt bij jacht op koppositie in het mes tegen VVV – NOS

FC Utrecht heeft nagelaten om de koppositie in de Eredivisie te grijpen. De ploeg van John van den Brom kwam thuis tegen VVV-Venlo op een verrassende achterstand en kon de door Evert Linthorst toegebrachte schade niet meer repareren.

Beide ploegen roerden zich deze week op de transfermarkt, maar Bart Ramselaar behoorde niet tot de wedstrijdselectie van FC Utrecht en Lee Cattermole begon op de bank bij VVV. De thuisploeg wilde direct zakendoen, drong VVV terug en beheerste de eerste helft. Bij rust stond er echter een 0-2 stand op de borden. Linthorst troefde doelman Maarten Paes af in de lucht en kopte een voorzet van Roel Janssen binnen. Even later sloeg de jongeling opnieuw toe: nadat Linthorst zijn linkervoet tegen een voorzet van Peter van Ooijen kreeg, was de 0-2 een feit.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

FC Utrecht liet het er niet bij zitten en leek direct na rust een strafschop te krijgen. Jochem Kamphuis wees naar de stip na een overtreding van Danny Post op invaller Adrián Dalmau, maar de VAR besloot na minutenlang overleg om de penalty te annuleren wegens buitenspel van Issah Abass. Diezelfde Abass kwam even later zelf tot scoren, maar werd wederom teruggefloten vanwege buitenspel.

LIVE | Utrecht jaagt in blessuretijd op gelijkmaker tegen VVV

Het spel bleef zich vrijwel volledig afspelen op de helft van VVV en vijftien minuten voor tijd had FC Utrecht zijn felbegeerde aansluitingstreffer te pakken: Dalmau bekroonde goed voorbereidend werk van Vaclav Cerny en schoot de 1-2 voorbij Thorsten Kirschbaum. Vlak na het ingaan van de negen (!) minuten durende blessuretijd sloeg Dalmau opnieuw toe, maar de arbitrage zag een vermeende overtreding van de Spanjaard en zette opnieuw een streep door de treffer.

Utrecht begon in de bloedhete Galgenwaard furieus aan de jacht op de koppositie. VVV mocht doelman Thorsten Kirschbaum dankbaar zijn dat het geen treffer incasseerde.

Tien minuten na de drinkpauze halverwege de eerste helft, kwamen de Limburgers echter uit het niets op voorsprong. Evert Linthorst was eerder bij een voorzet van Roel Janssen dan de complete Utrecht-defensie en verschalkte keeper Maarten Paes met een kopbal.

Utrecht kreeg vervolgens een lesje in effectiviteit van VVV, want bij de tweede echte aanval van de Venlonaren was het meteen weer raak. Wederom was Linthorst de meest alerte na een voorzet vanaf links, dit keer van Peter van Ooijen. Daarmee zorgde de negentienjarige middenvelder persoonlijk voor de onwaarschijnlijke 0-2-ruststand.

Scheidsrechter Jochem Kamphuis draait zijn beslissing om FC Utrecht een penalty te geven terug op aanraden van de VAR. (Foto: Pro Shots)

In de tweede helft maakte de van Heracles Almelo overgenomen Adrián Dalmau zijn langverwachte entree voor FC Utrecht. Na een overtreding op de Spanjaard kreeg Utrecht een penalty, maar die beslissing werd teruggedraaid door de VAR omdat Issah Abass voor de overtreding al buitenspel stond.

Nadat Abass na een uur een treffer afgekeurd zag worden wegens wederom buitenspel, luisterde Dalmau een kwartier voor tijd zijn rentree op met een treffer en zorgde daarmee voor de aansluiting voor FC Utrecht.

In de slotfase golfde het spel op en neer en hadden beide ploegen kans om nog te scoren. Dalmau deed dat wel in de eerste minuut van de negen minuten durende blessuretijd, maar ook die goal werd afgekeurd vanwege een overtreding van de Spanjaard, waardoor VVV verrassend met drie punten terugkeerde naar Venlo.

Utrecht heeft nu zeven punten uit vier wedstrijden en staat daarmee zevende. VVV staat na de tweede overwinning van het seizoen twee plekken lager, met een punt achterstand op de ploeg van John van den Brom.

Door de nederlaag van FC Utrecht had Sparta een uitgelezen kans om koploper te worden. De Rotterdammers begonnen uitstekend aan het duel met PEC Zwolle. Ragnar Ache stond na acht minuten helemaal vrij bij een voorzet van Bryan Smeets en knikte binnen: 0-1.

Een minuut later stond het echter alweer gelijk in het MAC³PARK-stadion. Ilias Bel Hassani kreeg de bal voor zijn voeten na twee geblokte pogingen van zijn ploeggenoten en haalde hard en doeltreffend uit.

Tien minuten na rust leek Lennart Thy zijn ploeg de eerste overwinning van het seizoen te bezorgen. De Duitse spits schoof keurig de 2-1 binnen na een strakke pass van Pelle Clement.

Lars Veldwijk zorgde echter in de tachtigste minuut, drie minuten nadat hij was ingevallen, alsnog voor een remise. De spits schoot raak via de paal na weer een assist van Smeets. De eveneens ingevallen Joël Piroe bezorgde Rotterdammers in de blessuretijd nog bijna de winst en de koppositie, maar hij trof de paal.

Door het gelijke spel steeg Sparta naar de derde plaats. PEC pakte het eerste punt van het seizoen, maar blijft samen met RKC Waalwijk hekkensluiter in de Eredivisie.