Stakende zorgmedewerkers bijeen op Jaarbeursplein in Utrecht – NU.nl

Stakende zorgmedewerkers bijeen op Jaarbeursplein in Utrecht - NU.nl
LIVE | Jaarbeursplein loopt vol met verpleegkundigen, verschillende poliklinieken liggen er verlaten bij
Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren?

29 Door het hele land wordt woensdag door zorgmedewerkers gestaakt in het kader van een landelijke ziekenhuisstaking. Op het Jaarbeursplein in Utrecht hebben zich zon tweeduizend demonstrerende medewerkers verzameld om een betere cao af te dwingen.

UTRECHT – Voorzitter Ad Melkert van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) is in Utrecht met gejoel en boegeroep ontvangen door de honderden stakers van de ziekenhuizen. Toen hij meldde onder de indruk te zijn van de steun voor de actievoerders van patiënten, begonnen de stakers steeds luider “5 procent, 5 procent” te scanderen. Melkert zei dat dat bedrag wat hem betreft prima zou zijn, maar dat het wel betaald moet kunnen worden.

Elise Merlijn van vakbond FNV spreekt op het podium in Utrecht van een tragisch dieptepunt. “Het is eigenlijk een schande dat 90 procent van de ziekenhuizen moet staken. Maar we blijven actievoeren tot er een betere cao ligt.”

Honderden verpleegkundigen en andere ziekenhuismedewerkers waren op het Jaarbeursplein in Utrecht om actie te voeren voor betere arbeidsvoorwaarden. De stakende medewerkers maakten hun ongenoegen duidelijk met toeters en spandoeken. “De cao valt zwaar op de maag, 5 procent erbij graag”, meldde een van de spandoeken. “Als ze willen dat we stralen, moeten ze ons meer betalen”, luidde een andere tekst.

Tijdens de demonstratie heeft Ad Melkert, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), onder luid boegeroep een petitie in ontvangst genomen. Hij zei dat hij het eens is met de geëiste loonsverhoging van 5 procent, maar dat die wel ergens van betaald moet kunnen worden. “Het is aan ons om daarover in gesprek te gaan met Den Haag.”

Gerda Doejaaren werkt als analist in het Franciscus Gasthuis in Rotterdam. Zij voert actie omdat ze vindt dat verslechteringen in de cao die werkgevers voorstellen, zoals een lagere doorbetaling bij ziekte, van tafel moeten. Ook stelt ze dat ziekenhuizen geld dat ze voor loonsverhoging hadden aan andere kostenposten hebben besteed. “De mensen zijn het nu zat. “

In totaal doen 83 ziekenhuislocaties, 32 poliklinieken en vier revalidatiecentra aan de staking mee. Bij de actievoerende locaties zullen zondagsdiensten gedraaid worden. Dit betekent dat spoedeisende zaken nog wel behandeld worden.

De eerste stakende medewerkers op het Jaarbeursplein, voor aanvang van de landelijke manifestatie. (Beeld: Pro Shots)

U gebruikt een adblocker.Als u de online krant wilt lezen en/of de advertenties wilt zien moet u deze uitzetten!

Vakbond FNV zegt dat het om de grootste Nederlandse ziekenhuisstaking ooit gaat: nooit zouden zo veel locaties tegelijkertijd gestaakt hebben. De vakbonden FNV Zorg & Welzijn, FBZ, NU91 en CNV zijn bij de staking betrokken.

De ziekenhuizen staken omdat de cao-onderhandelingen al een tijdlang stilliggen. De vakbonden eisen betere voorwaarden om het werk in de zorg aantrekkelijk te houden, waaronder een loonstijging van 5 procent.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.