Verstekelingen Vlaardingen zeggen uit Irak en Koeweit te komen – NOS

Verstekelingen Vlaardingen zeggen uit Irak en Koeweit te komen - NOS
25 verstekelingen aangetroffen op veerboot bij Vlaardingen
Een bus met de verstekelingen op het terrein van DFDS in Vlaardingen ANP zoom in NOS Nieuws • Binnenland • Vandaag, 08:31 • Aangepast Vandaag, 09:39 Verstekelingen Vlaardingen zeggen uit Irak en Koeweit te komen De politie vermoedt dat de 25 verstekelingen die gisteren in de Vlaardingse haven uit een koelwagen zijn gehaald uit het Midden-Oosten komen, en dan voornamelijk uit Irak en Koeweit. Dat hebben de verstekelingen althans zelf gezegd in een eerste verklaring. De mannen hadden geen identiteitspapieren bij zich, dus de politie houdt nog wel een slag om de arm.

Gisteren keerde een veerboot terug naar de haven nadat de verstekelingen werden ontdekt in een koelwagen. Inmiddels is bekend dat de chauffeur een 39-jarige man uit Roemenië is. Hij is aangehouden op verdenking van betrokkenheid. De politie onderzoekt nog of hij wist dat er mensen in de koelcel zaten. Of het beginpunt van het vervoer ook in Roemenië is geweest kan de politie niet zeggen.

Belangstellenden konden vanachter de hekken niet precies zien wat er aan boord gebeurde. Wel was het een komen en gaan van ambulances. Zeker twintig stuks werden vanuit verschillende regios naar het terrein gestuurd om zo snel mogelijk de migranten in nood medische hulp te verlenen. De hulpverleners werden meteen toen de achterklep van het schip omlaag was aan boord gelaten, zo was nog net vanuit de verte te zien. Ook het Rode Kruis was meteen ingeschakeld en kwam met verschillende busjes het terrein op.

Op de kade stonden meer dan twintig ambulances klaar. Alle verstekelingen waren nog in leven. Twee van hen kregen medische hulp. Zij zijn vannacht ontslagen uit het ziekenhuis, zegt de politie.

Het schip was aan het begin van de avond vertrokken vanuit een van de vele havens van de Maasstad in de richting van Engeland. Ter hoogte van Maassluis werd groot alarm geslagen toen de verstekelingen werden ontdekt. De Britannia Seaways veranderde meteen van koers en voer met hoge snelheid terug naar Vlaardingen waar DFDS een eigen terrein heeft aan de Vulcaanhaven. Daar kwam het schip met de verstekelingen in nood even voor acht uur het terrein binnengevaren.

De burgemeester van Vlaardingen zegt dat de hulpdiensten waren “voorbereid op het ergste”. “Het incident in het Verenigd Koninkrijk (waar 39 mensen dood in een koeltruck werden gevonden, red.) lag ons nog vers in het geheugen”, zegt Annemiek Jetten in het NOS Radio 1 Journaal.

De chauffeur van de vrachtwagen is aangehouden, zijn rol wordt onderzocht. De verstekelingen werden allemaal nagekeken en konden, op twee na, gewoon mee in een bus naar een plek waar ze worden opgevangen. Twee mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht omdat ze aangaven zich niet lekker te voelen.

Hoe het kan dat de verstekelingen niet zijn opgemerkt in de haven is voor Jetten nog een raadsel. “We zijn erg benieuwd hoe het kan dat zon grote groep erdoorheen glipt. Ik heb aan politie en justitie meegegeven daar goed naar te kijken, omdat we op die handhaving heel secuur inzetten, zowel bij het havenbedrijf, als wij, als mensen van landelijke diensten.”

Vorig jaar kwamen er 18 migranten in de problemen in een container bij een overslagbedrijf in de Rotterdamse haven. Ze hadden een noodnummer gedraaid en konden op die manier worden getraceerd door de politie via de nabijgelegen zendmasten. Ze werden ook net op tijd gered.

Het aantal opgepakte verstekelingen is de laatste jaren toegenomen, zegt Jetten. “We zien een stijgende trend, die ons zorgen baart. We zijn daar ook steeds meer alert op aan het worden.”

De migranten, waarvan de nationaliteit nog niet bekend is, zaten verstopt in een koelcontainer achter een vrachtwagen en waren eerder in die trailer aan boord van het schip gekomen, zo bevestigde een woordvoerder van DFDS Seaways.

Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren?

48 Dinsdagavond zijn 25 verstekelingen aangetroffen in een koelcontainer op een veerboot bij Vlaardingen. De chauffeur van de vrachtwagen waar de container op stond, is aangehouden.

In oktober vonden 39 migranten de dood in een koelwagen. Ze werden in Essex gevonden, maar hadden vanuit het Belgische Zeebrugge de oversteek naar Engeland gemaakt.

Video: Ik hoorde heel veel sirenes die naar de Vulcaanhaven gingen

Of de chauffeur van de aanwezigheid van de personen op de hoogte was, is op dit moment niet duidelijk. De politie kan nu ook nog niets zeggen over de nationaliteit van de man.

De snel leeggehaalde container werd vrijwel direct meegenomen door een gespecialiseerd team van de politie voor verder onderzoek.

De veerboot van Britannia Seaways keerde kort na de vondst van de verstekelingen terug naar de Vulcaanhaven in Vlaardingen. Waar de groep vandaan komt, is niet bekend. Dat wordt de komende dagen pas duidelijk. De politie gaat ervan uit dat het om illegale migranten gaat.

Dinsdagavond laat was nog niet bekend waar de migranten vandaan kwamen. Diverse tolken werden opgeroepen om hulp te bieden.

De groep is door de hulpdiensten van boord gehaald. Twee personen ontvangen in het ziekenhuis extra medische zorg, aldus de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. De rest wordt na een medische controle overgebracht naar een politielocatie.

Weet u meer? App naar onze whatsapp tiplijn. Of zet het nummer van de tiplijn in je telefoon: +31613650952

De 25 verstekelingen waren met het schip onderweg naar de Engelse plaats Felixstowe. Er werden speurhonden ingezet bij de zoektocht naar eventuele achterblijvers, maar er werd niemand aangetroffen.

Na de melding over de verstekelingen werd opgeschaald naar GRIP-1. Dit houdt in dat hulpdiensten moesten samenwerken vanwege de omvang van het incident. Ambulances uit verschillende regios rukten massaal uit. Er was ook een traumahelikopter opgeroepen.

Het Rode Kruis stuurde op verzoek van de hulpdiensten twee noodhulpteams. De teams, die uit zestien hulpverleners bestaan, waren er ter ondersteuning van het ambulancepersoneel.