Laatste deel fietsenstalling Utrecht geopend – de Architect

Vandaag wordt het tweede en laatste deel van de Stationspleinfietsenstalling, een ontwerp van Ector Hoogstad, in Utrecht feestelijk geopend. Daarmee heeft Utrecht de grootste fietsenstalling van de wereld. De stalling onder het Stationsplein biedt dan plek aan 12.500 fietsen. Ook loopt er vanaf dan een fietspad door de ondergrondse parkeergarage van het Smakkelaarsveld naar het Moreelsepark.

De stalling telt drie verdiepingen. Het onderste en bovenste niveau zijn voor zogenoemde dagstallers. Deze gebruikers kunnen hun fiets de eerste 24 uur gratis stallen. De begane grond is voor abonnementhouders.

De enorme stallingsruimte voor 12.500 tweewielers is overigens wereldnieuws. Uit diverse landen zijn journalisten op de opening afgekomen, die vandaag plaatsvindt en zal worden uitgevoerd door staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven, in aanwezigheid van de Utrechtse wethouder Victor Everhardt en voormalig profwielrenster Marijn de Vries.

Bekijk de projectbespreking van s werelds grootste fietsenstalling Fietsenstalling Utrecht – Ector Hoogstad Architecten

Utrecht – In de grootste fietsenstalling ter wereld, die vandaag in Utrecht wordt geopend, is plek voor maar liefst 12.500 fietsen. De megastalling, die deels al eerder openging maar vanaf nu ten volle kan worden benut, ligt onder het Stationsplein bij Utrecht Centraal.

Bij de bouw van de grootste fietsenstalling ter wereld moest 51.000 m3 grond worden verzet. Er is daarna 17.500 m3 beton gebruikt. Het vloeroppervlak van de stalling is ruim 21.000 m2 en de garage leunt op heipalen die bij elkaar een lengte hebben van 25 kilometer. De houten latten tegen de wand van de stalling hebben bij elkaar een oppervlakte van ruim 4.000 m2.

Video: Utrecht heeft de grootste: stalling voor 12.500 fietsen – RTL NIEUWS

De gemeente Utrecht, ProRail, NS en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hebben geïnvesteerd in de stalling. De stalling heeft ruim 30 miljoen euro gekost. De gemeente heeft 20 procent van dit bedrag betaald.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088-0561588. De servicepagina kunt u hier vinden. Klik hier om direct de digitale krant te lezen.

Door Harm Tilman – De druk op steden en platteland neemt toe. Het is een boeiende thematiek die de redactie

De gemeente Utrecht, ProRail, de NS en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hebben geïnvesteerd in de stalling. De stalling kostte ruim 30 miljoen euro, waarvan de gemeente 20 procent heeft betaald.

15 ontwerpen uit 9 verschillende landen, waaronder 4 projecten uit Nederland (Delft, Den Haag, Purmerend en

Hoewel het eerste gedeelte van de stalling al open was sinds augustus 2017, is de fietsenstalling na de opening van het tweede gedeelte maandag pas echt de grootste van de wereld.

Voor de bouw van de fietsenstalling is 17.500 kubieke meter beton gebruikt. Het vloeroppervlak is ruim 21.000 vierkante meter en de garage leunt op heipalen met bij elkaar een lengte van 25 kilometer.

Met de opening van het tweede gedeelte overtreft het ook de fietsenstalling in Tokio, met 9.400 plaatsen.

Voor de bouw van de fietsenstalling is 17.500 kubieke meter beton gebruikt. Het vloeroppervlak is ruim 21.000 vierkante meter.

Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven was aanwezig bij de opening.