Landelijk protest in Utrecht afgelopen, acties in ziekenhuizen gaan door – NOS

Landelijk protest in Utrecht afgelopen, acties in ziekenhuizen gaan door - NOS
Conflict in de zorg: dit eisen de vakbonden bij de grootste zorgstaking ooit
Actie in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven ANP zoom in NOS Nieuws • Binnenland • Vandaag, 12:28 • Aangepast Vandaag, 16:41 Landelijk protest in Utrecht afgelopen, acties in ziekenhuizen gaan door De landelijke manifestatie van ziekenhuispersoneel op het Jaarbeursplein in Utrecht is afgelopen. Ziekenhuismedewerkers voerden actie voor een betere cao. In meerdere ziekenhuizen wordt nog actiegevoerd. Het gaat om de grootste actie ooit in de sector.

Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren?

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

278 Zorgmedewerkers bij 119 zorglocaties verspreid over het land staken deze woensdag. Gedurende 24 uur worden veel mensen die niet met spoed behandeld hoeven worden naar huis gestuurd. Bijkomend nadeel is wel dat deze behandelingen later weer moeten worden ingehaald, maar dat nemen de stakers voor lief. Wat willen ze bereiken?

Dat het dan nu toch raak is, is het gevolg van een hoog oplopend cao-conflict met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). In september werd het voorstel van de vereniging afgewezen door de vakbonden: ze wilden het niet aan hun achterban voorleggen. Sindsdien werden plaatselijk al 25 acties georganiseerd.

Melkert zei verder zich prima te kunnen vinden in de looneisen van de vakbonden. Ik zeg het met jullie mee, 5 procent zou wat mij betreft prima zijn. Maar, zoals voor jullie allemaal geldt, thuis en op het werk, moet dat wel betaald kunnen worden. De NVZ-voorzitter legde de schuld bij de politiek. Den Haag zou volgens hem meer geld beschikbaar moeten stellen voor de ziekenhuiszorg. Onder luid boegeroep stelde hij voor om weer te gaan onderhandelen.

Protest in Utrecht voorbij, acties in ziekenhuizen nog niet

De NVZ noemde de afwijzing “onbegrijpelijk”. Onder meer een loonsverhoging van 4 procent in 2020 en 2021 en een hogere onregelmatigheidstoeslag (2,5 procent extra) bleken niet genoeg voor de bonden.

Ad Melkert van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen neemt handtekeningen in ontvangst die personeel van het Bredase Amphia Ziekenhuis had opgehaald bij patiënten. “Wat ik het meest indrukwekkend vind is de steun van patiënten. Dat geeft aan dat de mensen doorhebben hoe hard er gewerkt moet worden, wat er allemaal wordt gevraagd”, zegt de voorzitter.

Er zijn duidelijke problemen in de sector. Uit onderzoek van EY bleek onlangs nog dat het personeelsverloop van 14,2 naar 15,7 procent is gestegen. En het verzuim nam toe van 5,7 naar een recordniveau van 5,9 procent. Allemaal door de hoge werkdruk.

Op de bijeenkomst spreken vakbondsbestuurders en ziekenhuismedewerkers hun collegas toe. Ook staan actieliederen op het programma. Voorzitter Ad Melkert van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen komt ook. Hij maakte vooraf wel duidelijk dat ziekenhuizen te weinig ruimte zien om aan de looneisen van de bonden te voldoen.

Omdat de zorgmedewerkers en de vereniging er samen niet uit komen, riepen FNV Zorg & Welzijn, FBZ, NU91 en CNV Zorg & Welzijn afgelopen oktober op tot een landelijke actie op 20 november. Met effect: volgens de bonden stromen de aanmeldingen van ziekenhuizen sinds 16 oktober binnen.

Door het hele land leggen werknemers in de algemene ziekenhuizen vandaag het werk neer en werken ze volgens een zondagsrooster. Alleen de meest noodzakelijke zorg wordt nog verleend. Medewerkers van Isala in Zwolle, het Deventer Ziekenhuis en het MST in Enschede doen mee aan de actie. In het ZGT wordt geen actie gevoerd. In het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg wordt niet gestaakt, maar wordt met ludieke acties wel stil gestaan bij de protesten.

