Invasie van Oostblokbedelaars in centrum Utrecht, maar gemeente grijpt niet in – AD.nl

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Utrechtse winkeliers klagen over het grote aantal bedelaars dat de binnenstad zou overspoelen. Volgens hen gaat het zeer waarschijnlijk niet om 'échte bedelaars' maar om leden van een criminele Oostblok-bende die georganiseerd bedelen. "Het zijn echt Oscar-winnaars."

Hoe herken je georganiseerde bedelaars? Het staat helaas niet op hun voorhoofd

Voorover gebogen, op hun knieën en een leeg bekertje in hun handen of voor zich op de grond. Sinds kort is dit beeld eerder regel dan uitzondering als je door het centrum van Utrecht loopt. “Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. Het komt en gaat in golven”, zegt Jeroen Roose-van Leijden van Centrummanagement Utrecht die deze week weer veel meldingen kreeg van winkeliers. “Ze zoeken een gunstig moment om te bedelen, dat is nu in de herfstvakantie.”

“Afgelopen weekend kregen we veel meldingen. Het valt gewoon op als er ineens veel bedelaars zitten. Je herkent ook op een gegeven moment de gezichten. Dan denk je: He, die zat eerst daar, en nu weer daar”, zegt Roose-van Leijden tegen Editie NL.

Centrummanager Roose–van Leijden en zijn winkeliers denken dat het om zogenoemde commerciële bedelaars gaat. “We weten dat het gaat om mensen van buitenaf. En uit ervaring uit het verleden en uit onderzoeken weten we dan dat het in veel gevallen gaat om criminele bendes.”

“Het verrast mij niks als dit nu ook in Nederland speelt”, zegt tv-maker Kees van der Spek, die eerder in zijn programma Ontmaskert de ongure praktijken van bedelende bendes onthulde. “Je ziet het in alle grote steden: mensen die spelen dat ze gehandicapt, gewond of ziek zijn en straat liggen te kermen. Aan het eind van de dag zie je hen heel normaal weglopen en wegrijden in een Mercedes. Het zijn echt Oscar-winnaars”, zegt Van der Spek tegen Editie NL.

Maar wat is de oplossing tegen deze commerciële bedelaars? Een verbod op bedelen ziet de gemeente Utrecht niet zitten. “Wij zien die groepen ook en we houden het natuurlijk in de gaten. Maar een verbod raakt iedereen”, aldus een woordvoerder van de gemeente. Ook volgens Van der Spek heeft beboeten geen zin. “Hoe ga je bedelaars beboeten? Straks is het toch een echte bedelaars. En de neppe bedelaars zeggen ook gewoon dat ze geen geld hebben”, zegt Van der Spek.

Een verbod is ook niet wat centrummanager Roose-van Leijden voor ogen had. “Helaas staat het niet op hun voorhoofd geschreven. Je kan de bedelaars aanspreken en er naar vragen, maar dan nog weet je het niet zeker. We willen kijken wat de mogelijkheden zijn om de criminele organisaties die erachter zitten aan te pakken.”

“Het is gewoon vervelend”, zegt Roose-van Leijden. “Je wil graag investeren in een aantrekkelijk centrum, maar als je tijdens een bezoek 3,4,5 keer wordt geconfronteerd met bedelaars, beïnvloedt dat de beleving. Het geeft je een gevoel van onveiligheid, en bovendien wil je niet meewerken aan het in stand houden van een criminele organisatie.”