Nieuwe babbeltruc: nepverplegers komen bloed prikken en nemen pinpas mee – AD.nl

Nieuwe babbeltruc: nepverplegers komen bloed prikken en nemen pinpas mee - AD.nl
Waarschuwing voor babbeltruc met bloedprikkende nepverplegers
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

De politie in Utrecht waarschuwt voor een nieuw soort babbeltruc waarbij oplichters zich voordoen als verpleegkundigen die bloed komen prikken. Ze nemen ook echt bloed af, maar ondertussen worden ouderen bestolen van hun geld en pinpas.

Nieuwe babbeltruc: verpleegkundigen prikken bloed terwijl ze geld stelen

In zeker twee gevallen in de regio Utrecht slaagden de oplichters in hun opzet. Ze namen ruim 360 euro mee en een bankpas. Met die pas is na de beroving twee keer gepind. In totaal werd bijna 2600 euro uit de muur getrokken.

De slachtoffers waren volgens de politie kwetsbare ouderen. Ze hebben aangifte gedaan. Waar de berovingen precies plaatsvonden, wil de politie nog niet zeggen. Het onderzoek loopt nog en er wordt bekeken of de methode vaker is toegepast.

De politie weet nog niet of het gaat om verpleegkundigen die op afspraak komen, of om mensen die willekeurig langskomen. Wel weten ze dat er in ieder geval bij twee mensen bloed is geprikt, zoals bij een diabetestest, en ondertussen geld en/of een pinpas is gestolen.

“Wij zoeken getuigen of mensen die benaderd zijn met deze nieuwe truc”, zegt een woordvoerder van de politie tegen RTV Utrecht. “Een signalement van de daders hebben we niet, maar we roepen op om alert te zijn en niet in te gaan op verzoeken van mensen die aan de deur komen om bloed te prikken. Gewoon niet doen, of even bellen met de officiële instanties om na te gaan of het klopt.”

In totaal is er ruim 360 euro en één pinpas meegenomen. Later is er met de pinpas voor bijna 2600 euro gepind, op twee verschillende momenten. De bejaarden worden ook medisch onderzocht of ze fysieke schade hebben opgelopen.

De gevolgen voor de fabriek in Velsen zijn nog onduidelijk, maar uit een uitgelekt memo blijkt dat "een groot deel" van de bezuinigingen uit Nederland moet komen.

De politie in Utrecht waarschuwt bejaarden voor een bizarre nieuwe babbeltruc: dieven doen zich voor als verpleegkundigen en stelen geld terwijl ze bloed prikken.