VVV-Venlo vecht met AZ om plek vijf: “Had niemand gedacht”

VVV-Venlo vecht met AZ om plek vijf: \
Steijn: Ik sprak met Feyenoord over de zakelijke kant. Toen hield het meteen op
VVV-trainer Maurice Steijn was afgelopen zomer dichtbij een transfer naar Feyenoord, bevestigt de Hagenaar aan Voetbal International. De trainer besloot na enkele oriënterende gesprekken om toch in Venlo te blijven werken. Steijn was in beeld als assistent van Giovanni van Bronckhorst. “Ik had een goed gesprek met directeuren Jan de Jong en Martin van Geel, daarna ook met Giovanni van Bronckhorst.” Een vervolggesprek tussen beide partijen stond op de planning, maar vond niet meer plaats. “Uiteindelijk is het toch afgeketst.”

Dit had voor een groot deel met financiële motieven te maken, geeft Steijn toe. “In een eerste gesprek met Feyenoord over de zakelijke kant van het verhaal kwamen we er niet uit”, blikt hij terug. “Toen hield het eigenlijk meteen op. Wat niet kan, kan niet. Dat had ik snel geaccepteerd.”

Feyenoord was inderdaad een mogelijkheid die zich afgelopen zomer voordeed, ik kon er assistent worden, aldus Steijn tegen Voetbal International. Ik had een goed gesprek met directeuren Jan de Jong en Martin van Geel, daarna ook met Giovanni van Bronckhorst. Uiteindelijk is het toch afgeketst. Niet alléén op geld. Ik moest wennen aan het idee om na zeven jaar als hoofdtrainer ergens als tweede man te fungeren. Kan ik dat, wil ik dat? Die vragen had ik voor mezelf wel al beantwoord: ja, ik zag het als een verrijking om bij een topclub in de keuken te kunnen kijken. Meer trainers hebben even de stap naar het assistentschap gemaakt om later weer eindverantwoordelijke te worden. Martin Jol bij Tottenham Hotspur, Henk ten Cate bij FC Barcelona. Andere categorie natuurlijk, maar voor mij wel voorbeelden dat zon rol je als trainer ook weer verder kan brengen. Daarbij is Feyenoord natuurlijk een schitterende club en heb ik een goede verstandhouding met De Jong en Van Geel. En na vier jaar zonder gezin in Venlo kon ik weer terugkeren naar Den Haag, ook dat puzzelstukje paste. Wel waren er nog vervolggesprekken nodig met Giovanni om de precieze invulling van mijn rol te bepalen. Zover kwam het alleen niet, want in een eerste gesprek met Feyenoord over de zakelijke kant van het verhaal kwamen we er niet uit. Toen hield het eigenlijk meteen op. Wat niet kan, kan niet. Dat had ik snel geaccepteerd.

Van Den Haag naar VenloDe trainer bleef VVV trouw en tekende zelfs voor drie seizoenen bij in De Koel. Een transfer heeft hij voorlopig uit zijn hoofd gezet. “Eind vorig seizoen had ik wel enige twijfel: heeft het nog zin om door te gaan? We zijn zevende, tweede en kampioen geworden in de Eerste Divisie, wisten ons daarna te handhaven in de Eredivisie. Voor mijn gevoel had ik het maximale uit club en spelersgroep gezogen.”

Een van de verrassingen van dit seizoen in de Eredivisie is VVV-Venlo. Maurice Steijn, trainer van de club uit Venlo, stond eerder in de belangstelling van Feyenoord. Na het afketsen van de transfer kon de trainer de knop snel weer omzetten.

Het bestuur liet echter weten onvoorwaardelijk vertrouwen te hebben in Steijn. “Ik heb daar goed over nagedacht en geconcludeerd dat ik inderdaad nog niet klaar ben bij VVV. De club zei A, ik vond dat ik daarop B moest zeggen.” De trainer is zelfs met zijn gezin van Den Haag naar Venlo verhuisd. “Ik heb totaal niet de intentie om weg te gaan, al kun je in het voetbal nooit in de toekomst kijken. Er kan altijd iets voorbijkomen waarvan zowel ik als VVV zeg: dit is zon mooie kans, die moet je pakken. Maar ik ga daar niet vanuit.”

15:53 – VVV-Venlo staat nog altijd op de zeer knappe vijfde plaats en kan die positie zondag verstevigen als het op eigen veld afrekent met AZ. Maurice Steijn is zeer tevreden over de gang van zaken in Limburg en ziet ook zondag kansen. Dat Steijn met zijn ploeg om de vijfde plaats kan strijden tegen AZ, is voor hem uiteraard een meevaller. “Dat had natuurlijk niemand gedacht. Maar het is wel hartstikke leuk dat je na elf wedstrijden op die plek staat. Het moet ook motiveren om die plek zo lang mogelijk vast te houden. Het stadion wordt ook steeds voller, dus ja, dat zijn mooie dingen”, zegt de coach op de website van zijn club.

Steijn beseft dat de verschillen in de Eredivisie klein zijn en wil zich dus ook niet alvast rijk rekenen. “Het is natuurlijk wel zo dat het een mooi affiche is om nu tegen AZ te kunnen spelen. Dat gekoppeld aan het feit dat we dit seizoen ook thuis veel punten pakken, terwijl we dat vorig seizoen vooral in uitwedstrijden deden, maakt dat het heel leuk kan worden zondag”, denkt de trainer.

Kansloos is VVV sowieso niet tegen AZ, beseft de trainer. “Wij kunnen van iedereen winnen. Dat besef hebben we met zn allen.”