StemWijzer voor raadsverkiezingen online

REGIO – Nee? Dan ben je waarschijnlijk niet de enige. Want in Brummen en Lochem is er geen stemwijzer. In Bronckhorst wél, en die staat vanaf vandaag online!

Maar waarom heeft de ene gemeente wel een stemwijzer en de andere niet? ProDemos, het Huis voor democratie en rechtsstaat legde dat aan de NOS uit: “Gemeenten bepalen of ze een stemwijzer laten maken. Ze kiezen ervoor om ons in te huren, of een of ander andere stemhulp die er bestaat zoals Kieskompas of MijnStem.” Maar ook geld speelt een rol: “Het liefst zou ik voor alle gemeenten in Nederland een stemwijzer maken, maar iemand moet daar wel de rekening voor betalen.”

Vanaf 21 februari kunnen stemgerechtigden op het gezamenlijke platform gemeenteraad.nl terecht voor digitale hulp bij de keuze voor de gemeenteraad. In 128 van de 380 gemeenten kunnen de inwoners straks Kieskompas, StemWijzer of MijnStem invullen om hun keuze te bepalen, aldus het platform. De initiatiefnemers willen zoveel mogelijk Nederlanders informeren over partijstandpunten in hun gemeente. Gebrek aan informatie is voor niet-stemmers een belangrijke reden om geen gebruik te maken van hun kiesrecht.

In Brummen hebben ze geen stemwijzer bij de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. “Er is geen behoefte aan bij de gemeente Brummen” laat woordvoerder Gert-Jan van Dijk weten. “We leggen het altijd voor aan de politieke partijen. Die hebben ervoor gekozen het niet te doen. Het kost geld en volgens de partijen heeft het geen toegevoegde waarde.” Ook in Zutphen heeft de gemeenteraad besloten geen stemwijzer te gebruiken bij de komende verkiezingen.

Stemhulpen Kieskompas, StemWijzer en MijnStem lanceren een gezamenlijk platform waar de digitale stemhulpen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen te vinden zijn.

Ook in Lochem kan je geen online quiz doen om te kijken waar je op moet stemmen. “We maken geen gebruik van een stemwijzer” zegt woordvoerder Miranda Veenbergen. Net als in Brummen is ook bij de Lochemse gemeenteraad de optie voorgelegd. “De partijen die meedoen aan de verkiezingen presenteren zich op andere manieren.”

ProDemos heeft StemWijzers gemaakt voor de volgende 44 gemeenten: Aalten, Achtkarspelen, Alphen aan de Rijn, Amersfoort, Amstelveen, Amsterdam (21 februari online), Apeldoorn, Baarn, Beuningen (13 februari online), Borger-Odoorn (21 februari online), Bronckhorst, Den Bosch, Den Haag, Den Helder, De Fryske Marren, Gooise Meren, Halderberge (19 februari online), Hengelo, Huizen, Kampen, Katwijk, Krimpenerwaard, Leidschendam-Voorburg, Lelystad, Loon op Zand, Maastricht, Middelburg, Nieuwegein, Nieuwkoop (17 februari online), Nijkerk, Oldambt, Oss, Rijswijk, Schagen, Schiedam (17 februari online), Smallingerland, Staphorst, Tilburg, Tytsjerksteradiel, Utrechtse Heuvelrug, Vlaardingen (17 februari online), Waalwijk (21 februari online) en Zaanstad, Zuidplas.

Maar de gemeente helpt zelf ook met de burgers helpen. Op 19 maart organiseert de gemeente een verkiezingsdebat. De agenda kunnen de burgers zelf bepalen. “We gebruiken ons inwonerspanel om te kijken welke onderwerpen interessant zijn voor het debat.”

De StemWijzers bevatten maximaal dertig stellingen met als antwoordkeuzes eens, oneens of geen van beide. De online stemhulpen zijn op maat gemaakt met de belangrijkste verkiezingsthemas van de desbetreffende gemeente. Behalve StemWijzer zijn ook Kieskompas en MijnStem actief als online hulpmiddel voor de gemeenteraadsverkiezingen. Vanaf 21 februari zijn de stemhulpen te raadplegen op het gezamenlijke platform gemeenteraad.nl.

