Nest Aziatische Hoornaar in Vlaardingen gevonden en verdelgd – RTV Rijnmond

Nest Aziatische Hoornaar in Vlaardingen gevonden en verdelgd - RTV Rijnmond
Wespenbestrijder wacht nog steeds op opdracht provincie
Het nest met daarin vele duizenden schadelijke insecten zit hoog in een populier aan het Fortunapad in Vlaardingen-West. Met een hoogwerker kon het nest bereikt worden waarna de verdelger een gifpoeder in de grote bal spoot. Het nest van de Aziatische Hoornaar heeft de omvang van een skippybal.

"Over twee weken verwijderen we het nest ook daadwerkelijk. Tot die tijd moeten ook de uitgevlogen insecten het loodje leggen door het gif", vertelt Hans Wondergem van het bestrijdingsbedrijf Traas.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

In Vlaardingen was de Aziatische Hoornaar op twee plaatsten gesignaleerd. Het diertje is groter dan een wesp en is een bedreiging voor inheemse insecten als de honingbij. Volgens Wondergem is het het Vlaardingse nest het vierde nest dat de afgelopen drie jaar in Nederland is aangetroffen.

VLAARDINGEN – In Vlaardingen waren begin september twee Aziatische Hoornaars gezien . Eén werd er gevangen bij Volkstuincomplex Zuidbuurt, tussen de Maassluissedijk en de Marathonweg en twee dagen later vloog er ook een in de Groen van Prinstererstraat.De Aziatische hoornaar is twee keer zo groot als een normale wesp, zijn steek is buitengewoon pijnlijk. Het grootste probleem is echter dat deze beesten een grote bedreiging vormen voor bijen en hommels die het de laatste jaren toch al zwaar hebben. De Aziatische hoornaar staat daarom ook op de lijst met dieren die vernietigd moeten worden.Inmiddels is er 3 oktober een nest opgespoord dat zich aan de Marathonweg bevindt. Dat is gemeld aan Provincie Zuid Holland en die moet opdracht geven om het te verwijderen. En dat gebeurt dan zo snel mogelijk. Althans dat is de bedoeling, maar de wespenbestrijder van het gespecialiseerde bedrijf Traas Wondergem wacht nog steeds op de opdracht van de provincie.Wilfred Reinhold, voorzitter van het Platform Stop Invasieve Exoten, weet dat de koninginnen elk uur kunnen uitvliegen en een nieuw nest kunnen gaan maken, gezien het relatief zachte weer. Zowel Reinhold als de bestrijder van het gespecialiseerde bedrijf hebben vrijdag geprobeerd contact te leggen met de provincie Zuid-Holland, die verantwoordelijk is voor de bestrijding van zogenoemde invasieve exoten. Maar daar vonden zij nog geen gehoor, terwijl het voor het gespecialiseerde bedrijf en haar bestrijder geen enkel probleem is in het weekend te komen.