Tientallen boeren protesteren bij provinciehuis in Utrecht – NU.nl

Tientallen boeren protesteren bij provinciehuis in Utrecht - NU.nl
Boerenprotest: Honderden trekkers bij provinciehuis
De omgeving rond het provinciehuis staat vol met trekkers. Het hek van de provincie ging maandagochtend open voor tien tractoren, de rest heeft zich buiten opgesteld. Er worden spandoeken opgehangen om aandacht te vragen voor de boeren.

Volgens belangenorganisatie LTO doen 200 trekkers mee aan de actie. Ook in andere provincies zijn momenteel acties bezig van protesterende boeren.

Vanaf vier verzamelpunten komen de boeren om 12 uur naar het provinciehuis. Over één baan mochten de trekkers onder politiebegeleiding over de snelwegen vanaf het platteland naar de stad Utrecht. De honderden trekkers staan geparkeerd op en langs wegen rondom het overheidsgebouw. De opkomst op de verzamellocaties is groter dan tijdens het protest op 1 oktober. Aan de ene kant is dat te verklaren door het fors mindere aantal opstapplaatsen, maar ook veel boeren geven aan nu voor het eerst wel mee actie te voeren. Daar zijn verschillende redenen voor: de actie heeft een gericht doel, er is goede communicatie met politie over de escorte over de snelweg en wellicht het belangrijkste argument: de tijden passen beter in de dagelijkse werkzaamheden. De boeren verzamelden ver na melkenstijd en hopen ook voor het melken weer thuis te zijn.

Boze boeren verlaten provinciehuis Utrecht | Boerenprotest

Bert Donselaar, voorzitter van LTO Noord Utrecht, vertelt: “We zijn het spuugzat. We voelen ons bestolen door de politiek, want we werken op alle fronten aan toekomstbestendigheid. Wij hebben als sector juist al veel gereduceerd. Onze eis is: geen extra beleidsregels van provincie over stikstof.”

Gedeputeerde Hanke Bruins-Slot (CDA) weet de boeren niet te overtuigen, als ze toezegt om over het jongste stikstofbeleid met de minister in gesprek te gaan. Ik baal enorm dat er verschil zit tussen die opvattingen en ik wil ook graag die verschillen wegnemen, samen met mijn collegas in andere provincies. Ik begrijp de frustratie die hierover heerst. De overheid zou met een mond moeten spreken, want veel regels zijn van zichzelf al ingewikkeld genoeg. Ze geeft daarbij aan niet over het landelijke beleid heen te willen, verduidelijkt ze nadat ze zich een half uurtje met haar collegas en LTO-voorzitter heeft teruggetrokken in de spoelkeuken.

De boeren zijn binnen ontvangen met broodjes en koffie. Ze willen dat de provinciale beleidsregels over stikstof van tafel gaan of worden opgeschort. Die regels zouden op verschillende punten vooruitlopen op het rijksbeleid en hebben een grote impact op boerenbedrijven en -gezinnen.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9950. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.dg.nl te lezen.

Bij monde van LTO-regiovoorzitter Bert van Donselaar maken ze zich hard voor het behouden van hun vergunningsruimte. Pijnpunt is het verschil tussen de beleidsnotitie die het InterProvinciaal Overleg (IPO) naar buiten bracht, waarbij boeren vrezen voor de latente ruimte in hun vergunningen.