Bezuinigingen Utrechtse Heuvelrug: bibliotheken dicht, Naafs uit ambtswoning – Regio90

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9950. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de krant.dg.nl te lezen.

De gemeente Utrechtse Heuvelrug moet flink bezuinigen om niet nog dieper in het rood te geraken. Ook de burgemeester wordt niet gespaard: zijn ambtswoning gaat naar alle waarschijnlijkheid onder de hamer.

De gemeente Utrechtse Heuvelrug moet flink bezuinigen om niet nog dieper in de rode cijfers terecht te komen, en daarbij wordt ook burgemeester Frits Naafs niet gespaard. Zijn ambtswoning gaat naar alle waarschijnlijkheid onder de hamer. De raad wil dat er voor 5,6 miljoen euro wordt bezuinigd en dat de schuld wordt verlaagd. De verkoop van de ambtswoning is een van de bezuinigingsmaatregelen die het college voorstelt aan de gemeenteraad om de financiële tekorten van de gemeente weg te werken. De verkoop van het in Doorn gelegen pand moet de gemeente zon anderhalf miljoen euro opleveren, zo is de schatting. In 2014 wilde de gemeente het huis ook al verkopen maar dat ging toen niet door.

De verkoop van de ambtswoning is een van de bezuinigingsmaatregelen die het college van burgemeester en wethouders voorstelt aan de gemeenteraad om de financiële tekorten van de gemeente weg te werken. De verkoop van het in Doorn gelegen pand moet de gemeente zo’n anderhalf miljoen euro opleveren, zo is de schatting. Eerder al, in 2014, speelde de gemeente met een soortgelijk plan. Dat ging toen echter niet door. Voor de vorig jaar herbenoemde burgemeester Frits Naafs betekent dat dat hij nu wel zal moeten verhuizen.

Bibliotheken en consultatiebureaus dicht Andere ingrijpende maatregelen die het college voorstelt zijn sluitingen van bibliotheken in Maarn en Amerongen en van de consultatiebureaus in zowel Driebergen als Amerongen. Verder zal er minder geld gaan naar het onderhoud van wegen en onderwijshuisvesting en worden subsidies voor dorpsbudgetten verlaagd. Ook wordt gesneden in het budget voor cultuur.

De raad wil dat er voor 5,6 miljoen euro wordt bezuinigd en dat de schuld wordt verlaagd. Andere ingrijpende maatregelen die het college voorstelt zijn sluitingen van bibliotheken in Maarn en Amerongen en van de consultatiebureaus in zowel Driebergen als Amerongen. Verder zal er minder geld gaan naar het onderhoud van wegen en onderwijshuisvesting en worden subsidies voor dorpsbudgetten verlaagd. Ook in het budget voor cultuur gaat het mes.

Hondenbelasting omhoog Het college wil de inkomsten verhogen door de honden-, toeristen- en forensenbelasting op te schroeven. Als de gemeente vervolgens toch nog wordt geconfronteerd met nieuwe tegenvallers, gaat de onroerendezaakbelasting omhoog met een stijging van 14,5 procent.

Het college wil de inkomsten verhogen door de honden-, toeristen- en forensenbelasting op te schroeven. Als de gemeente vervolgens toch nog wordt geconfronteerd met nieuwe tegenvallers, gaat de onroerendezaakbelasting omhoog met een stijging van 14,5 procent.

Enquête De voorstellen worden deze week voor de eerste keer besproken in de gemeenteraad, waarna inwoners de gelegenheid krijgen zich erover uit te spreken, onder andere via een enquête. In mei neemt de raad een definitief besluit over de te nemen maatregelen.

Volgens financiënwethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) is er gezocht ‘naar een acceptabele balans tussen het besparen op voorzieningen en beleidsambities en het verhogen van de inkomsten.’ De voorstellen worden deze week voor de eerste keer besproken in de gemeenteraad, waarna inwoners de gelegenheid zullen krijgen zich erover uit te spreken. Die consultatie geschiedt onder andere via een enquête. In mei neemt de raad een definitief besluit over de te nemen maatregelen.