Verdachte tramaanslag Utrecht moet opnieuw verplicht bij zitting aanwezig zijn – AD.nl

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Gökmen T., de 38-jarige man die verdacht wordt van de aanslag in Utrecht vorig, moet verplicht bij de volgende zitting in de rechtszaak tegen hem aanwezig zijn. Dat heeft de rechtbank vanochtend besloten. T. wil dit zelf niet, dus hij zal gedwongen worden.

Het gaat om een regiezitting op 16 december in de rechtbank van Utrecht. De eerste keer dat T. voor de rechter moest verschijnen, werd T. ook gedwongen. Toen kwam hij met handboeien om de rechtszaal binnen. Twee agenten zaten toen de hele zitting naast T. om hem in de gaten te houden.

De vorige zitting werd T. niet gedwongen om naar de zitting te komen, en hij dat toen ook niet. Onder andere nabestaande René Verschuur vond dat onbegrijpelijk. Sébas Diekstra, de advocaat van Verschuur laat aan RTL Nieuws weten: “De vader vindt het goed om te vernemen dat de verdachte verplicht wordt aanwezig te zijn. Met name omdat hij dan niet tegen een lege stoel hoeft aan te kijken.”

Verschuur verloor bij de aanslag zijn 19-jarige dochter Roos. Hij schreef eerder in een open brief: “Dat jij niet op de zittingen wilt verschijnen, is laf en toont mij dat je je toch weleens zou kunnen schamen voor jouw handelen.”

De rechtbank vindt het dit keer dus zo belangrijk dat T. bij de zitting aanwezig moet zijn, dat de verdachte wordt gedwongen. Tijdens de regiezitting zullen de onderzoeksresultaten van het Pieter Baan Centrum worden behandeld.

Deskundigen hebben een rapport uitgebracht over T. waarin staat of hij toerekeningsvatbaar is. Mocht dit het geval zijn, krijgt hij hoogstwaarschijnlijk een advocaat toegewezen. T. heeft tot nu toe altijd gezegd geen advocaat te willen en dat hij de rechtsgang in Nederland niet erkent.