Honderden stakers bij ziekenhuisactie Utrecht | Binnenland – Telegraaf.nl

Honderden stakers bij ziekenhuisactie Utrecht | Binnenland - Telegraaf.nl
Conflict in de zorg: dit eisen de vakbonden bij de grootste zorgstaking ooit
Verpleegkundigen in het hele land staken vandaag voor een beter salaris en minder werkdruk. Archieffoto 15 oktober dit jaar in Alkmaar.

UTRECHT – Enkele honderden verpleegkundigen en andere ziekenhuismedewerkers zijn al op het Jaarbeursplein in Utrecht om actie te voeren voor betere arbeidsvoorwaarden. Het plein stroomt langzaam vol voor de manifestatie, die officieel om 12.00 uur begint. De stakende medewerkers maken hun ongenoegen duidelijk met toeters en spandoeken.

U gebruikt een adblocker.Als u de online krant wilt lezen en/of de advertenties wilt zien moet u deze uitzetten!

Verpleegkundigen in het hele land staken vandaag voor een beter salaris en minder werkdruk. Archieffoto 15 oktober dit jaar in Alkmaar.

Wat gaat er gebeuren tijdens de ziekenhuisstaking? – Friesland

De cao valt zwaar op de maag, 5 procent erbij graag, meldt een van de spandoeken. Als ze willen dat we stralen, moeten ze ons meer betalen, luidt een andere tekst.

In 119 ziekenhuizen in Nederland leggen 150.000 medewerkers die onder de cao vallen het werk neer voor de landelijke ziekenhuisstaking.

Op de actiebijeenkomst spreken vakbondsbestuurders en ziekenhuismedewerkers hun collegas toe. Ook staan actieliederen op het programma. Voorzitter Ad Melkert van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) komt ook. Hij maakte vooraf wel duidelijk dat ziekenhuizen te weinig ruimte zien om aan de looneisen van de bonden te voldoen.

Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren?

266 Zorgmedewerkers bij 119 zorglocaties verspreid over het land staken deze woensdag. Gedurende 24 uur worden veel mensen die niet met spoed behandeld hoeven worden naar huis gestuurd. Bijkomend nadeel is wel dat deze behandelingen later weer moeten worden ingehaald, maar dat nemen de stakers voor lief. Wat willen ze bereiken?

Dat het dan nu toch raak is, is het gevolg van een hoog oplopend cao-conflict met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). In september werd het voorstel van de vereniging afgewezen door de vakbonden: ze wilden het niet aan hun achterban voorleggen. Sindsdien werden plaatselijk al 25 acties georganiseerd.

De NVZ noemde de afwijzing “onbegrijpelijk”. Onder meer een loonsverhoging van 4 procent in 2020 en 2021 en een hogere onregelmatigheidstoeslag (2,5 procent extra) bleken niet genoeg voor de bonden.

Er zijn duidelijke problemen in de sector. Uit onderzoek van EY bleek onlangs nog dat het personeelsverloop van 14,2 naar 15,7 procent is gestegen. En het verzuim nam toe van 5,7 naar een recordniveau van 5,9 procent. Allemaal door de hoge werkdruk.

Omdat de zorgmedewerkers en de vereniging er samen niet uit komen, riepen FNV Zorg & Welzijn, FBZ, NU91 en CNV Zorg & Welzijn afgelopen oktober op tot een landelijke actie op 20 november. Met effect: volgens de bonden stromen de aanmeldingen van ziekenhuizen sinds 16 oktober binnen.

Allereerst vragen de vakbonden om een structurele verhoging van de cao-lonen van 5 procent, beginnend in 2019. Ook wordt ingezet op een extra toeslag op het loon in het geval van lastminuteoproepen. “We vragen geen megasalarissen”, aldus de FNV-woordvoerder. De voorstellen van de NVZ werden volgens de bonden als een eindbod gepresenteerd.

Ook willen de bonden dat er iets aan de werkstress wordt gedaan. Zo moeten er “goede afspraken over arbeids- en rusttijden” worden gemaakt. De instroom en het behoud van medewerkers moeten volgens de bonden ook worden verbeterd.

Overigens hangen alle eisen met elkaar samen, zegt FNV Zorg & Welzijn. Door de relatief lage lonen zou het moeilijk zijn om nieuwe werknemers te werven. Van het personeel dat tóch instroomt, stroomt een aanzienlijk deel vanwege de hoge werkdruk snel weer uit. En die werkdruk neemt juist alleen maar toe door het personeelstekort.

De NVZ erkent de problemen in de zorgsector, maar houdt ook voet bij stuk wat betreft haar “goede voorstel” voor de cao. “Wij weten niet waarom ze dit doen”, zegt een woordvoerder van de vereniging over de acties van woensdag. Het cao-voorstel dat op tafel lag, was volgens hem ook geen eindbod, maar een eerste voorstel.

Ook zouden de vakbonden het aantal zorginstellingen dat meedoet aan de acties sterk overdrijven. “Er is een informatieoorlog gaande”, aldus de NVZ-woordvoerder. Het gaat volgens de vereniging niet om 119 maar om 41 ziekenhuizen. Ook zouden veel acties kleinschaliger zijn dan wordt voorgespiegeld. Een kloppende lijst met actievoerende zorginstellingen kan de NVZ overigens niet overleggen.

NU.nl heeft de FNV-lijst met daarop 83 ziekenhuizen, 32 poliklinieken en 4 revalidatiecentra (119 locaties in totaal) bekeken om te checken waar de bewering van de ziekenhuisvereniging vandaan komt. Als alle locaties van een ziekenhuisgroep worden geteld als één ziekenhuis, met aftrek van poliklinieken, blijkt het totaal op 41 te komen.