Jubileumjaar Stedenband Veenendaal-Olomouc gevierd

Waarnemend burgemeester Piet Zoon, tolk Milan Kríž, Sona Horká en burgemeesterAntonín Stanek van Olomouc bij de uitreiking van de erepenning van Veenendaal.

VEENENDAAL Het 25-jarig jubileum van de Stedenband Veenendaal-Olomouc werd zaterdag gevierd. 's Middags waren er diverse activiteiten in en bij de Cultuurfabriek die veel mensen op het Stipplein en in de Cultuurfabriek op de been bracht.

De delegatie uit Olomouc, inclusief burgemeester Stanek en een aantal wethouders werden eind van de morgen ontvangen door wethouder Nermina Kundic in het gemeentehuis, dat speciaal open was voor de expositie van een tweetal Tsjechische fotografen. Daarna trok het gezelschap naar de Cultuurfabriek, via de Hoofdstraat waar en passant door onder meer de burgemeester van Olomouc souvenirs werden aangeschaft zoals stroopwafels en kaas.

De overdracht van het monument aan groep 7 van de basisschool vindt plaats op de plaatselijke Veteranendag. Deze dag vindt in de regel plaats op de laatste vrijdag van de maand juni, voorafgaande aan de landelijke Veteranendag welke plaats vindt in Den Haag op de laatste zaterdag van juni.

VOORSTELLING In de middag was er een afwisselend programma in de Cultuurfabriek en buiten op het Stipplein, waarop veel bezoekers afkwamen en de allerjongsten uiteraard de brandweerauto's bekeken. 's Avonds vond er in de Lampegiet een jubileumvoorstelling plaats in aanwezigheid van diverse oud-burgemeesters zoals Wouter Kolff en Jaap Spros. Het programma was erg afwisselend met optredens van gezelschappen uit Olomouc en een aantal uit Veenendaal, zoals MOMO theaterwerkplaats, het Veenendaals Koper Ensemble en de Big Band Veenendaal. De optredens werden afgewisseld door intermezzo's met interviews met betrokkenen van uitwisselingen tussen Veenendaal en Olomouc op het gebied van sport, cultuur, onderwijs, maar ook gaf de brandweer acte de presence op het podium. Presentator Jaap Pilon praatte de avond op ludieke wijze aan elkaar.

EREPENNING Tot haar grote verbazing werd Sona Horká, contactpersoon in Olomouc voor de uitwisselingen met Veenendaal, onderscheiden met de erepenning van Veenendaal voor haar jarenlange inzet voor de stedenband. Na afloop werden vele oude contacten aangehaald en nieuwe gemaakt tijdens de Meet and Greet in de foyer met muzikale omlijsting door Escalate. Voorzitter van de Stichting Stedenband Veenendaal-Olomouc Jos Schilte: ,,Het was geweldig om ons jubileumfeest te vieren met zoveel inwoners van Veenendaal! De stedenband is juist bedoeld voor alle inwoners, instellingen en verenigingen, om op verschillende terreinen contacten te onderhouden met mensen in Olomouc om van elkaar te leren. Wij hopen erop dat ook veel inwoners betrokken blijven maar ook gaan worden bij deze mooie en duurzame stedenband." 

De taptoe kent een interessante historie. Het was van oorsprong een militair trommelsignaal, aangevuld met hoorn of trompet. Tamboers trokken door de straten en gaven het signaal aan. Soldaten dienden uit de kroegen naar de kazernes te komen en de kroegbazen moeten de 'den tap toe' doen en geen bier meer tappen. Daar is geen sprake meer van, maar de taptoe als evenement is door de jaren blijven bestaan. Al is het nu meer na afloop van de taptoe-show een tap-open in plaats van een tap-toe.

MARATHON De stedenband met Olomouc in Tsjechië bestaat dit jaar 25 jaar. Jaarlijks vinden er diverse uitwisselingen plaats tussen Olomouc en Veenendaal. Onder andere lopen Stichting Stedenband Veenendaal-Olomouc studenten uit Olomouc in Veenendaal stage, de brandweerkorpsen treffen elkaar regelmatig, er is ook de mogelijkheid om een aantal inwoners te laten deelnemen aan de halve marathon in Olomouc. Ook bezoekt jaarlijks een aantal triatleten uit Olomouc Veenendaal voor deelname aan de Van Dijk Triathlon in Veenendaal. Recent is er ook een uitwisselingsprogramma tussen scholen in Veenendaal en Olomouc gestart. Als er belangstelling is voor uitwisseling hoort de stichting dit graag via info@veenendaal-olomouc.eu.

HISTORISCH Precies in het jaar van de eerste uitwisselingen (1973) maakte Slowakije zich los van Tsjechië. Olomouc heeft ruim 100.000 inwoners en is een historische stad, met na Praag de meeste monumenten van het land. Het heeft ook een universiteit met de grootste faculteit Nederlands in Oost-Europa. Studenten komen met regelmaat stage lopen bij organisaties in Veenendaal. ,,Het aardige van de stedenband is dat het niet gaat om uitwisselingen van bobo´s, maar van ´gewone´ mensen: scholen, kerken, muziekgroepen, jongerenraad, brandweer, sporters en amateurkunstenaars. Sanne van Leeuwen is één van de jongere bestuursleden van wat deftig heet de Stichting Stedenband Veenendaal-Olomouc. Zij is bij een uitwisseling van de kerk (De Regenboog) twee weken in Olomouc geweest voor vrijwilligerswerk. Dat heeft best indruk gemaakt.

Archief BDUmedia Erepenning voor drijvende kracht uit Olomouc 14-04-2018, 21:00 | Van de redactie VEENENDAAL Burgemeester Piet Zoon reikte zaterdag de gemeentelijke onderscheiding 'Erepenning van Veenendaal' uit aan Sona Horka. De uitreiking vond plaats tijdens de viering van het 25-jarig jubileum Stedenband Veenendaal – Olomouc in theater de Lampegiet. 

LEERPROCES ,,Ze hadden daar belangstelling voor andere onderwijsvormen”, weet ook Jos Schilte, de huidige voorzitter van de stedenband. ,,Het is een leerproces van beide kanten, door de jaren heen. Wij leren van hen en zij van ons. Zo hebben zij ervaren hoe wij de ouderenvoorzieningen hebben geregeld. En bijvoorbeeld ook de afvalscheiding. Zij hebben daarna een prijs gekregen omdat zij de beste afvalscheiding in Tsjechië hebben. Vrijliggende fietspaden hebben zij van ons afgekeken, dan beteken je echt iets voor elkaar. Olomouc is een culturele stad, met twee grote muziekscholen en een concertgebouw. De monumenten waren smerig geworden door de bruinkoolwinning, maar zijn prachtig opgeknapt. Daar hadden wij weer iets van kunnen leren.”

Het college van burgemeester en wethouders heeft een gemeentelijke onderscheiding ingesteld voor personen of instanties die zich op een bijzondere manier verdienstelijk hebben gemaakt voor de Veenendaalse samenleving. Nu viel de eer te beurt aan Sona Horka voor haar verdienste voor de stedenband.

Joëlle Kelderman Bevrijdingsloop van Wageningen naar Veenendaal 13-04-2018, 12:00 | Van de redactie VEENENDAAL De 5 mei-bevrijdingsloop wordt ook dit jaar weer door Recreatielopers Veenendaal (RLV) samen met Sportservice Veenendaal gehouden. Bij deze loop wordt het bevrijdingsvuur om middernacht vanaf Wageningen naar Veenendaal (14 kilometer) gebracht door hardlopers van RLV en van andere Veenendaalse loopverenigingen. Deelnemers kunnen ook kiezen voor een afstand van ongeveer zes kilometer. Die route loopt vanaf Achterberg naar Veenendaal.

De Tsjechische Sona Horka is vanuit haar portefeuille Internationale Betrekkingen al 25 jaar de vaste contactpersoon en organisator voor alle uitwisselingen, activiteiten en werkbezoeken in de gemeenten Veenendaal en Olomouc. Zij is de drijvende kracht achter de Stedenband en zorgt ervoor dat alle uitwisselingen en bezoeken tot in de puntjes goed geregeld zijn.

VOORBEELD ,,Horka legt alle contacten, zet de programma's voor de werkbezoeken en uitwisselingen op en begeleidt de bezoekende groepen aan Olomouc. Ze houdt alle interessante ontwikkelingen in de gaten, denkt mee over nieuwe uitwisselingen en bemiddelt hierin. Mede dankzij mevrouw Horka is de stedenband Veenendaal – Olomouc een zeer goed functionerende stedenband met meerwaarde voor de samenleving van beide steden'', aldus de gemeente Veenendaal in een persbericht.

,,In de afgelopen 25 jaar heeft mevrouw Horka veel inwoners van Veenendaal een onvergetelijk verblijf in Olomouc bezorgd. Uit deze bezoeken zijn vriendschappen ontstaan, getuige de vele kerstkaarten die zij jaarlijks naar Veenendaal stuurt en de regelmatige mailcontacten met Veenendaalse vrienden. Dit alles doet zij in de Nederlandse taal, die zij zich eigen heeft gemaakt.''

Burgemeester Piet Zoon bedankte mevrouw Horka voor haar inzet, haar loyaliteit, haar vriendschap en alles wat ze voor de Veenendaalse samenleving en de stedenband heeft gedaan. ,,Vijfentwintig jaar stedenband Veenendaal – Olomouc betekent 25 jaar samenwerking met Sona Horka. Zij is voor ons hét gezicht van Olomouc. Haar werk doet ze met veel toewijding, daadkracht en enthousiasme. Binnen niet al te lange tijd gaat Sonja met pensioen en zal zij gemist worden. Desondanks hebben wij er alle vertrouwen in dat er een goede opvolger gevonden wordt."


Veenendaal at Twitter: