Feyenoord ook niet langs Utrecht | Voetbal – Telegraaf.nl

Feyenoord ook niet langs Utrecht | Voetbal - Telegraaf.nl
Onsamenhangend Feyenoord blijft ook tegen FC Utrecht steken op punt
Liam Kelly (l) en Sam Larsson balen kunnen met Feyenoord niet winnen van FC Utrecht en spelen voor de derde keer op rij gelijk.

Rotterdam – Feyenoord kwam in De Kuip tegen FC Utrecht niet al te best voor de dag. Het lukte de Rotterdammers opnieuw niet om met de zege aan de haal te gaan. Tegen FC Utrecht kwam Feyenoord niet verder dan een gelijkspel (1-1), waardoor het nog steeds wacht op de eerste zege van het Eredivisieseizoen.

Liam Kelly (l) en Sam Larsson balen kunnen met Feyenoord niet winnen van FC Utrecht en spelen voor de derde keer op rij gelijk.

Utrecht-trainer John van den Brom heeft in zijn basiself geen plaats voor Vaclav Cerny en voor Nick Venema. Patrick Joosten staat samen met smaakmaker Gyrano Kerk op de Utrechtse vleugels, terwijl de 20-jarige Issah Abass de diepste spits is. Op het middenveld ontbreekt Sander van de Streek, die deze week op de training geblesseerd raakte. Rico Strieder neemt zijn plek in.

Jaap Stam heeft al niet zon gemakkelijk begin als trainer van Feyenoord. Als je eigen spelers dan ook nog de zelfdestructieknop bedienen, wordt het lastig om van de competitiestart nog iets moois te maken.

Feyenoord-FC Utrecht was precies negen minuten oud toen Feyenoord-aanvaller Sam Larsson in de buurt van het strafschopgebied van FC Utrecht (!) de spits van FC Utrecht aanspeelde. Het was alsof je een auto die langs de gracht staat geparkeerd keihard in zn achteruit zet en zo het water in rijdt

Net als in het Europa League-duel tegen Dinamo Tbilisi (1-1) zal de spitspositie worden ingevuld door Luciano Narsingh. Die speelwijze beviel Feyenoord-trainer Jaap Stam zodanig dat hij het ook in het eredivisieduel tegen FC Utrecht wil proberen.

Stam stond er bij en keek totaal verbouwereerd naar wat zich afspeelde. Het autootje van Larsson, om nog even de metafoor in stand te houden, had nog kunnen worden gered met drie betonnen paaltjes in de vorm van Jan-Arie van der Heijden, Eric Botteghin en Rick Karsdorp, maar die zakten alle drie weg in het straatoppervlak.

Feyenoord: Vermeer; Karsdorp, Botteghin, Van der Heijden, Haps; Kelly, Tapia, Berghuis; Sinisterra, Narsingh, Larsson.

De kleine Ghanese huurling Issah Abass, die de spits van FC Utrecht dus is, nam het cadeau dankbaar in ontvangst en maakte het ook fraai af: 0-1.

FC Utrecht: Paes; Klaiber, Hoogma, Janssen, Guwara; Strieder, Gustafson, Maher; Kerk, Abass, Joosten.

Issah Abass maakt in De Kuip de openingsgoal namens FC Utrecht tegen Feyenoord en strafte de fout van Sam Larsson genadeloos af.

Stam was allesbehalve tevreden en liet dat in de rust blijken. Hij toonde geen genade en voerde twee wissels door: Larsson werd vervangen door Fer, terwijl ook Van der Heijden achterbleef in de kleedkamer. Laatstgenoemde werd vervangen door Edgar Ié. Dat de aanwinst in mocht vallen is veelzeggend over de situatie van Van der Heijden, die heeft aangegeven weg te willen uit De Kuip en sindsdien geen goede indruk meer maakt. Ié trainde vrijdag pas voor het eerst mee met de selectie van Stam, zo gaf de trainer voor de wedstrijd nog aan. Met de Portugese verdediger en Fer binnen de lijnen kwam Feyenoord sterk uit de kleedkamer. Gesteund door het publiek werd de jacht op de gelijkmaker ingezet en het was Ridgeciano Haps die de fans vijf minuten na de thee liet juichen. Vanaf de rand van het strafschopgebied schoot hij de bal hard tegen de touwen.

In de rust liet de coach van Feyenoord blijken dat hij harde maatregelen niet schuwt. Larsson én Van der Heijden mochten in de kleedkamer achterblijven. Stam lanceerde naast Leroy Fer, die in de Europa League-wedstrijd tegen Dinamo Tblisi nog thuis moest blijven, zijn Afrikaanse aanwinst Edgar Ié. De huurling van Lille mocht de plek van Van der Heijden innemen en daar zou hij wel eens een tijdje kunnen blijven staan.

Ié begon goed aan zijn invalbeurt met een aantal goede acties. Toch ontkwam ook hij niet aan een fout, waarbij Abass alleen op Vermeer af kon. De Utrecht-aanvaller schoof de bal echter in het zijnet. Hoewel Feyenoord wat beter in de wedstrijd kwam en de controle leek te hebben, waren het de bezoekers die de beste kansen kregen. Simon Gustafson kreeg een goede mogelijkheid en stuitte op Vermeer. Aan de andere kant speelde Sinisterra zich goed vrij, maar hij faalde hopeloos in de afronding. In de slotfase drong Utrecht aan en ging het nadrukkelijk op zoek naar de overwinning. Van den Brom bracht Venema nog binnen de lijnen, terwijl aan de kant van Feyenoord Lutsharel Geertruida de vervanger was van de geblesseerde Karsdorp. Met frisse krachten in het veld kregen beide teams nog mogelijkheden, maar bleef het bij 1-1.

Met Fer en Ié aan boord zette Feyenoord de boel snel recht. Uit een afgeslagen aanval kreeg Ridgeciano Haps de bal voor zijn voeten en van grote afstand pegelde hij de bal in de bovenhoek: 1-1.

Ridgeciano Haps (l) viert de gelijkmaker van Feyenoord, nadat hij van buiten de zestien de bal strak in de kruising schoot.

Stam koos met Steven Berghuis, Sam Larsson, Luis Sinisterra en Luciano Narsingh voor vier buitenspelers in de basis. Berghuis begon op tien, terwijl Narsingh zijn rol als spits overnam. Met basisdebutant Liam Kelly in de ploeg begonnen de Rotterdammers sterk aan de wedstrijd. De aanval werd gezocht en Utrecht-doelman Maarten Paes voorkwam een vroege achterstand na een van richting veranderd schot. Geheel tegen de verhouding in kwamen de bezoekers na negen minuten spelen op voorsprong. Larsson ging de fout in en leverde de bal in bij Isah Abass, die een solo vanaf eigen helft inzette. De rappe aanvaller ging Eric Botteghin op snelheid probleemloos voorbij en Rick Karsdorp kwam te laat om zijn inzet in de verre hoek te stoppen.

Opvallend was dat Feyenoord met vier vleugelaanvallers begon en dat een aanspeelpunt ontbrak. Luciano Narsingh moest de rol van centrumspits vervullen, daarachter stond Steven Berghuis en op de vleugels opereerden Larsson en Luis Sinisterra.

Stam had ook een basisplaats voor de door hem zelf uit Engeland gehaalde middenvelder Liam Kelly en dat betekende dat er geen plek was voor Orkun Kökcü en Wouter Burger op het middenveld. De twee talenten uit de eigen opleiding werden gespaard, omdat ze al veel minuten hebben gemaakt en Feyenoord hen donderdag in de Europa League weer hard nodig heeft.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.