Allereerst vragen de vakbonden om een structurele verhoging van de cao-lonen van 5 procent, beginnend in 2019. Ook wordt ingezet op een extra toeslag op het loon in het geval van lastminuteoproepen. “We vragen geen megasalarissen”, aldus de FNV-woordvoerder. De voorstellen van de NVZ werden volgens de bonden als een eindbod gepresenteerd.

Sinds de gesprekken aan de cao-tafel begin juni zijn beëindigd, hebben al 25 ziekenhuizen 24 uur lang zondagsdiensten gedraaid, waaronder enkele Overijsselse ziekenhuizen. De actiedag vandaag is de grootste landelijke ziekenhuisstaking ooit in Nederland. Te Pas: “Laten we hopen dat partijen na vandaag met elkaar gaan praten. Ik heb goede hoop, maar deze dag is wel nodig. En dat geeft wel aan wat wij van de NVZ vinden.”

150.000 zorgmedewerker staken voor betere CAO

Ook willen de bonden dat er iets aan de werkstress wordt gedaan. Zo moeten er “goede afspraken over arbeids- en rusttijden” worden gemaakt. De instroom en het behoud van medewerkers moeten volgens de bonden ook worden verbeterd.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088-0561561. De servicepagina kunt u hier vinden. Klik hier om direct de digitale krant te lezen.

Bruins biedt verkenner aan om ruzie ziekenhuis-cao te stoppen – Actueel

Overigens hangen alle eisen met elkaar samen, zegt FNV Zorg & Welzijn. Door de relatief lage lonen zou het moeilijk zijn om nieuwe werknemers te werven. Van het personeel dat tóch instroomt, stroomt een aanzienlijk deel vanwege de hoge werkdruk snel weer uit. En die werkdruk neemt juist alleen maar toe door het personeelstekort.

De wet koop op afstand verplicht ons je te melden dat je recht op bedenktijd hier niet van kracht is. Immers; je verbruikt je tegoed direct na betaling. Om deze reden kunnen we je activiteit bij een betaald bezoek opslaan. We houden niet bij wélke paginas je bekijkt, maar kunnen desgewenst wel bijhouden op welke momenten je de site bezoekt binnen je betaalde periode. Als je akkoord gaat met de voorwaarden geef je aan dat je begrijpt dat je geen recht hebt op de gebruikelijke bedenktijd of retour.

Voor het eerst landelijke staking ziekenhuizen, ook in Schiedam

De NVZ erkent de problemen in de zorgsector, maar houdt ook voet bij stuk wat betreft haar “goede voorstel” voor de cao. “Wij weten niet waarom ze dit doen”, zegt een woordvoerder van de vereniging over de acties van woensdag. Het cao-voorstel dat op tafel lag, was volgens hem ook geen eindbod, maar een eerste voorstel.

Om een betaling te doen is het noodzakelijk dat je hieronder akkoord gaat. Vergeet niet ook onze algemene voorwaarden en privacyverklaring te lezen.Let op: de gekochte tijd gaat in zodra je betaling is goedgekeurd.

Ook zouden de vakbonden het aantal zorginstellingen dat meedoet aan de acties sterk overdrijven. “Er is een informatieoorlog gaande”, aldus de NVZ-woordvoerder. Het gaat volgens de vereniging niet om 119 maar om 41 ziekenhuizen. Ook zouden veel acties kleinschaliger zijn dan wordt voorgespiegeld. Een kloppende lijst met actievoerende zorginstellingen kan de NVZ overigens niet overleggen.

Een woordvoerder van één van de vier bonden, FBZ, zegt dat er dit jaar geen acties meer komen: “Nu moet zo snel mogelijk iedereen zijn agendas leegmaken om te praten.” FNV Zorg en Welzijn zegt dat de NVZ zich verschuilt achter het Hoofdlijnenakkoord. “Haal die handtekeningen van het akkoord en zorg voor meer geld om je werknemers tegemoet te komen”, vindt cao-onderhandelaar Elise Merlijn.

NU.nl heeft de FNV-lijst met daarop 83 ziekenhuizen, 32 poliklinieken en 4 revalidatiecentra (119 locaties in totaal) bekeken om te checken waar de bewering van de ziekenhuisvereniging vandaan komt. Als alle locaties van een ziekenhuisgroep worden geteld als één ziekenhuis, met aftrek van poliklinieken, blijkt het totaal op 41 te komen.