Onderzoek: discriminatie op huurmarkt Utrecht – NRC

Onderzoek: discriminatie op huurmarkt Utrecht - NRC
Particuliere woningmarkt in Utrecht discrimineert op basis van etniciteit
Simone Peek 30 oktober 2019 om 14:19 Leestijd 1 minuut Een woonwijk in Vleuten. Foto Sem van der Wal/ANP Homostellen en mannen met een niet-westerse achtergrond worden gediscrimineerd door verhuurders op de Utrechtse particuliere woningmarkt. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerd onderzoek van de Academie van de Stad, in opdracht van de gemeente Utrecht.

De onderzoekers reageerden op de advertenties voor 110 woningen. De fictieve geïnteresseerde met de naam Abdel El Amrani stuurde als eerst een e-mail. Later vroeg ook een Stef de Vries om een bezichtiging. In 13,5 procent van de gevallen kreeg El Amrani geen bezichtiging aangeboden, terwijl De Vries wel mocht langskomen.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088-0561588. De servicepagina kunt u hier vinden. Klik hier om direct de digitale krant te lezen.

Ook stellen met twee mannen worden in 10,9 procent van de correspondenties ongelijk behandeld ten opzichte van man-vrouwkoppels. Er is geen onderzoek gedaan naar de verhuurdersreactie op stellen met twee vrouwen. Volgens de onderzoeker was dit om de groep beperkt te houden, en gendervoorkeuren als factor uit te sluiten.

Makelaars werken mee aan ongelijke behandeling. Veertien van de vijftien makelaars die voor het onderzoek zijn gebeld door zogenaamde verhuurders, ging akkoord met de voorwaarde homostellen en mensen met niet-westerse achtergrond uit te sluiten. Twaalf makelaars namen niet op.

De gemeente zegt te zijn geschrokken van de uitkomst. Discriminatie is onacceptabel. De gemeente spreekt zich nadrukkelijk uit tegen discriminatie en maakt zich sterk voor een inclusieve samenleving, zegt wethouder Kees Diepeveen (Wonen, GroenLinks). De gemeente kondigt aan in overleg te gaan met de Utrechtse takken van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Vastgoed Belang. Ook wordt gekeken of het mogelijk is boetes uit te delen.

Aanleiding voor het onderzoek, dat was aangevraagd door de gemeenteraadsfracties van Denk, Student & Starter en PvdA, was een publicatie in De Groene Amsterdammer begin 2018. Daarin ging 92 procent van de vijftig makelaars die gebeld waren akkoord met het uitsluiten van mensen met niet-westerse achtergrond. In juni 2018 startte het Openbaar Ministerie een onderzoek naar discriminatie door de Limburgse woningstichting De Voorzorg.

Leeslijst Artikel delen Mail de redactie Onderwerpen Opmerkingen? Mail ons Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt. U kunt ons ook anoniem een tip geven.

Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren?

87 De particuliere woningmarkt in Utrecht discrimineert op basis van etniciteit en seksuele geaardheid, meldt de gemeente Utrecht woensdag na onderzoek van Academie van de Stad in opdracht van de gemeente.

Ruim 80 procent van de makelaars is bereid in te gaan op een discriminerend verzoek van een verhuurder. Daarnaast maken huurders met een niet-westerse naam of met een partner van hetzelfde geslacht minder kans op een huis.

Voor het onderzoek reageerden de fictieve potentiële huurders Abdel El Amrani en Stef de Vries per e-mail op 110 woningen. Die e-mail werd naar de verhuurder of de makelaar gestuurd. Uit het onderzoek blijkt dat mensen met een niet-westerse naam in 13,5 procent van de gevallen en potentiële huurders met een partner van hetzelfde geslacht in 10,9 procent van de gevallen ongelijk werden behandeld.

Wethouder Kees Diepeveen van Utrecht zegt geschrokken te zijn van de uitkomsten. “Wij nemen dit hoog op. Discriminatie is onacceptabel. De gemeente spreekt zich nadrukkelijk uit tegen discriminatie en maakt zich sterk voor een inclusieve samenleving. Wij ondernemen dan ook onmiddellijk een aantal acties om discriminatie op de Utrechtse woningmarkt te bestrijden.”

De gemeente wil in overleg met Utrechtse brancheorganisaties van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoed Belang. Ook daagt de gemeente de Utrechtse verhuurders en de brancheverenigingen uit om met een plan van aanpak te komen.

Daarnaast moet de bewustwording over discriminatie op de woningmarkt worden vergroot en verkent de gemeente de mogelijkheden voor het uitdelen van boetes.