Ajax heeft weinig moeite met VVV in Venlo – Telegraaf.nl

Ajax heeft weinig moeite met VVV in Venlo - Telegraaf.nl
Uitvallen van tweetal vormt smet op overwinning van Ajax
VENLO – Ajax heeft tussen twee belangrijke Champions League-ontmoetingen in gedaan wat het moest doen in Venlo. De Noord-Limburgers werden in de eigen Koel over de knie gelegd: 1-4.

Ajax-trainer Erik ten Hag had in Venlo basisplaatsen ingeruimd voor Sergiño Dest, Perr Schuurs en Quincy Promes. Laatstgenoemde, die eindelijk weer een keer mocht starten bij de Amsterdammers, zal een onbevredigend gevoel hebben overgehouden aan de wedstrijd in Venlo. De van Sevilla overgekomen Promes liep halverwege de eerste helft een blessure aan zijn voet op, en die belemmerde hem uiteindelijk om een normale wedstrijd te kunnen spelen.

Promes gaf eerder al aan dat hij niet baalt van de contractverlengingen van Dusan Tadic, Hakim Ziyech en David Neres, zijn concurrenten. Hij ging er niet vanuit dat het trio weg zou gaan. “Zolang ze een contract bij Ajax hebben ga je er niet vanuit dat ze weggaan en dat ze blijven. Daar heb ik geen rekening meegehouden. Ajax sprak me gewoon heel erg aan. Dat had geen invloed op mijn keuze.”

Nadat Promes een goede kans op de openingstreffer had gemist (hij schoot net voorlangs op aangeven van Hakim Ziyech) werd hij vijf minuten voor rust noodgedwongen gewisseld. Een andere verrassende basisklant, Dest, liet zich voor rust in aanvallend opzicht gelden, maar kon dat niet bekronen met een goal. Na een mooie pass van Lisandro Martinez stuitte hij op de uitgekomen Venlose keeper Thorsten Kirschbaum.

“Voor de trainer is het ook moeilijk. Hij moet keuzes maken. Als hij voor anderen kiest, is het aan mij om te laten zien dat hij voor mij moet kiezen”, zegt Promes tegen de NOS. “Het zit nog niet zo diep dat ik me er druk over maak. Het is wel een langzame start voor mij.”

Voor mijn gevoel ben ik zeker gehaald voor de basis van Ajax

Op slag van rust schoot Ziyech op aangeven van Dusan Tadic de 0-1 binnen, en vijf minuten na de thee zette ook de Serviër zijn naam op het scorebord. En net als afgelopen week tegen PAOK Saloniki deed Tadic dat vanaf de strafschopstip. Nadat een schot van Nicolas Tagliafico door Roel Janssen met de hand was beroerd, mocht Tadic van elf meter aanleggen. Na een klein uur voetballen in Venlo moest na Promes ook Ziyech met een blessure naar de kant, en van beide spelers is het afwachten of en hoe lang ze dinsdagavond kunnen spelen tegen APOEL Nicosia.

Quincy Promes begrijpt dat het voor Erik ten Hag moeilijk is om knopen door te hakken wat zijn opstelling betreft. De Oranje-international kwam voor vijftien miljoen euro naar Amsterdam, maar zit op de bank.

Ziyechs vervanger Klaas-Jan Huntelaar had niet lang nodig om na zijn entree zijn naam op het scorebord te zetten. Een mooie Ajax-aanval via Schuurs, Tadic en Tagliafico werd door Huntelaar uiteindelijk bekroond. David Neres, die Promes in de eerste helft was komen vervangen, zette een kwartier voor tijd de eindstand op het scorebord. Op aangeven van Donny van de Beek kapte Neres zich vrij en klopte hij Kirschbaum in de lange hoek. In de voorlaatste minuut redde VVV de eer via Evert Linthorst, die Razvan Marin uitkapte en André Onana verschalkte met een lage schuiver.

Ajax had toen al een vierde treffer aan het totaal toegevoegd. David Neres, de vervanger van Promes, passeerde Kischbaum een kwartier voor tijd in de verre hoek. De Mexicaanse verdediger Edson Álvarez, deze zomer overgekomen van Club América, mocht nog zijn officiële debuut maken bij Ajax.

Door de ruime zege neemt Ajax (voor even) weer de koppositie in de Eredivisie in. Het is Vitesse (dat vrijdagavond al op zeven punten kwam) op doelsaldo weer gepasseerd. Ook Sparta (eveneens met zeven punten) heeft een minder doelsaldo dan de Amsterdammers.

Met zeven punten uit drie wedstrijden gaat Ajax, dat een beter doelsaldo heeft dan Vitesse en Sparta, voorlopig aan kop in de Eredivisie. Zondag kunnen AZ (in Den Haag tegen FC Groningen) en FC Utrecht (op bezoek bij Feyenoord) de ploeg van trainer Erik ten Hag weer passeren.