In de gemeente Bronckhorst kunnen inwoners wel een stemwijzer gebruiken om hun keuze te bepalen. Aan de hand van dertig stellingen wordt een stemadvies uitgebracht. De stellingen varieren van afvalscheiding tot plattelandscriminaliteit.

De StemWijzers zijn in het stadhuis van Den Haag gepresenteerd door burgemeester Pauline Krikke, Eddy Habben Jansen van ProDemos en Haagse lijsttrekkers. Ook de StickerStemWijzer was present. Met rode en groene stickers kan worden aangeven of men het eens of oneens is met stellingen, waar net als bij de online StemWijzer een persoonlijke uitslag uitrolt.

Oeps, een foutje! Bij LokaalGelderland werken mensen, en die maken soms fouten :(. Tuurlijk vinden wij dit niet leuk, maar we zien het helaas ook niet altijd. Daarom mag je het altijd melden, dit kan je doen via onderstaand formulier.

Let op: de redactie neemt alleen contact met je op indien dat nodig is. Je krijgt dus niet altijd antwoord van de redactie.

Sinds vandaag, woensdag 14 februari, zijn de StemWijzers voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart te raadplegen op www.stemwijzer.nl. Dit meldt ProDemos woensdag.

Eerste StemWijzers online

'In het Haagse stadhuis presenteerden Pauline Krikke, burgemeester van Den Haag,  en Eddy Habben Jansen, directeur van ProDemos, de StemWijzer voor de gemeente Den Haag. Er zijn 44 gemeenten met een StemWijzer', aldus Prodemos.

ProDemos heeft de StemWijzers op maat gemaakt voor de gemeenten, zodat de belangrijkste onderwerpen die in de betreffende gemeente spelen in de stellingen  voorkomen.

In de gemeentelijke StemWijzers zien we veel stellingen over verkeer, milieu, woningen, integratie en zorg. Als het gaat om verkeer gaan de stellingen bijvoorbeeld over de aanleg van wegen, parkeren, fietspaden en maximumsnelheid. Milieustellingen gaan bijvoorbeeld over subsidies voor zonnepanelen of andere duurzame maatregelen, geen gasaansluiting meer bij nieuwbouwwoningen en oplaadpalen voor elektrische auto’s. 

Woningbouw is in veel gemeenten een belangrijk onderwerp: waar mag er gebouwd worden en voor wie? Moeten er meer sociale huurwoningen komen, woningen voor ouderen, voor jongeren of voor studenten? Bij integratie gaat het bijvoorbeeld om asielzoekerscentra, inburgering en de bed-bad-brood-regeling. Binnen het thema zorg gaat het over keuzevrijheid, jeugdhulp, thuiszorg, wmo en mantelzorg.

Andere onderwerpen die veel terugkomen zijn: openingstijden van horeca en van winkels,  zondagsluiting, belastingen (OZB en hondenbelasting), afval, het referendum en schoolzwemmen.

ProDemos heeft StemWijzers gemaakt voor 44 gemeenten: Aalten, Achtkarspelen, Alphen aan de Rijn, Amersfoort, Amstelveen, Amsterdam (21 februari online), Apeldoorn, Baarn, Beuningen, Borger-Odoorn (21 februari online), Bronckhorst, Den Bosch, Den Haag, Den Helder, De Fryske Marren, Gooise Meren, Halderberge (19 februari online), Hengelo, Huizen, Kampen, Katwijk, Krimpenerwaard, Leidschendam-Voorburg, Lelystad, Loon op Zand, Maastricht, Middelburg, Nieuwegein, Nieuwkoop (17 februari online), Nijkerk, Oldambt, Oss, Rijswijk, Schagen, Schiedam (17 februari online), Smallingerland, Staphorst, Tilburg, Tytsjerksteradiel, Utrechtse Heuvelrug, Vlaardingen (17 februari online), Waalwijk (21 februari online), Zaanstad, Zuidplas.

De grootste gemeenten met een StemWijzer zijn Amsterdam, Den Haag en Tilburg. De kleinste zijn Borger-Odoorn, Staphorst en Loon op Zand. Niet alleen het inwoneraantal is heel verschillend, ook het aantal deelnemende politieke partijen varieert. Zo zijn er in Amsterdam 24 partijen en in Loon op Zand en Nijkerk 5. In totaal zijn 436 politieke partijen in de StemWijzer vertegenwoordigd.


Utrechtse Heuvelrug at Twitter: