FNV op ramkoers: Pont Velsen staakt mee. Velsen spant rechtszaak aan – IJmuider Courant

IJmond De Velserpont zal dinsdag tijdens de pontstaking helemaal niet varen als het aan vakbond FNV ligt. De gemeente Velsen spant een kort geding aan om de staking dinsdag van de baan te krijgen.

Dat heeft de FNV vrijdagmorgen in een brief aan de gemeente Velsen laten weten. ,,Wij zien de maatschappelijke ontwrichting waar de gemeente Velsen het over heeft niet, laat FNV-bestuurder Eric Vermeulen weten. ,,Er is overlast, zoals er overal overlast is van de 24-uursstaking. De staking gaat door, ook onder de schippers van de pont.

Daarin verzoekt Velsen, de de Haarlemse rechtbank, de staking van de 28e te voorkomen omdat het gemeentebestuur vindt dat grote groepen inwoners van Velsen, en omgeving, er aanzienlijke hinder van gaan ondervinden. Velsen respecteert het recht op staking en heeft er ook begrip voor, aldus het college, maar in het geval van de pont ligt het gecompliceerder. ¨In Velsen is sprake van een bijzondere verkeerssituatie, waarbij vervoer over de sluizen op dit moment onmogelijk is. Vervoer per veerpont is dan voor een grote groep inwoners essentieel  belang. Daarom vreest het college  voor maatschappelijk ontwrichting als de veerpont wordt betrokken bij de staking.¨

De schippers gaan staken van 12 uur s nachts tot middernacht dinsdag op woensdag, laat Vermeulen verder weten. ,,Er zal wel voor middernacht al personeel en een technicus aanwezig zijn om de veren op te starten, dat is geen kwestie van sleutel in het contact en dat omdraaien.

De vakbonden hebben gisteren, donderdag, overleg gehad met wethouder Bram Diepstraten, waarna men zich ging beraden over het Velsense verzoek. Daarin staat Velsen overigens niet alleen, men wordt gesteund door de gemeente Beverwijk, IJmond Bereikbaar en de Fietsersbond. Vanmorgen echter, lieten de bonden weten dat zij de argumenten, om de pont toch te laten varen, hebben gewogen, maar daar geen consequenties aan verbinden.

De gemeente Velsen dreigde eerder deze week met een kort geding als de FNV geen (beperkte) pontverbinding in stand zou houden tijdens de ov-staking voor de pensioenleeftijd. Velsen stelde daarbij een ultimatum, dat vanmorgen verliep. Na de brief van de vakbonden heeft wethouder Bram Diepstraten besloten om de zaak aan de rechter voor te leggen. ,,De FNV heeft onze argumenten gewogen, zegt zijn woordvoerder. ,,En besloten de algehele staking door te laten gaan. Er komt geen uitzondering voor de pont in Velsen. Het kort geding gaat door, dat doen we voor alle inwoners van de IJmond.

Vermeulen zegt dat de FNV zich gaat voorbereiden op het kort geding maandag om 11 uur in de rechtbank in Haarlem. ,,Ik geloof niet dat we een zwakke zaak hebben, schat Vermeulen de kansen van de vakbond in.

Het college had om de uitzonderingspositie gevraagd, omdat zij een verkeersinfarct vreest aangezien de route over de sluizen ook gestremd is. Dat betekent dat fietsers en gevaarlijk vervoer komende dinsdag 28 mei niet het kanaal kunnen oversteken. B&W hadden nog gevraagd om gedurende de staking één tunnelbuis open te stellen voor fietsverkeer, maar daar wil Rijkswaterstaat niet aan meewerken omdat dinsdag een enorme toename van het autoverkeer wordt verwacht.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088-0561561. De servicepagina kunt u hier vinden. Klik hier om direct de digitale krant te lezen.

De gemeente Velsen spant een kort geding aan tegen de vakbonden om te voorkomen dat het personeel van de veerponten dinsdag gaan staken. Dit heeft het college van B&W bekend gemaakt nadat de bonden vanochtend lieten weten bij hun stakingsoproep voor het openbaar vervoer voor de pontverbinding over het Noordzeekanaal geen uitzondering te willen maken. 


  • No related post