Ajax heeft zaterdagavond zonder al te veel moeite de tweede overwinning van het seizoen geboekt. De regerend kampioen ontdeed zich met 1-4 van VVV-Venlo, dankzij doelpunten van Hakim Ziyech, Dusan Tadic, Klaas-Jan Huntelaar en David Neres. Ajax kent zodoende een uitstekende voorbereiding op het treffen met APOEL Nicosia in de laatste voorronde van de Champions League op dinsdag. Alleen het uitvallen van Quincy Promes en Hakim Ziyech vormde een smet op de zege.

Met een 0-2-voorsprong op het scorebord kon Ten Hag met een gerust hart de licht aangeslagen Ziyech, die last van zijn enkel had, naar de kant halen. Zijn vervanger Klaas-Jan Huntelaar maakte er na een knap uitgespeelde aanval op aangeven van Nicolás Tagliafico 0-3 van.

Erik ten Hag koos in Noord-Limburg voor een basiself met onder meer Perr Schuurs, Sergiño Dest en Promes. Dat betekent voor de laatste twee het basisdebuut in de Eredivisie in het tenue van Ajax. Het optreden van Promes bleef echter beperkt tot veertig minuten. De aanvaller had te veel last van een tik die hij kreeg van middenvelder Evert Linthorst van VVV. Hij moest zijn schoenen even uitdoen en liep daarna ongemakkelijk, keek naar de kant en werd uiteindelijk vervangen door Neres. Op dat moment stond het 0-0; het was een stroeve wedstrijd voor Ajax.

Dolberg stond in het eerste competitieduel met Vitesse nog in de basis, maar is daarna op een zijspoor beland. Zijn afwezigheid in de wedstrijdselectie heeft te maken met een aanstaande transfer. De aanvaller zou in de nadrukkelijke belangstelling staan van Hoffenheim en OGC Nice.

Mazraoui en Huntelaar vraagtekens voor duel met VVV-Venlo

VVV hield de ruimtes achterin klein en kwam zelden in de problemen. Na 27 minuten ontstond wel een goede kans voor Promes, na een afgemeten voorzet van Ziyech. De basisdebutant ontsnapte aan buitenspel en moest de bal ineens uit de lucht nemen. De inzet belandde naast het doel. Kort nadat Promes geblesseerd afhaakte, was het Ziyech zelf die de score opende. De buitenspeler leek zich in eerste instantie stuk te lopen rond het strafschopgebied, maar kreeg de bal opnieuw nadat hij die verloor. Ditmaal schoof Ziyech de bal laag in de hoek: 0-1.

Promes vormt in Venlo de aanval met Hakim Ziyech en Dusan Tadic en zal spelen vanaf de linkerkant. David Neres en Klaas-Jan Huntelaar zitten op de bank. Het middenveld bestaat uit Razvan Marin, Daley Blind en Donny van de Beek, die nog altijd in beeld zou zijn bij Real Madrid.

Kort na de rust breidde Ajax de marge uit. Roel Janssen blokkeerde een schot van Nicolás Tagliafico met een uitgestoken arm en dus kon arbiter Danny Makkelie niet anders dan naar de stip wijzen. Tadic ontfermde zich over de penalty, net zoals hij dat midweeks driemaal deed in de wedstrijd tegen PAOK Saloniki (3-2) in de derde voorronde van de Champions League. De Serviër schoot hard raak in de rechterhoek: 0-2. Vervolgens kende VVV echter een sterke fase, waarin het gevaarlijk werd via Richard Neudecker. Zijn harde, indraaiende schot werd gepareerd door André Onana.

Lang duurde die fase niet. Kort nadat Ziyech met fysieke klachten naar de kant ging, zorgde zijn vervanger Huntelaar voor de 0-3. De spits was het eindstation van een rappe aanval; Tagliafico diende vanaf de linkerflank als aangever. Ajax duwde het gaspedaal niet hard in, maar wist de score desondanks nog verder op te voeren. Donny van de Beek ontsnapte aan Damian van Bruggen en speelde Neres vrij met de hak; de invaller vond vervolgens de verre hoek. Het laatste woord was in de blessuretijd echter aan VVV. Vanaf de rand van het strafschopgebied mikte Linthorst de bal in de hoek: 1-4.

16 augustus 2019 – Het is nog onzeker of Ajax-trainer Erik ten Hag zaterdag tegen VVV-Venlo een beroep kan doen op Noussair Mazraoui en Klaas-Jan Huntelaar. Het tweetal is niet helemaal ongeschonden uit het duel met PAOK Saloniki (3-2) gekomen. Mazraoui kampt met knieklachten en Huntelaar heeft last van zijn rug. Dat laat trainer Ten Hag vrijdag op de persconferentie weten. Tijdens het persmoment werd Ten Hag gevraagd naar onder meer de situatie rond Donny van de Beek, Quincy Promes en Edson Alvarez. Van de Beek wordt al enige tijd in verband gebracht met een transfer naar Real Madrid, maar Ten Hag gaat er vanuit dat de middenvelder in Amsterdam blijft. “Ik denk dat Donny van de Beek dit seizoen voor Ajax speelt”, aldus Ten Hag, die aangeeft dat hij niet weet of de middenvelder op korte termijn zijn contract gaat verlengen.