Verstekelingen Vlaardingen zeggen uit Koeweit en Irak te komen – NRC

Verstekelingen Vlaardingen zeggen uit Koeweit en Irak te komen - NRC
25 verstekelingen levend uit koelcontainer gehaald op vrachtschip Vlaardingen
Sheila KamermanRik Wassens 20 november 2019 om 9:43 Leestijd 2 minuten Een bus met vluchtelingen rijdt weg bij de veerboot in Vlaardingen waarop de 25 verstekelingen in een koelcel werden aangetroffen. Foto Marco de Swart/ANP De 25 mensen die dinsdagavond in Vlaardingen uit een koelwagen op een veerboot werden gered komen vermoedelijk uit het Midden-Oosten, voornamelijk uit Koeweit en Irak. Dat meldt de politie woensdag op basis van hun eerste verklaringen. De politie houdt een slag om de arm omdat de verstekelingen geen identiteitspapieren bij zich hadden.

De 39-jarige Roemeense chauffeur van de koelwagen waar de verstekelingen in werden aangetroffen is aangehouden. De politie onderzoekt zijn betrokkenheid. Het is nog onduidelijk of hij wist dat de verstekelingen in zijn koelwagen zaten. Illegale migranten weten soms op ingenieuze wijze in een vrachtwagen te klimmen (vandaar de naam inklimmers) als de chauffeur zijn wagen op een rustplaats heeft geparkeerd.

De veerboot van Britannia Seaways keerde kort na de vondst van de verstekelingen terug naar de Vulcaanhaven in Vlaardingen. Waar de groep vandaan komt, is niet bekend. Dat wordt de komende dagen pas duidelijk. De politie gaat ervan uit dat het om illegale migranten gaat.

25 verstekelingen aangetroffen op veerboot bij Vlaardingen

De 25 inklimmers werden dinsdagavond ontdekt in een koelcontainer aan boord van de Britannia Seaways van de Deense rederij DFDS, die onderweg was naar het Britse Felixstowe. Zes van hen zijn volgens de politie minderjarig.

Na de melding over de verstekelingen werd opgeschaald naar GRIP-1. Dit houdt in dat hulpdiensten moesten samenwerken vanwege de omvang van het incident. Ambulances uit verschillende regios rukten massaal uit. Er was ook een traumahelikopter opgeroepen.

Engeland is voor veel verstekelingen het einddoel, blijkt uit eerdere incidenten. Inklimmers hopen daar, in het illegale circuit, relatief makkelijk geld te kunnen verdienen. In Nederland en andere Europese landen is dat lastiger omdat er hoge boetes staan op illegale arbeid en er strenge controles plaatsvinden. Ook zijn er in Engeland vaak al landgenoten aanwezig die kunnen helpen en (een beetje) de taal spreken.

De groep is door de hulpdiensten van boord gehaald. Twee personen ontvangen in het ziekenhuis extra medische zorg, aldus de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. De rest wordt na een medische controle overgebracht naar een politielocatie.

Na ontdekking van de verstekelingen keerde het schip in allerijl terug naar de Vulcaanhaven in Vlaardingen. De opvarenden, die zich schuil hielden in een koelcel, zouden kampen met onderkoelingsverschijnselen en hun toestand was onduidelijk. Hulpverleners rukten daarom massaal uit, extra alert door de vondst van 39 doden in een vrachtwagen in het Engelse Grays ongeveer een maand geleden.

De 25 verstekelingen waren met het schip onderweg naar de Engelse plaats Felixstowe. Er werden speurhonden ingezet bij de zoektocht naar eventuele achterblijvers, maar er werd niemand aangetroffen.

Er werd meteen enorm opgeschaald, zegt burgemeester burgemeester Annemiek Jetten van de gemeente Vlaardingen woensdagochtend tegen NPO Radio 1. We wisten – met het in incident in het Verenigd Koninkrijk nog vers in het geheugen – niet wat we konden verwachten. We waren op het ergste voorbereid. Twee opvarenden werden dinsdagavond voor extra medische zorg opgenomen omdat zij zich niet lekker voelden. In de loop van de nacht werden ze uit het ziekenhuis ontslagen, meldt de politie. De rest is in redelijke gezondheid, aldus Jetten.

Alle verstekelingen zijn aangehouden. Ze worden overgedragen aan de AVIM (Afdeling Vreemdelingenpolitie Identificatie en Mensenhandel) en verhoord. De politie-afdeling gaat ook onderzoeken of ze in een ander land een verblijfsvergunning hebben aangevraagd. Als dat het geval is, worden ze daarheen teruggestuurd.

Het Rode Kruis stuurde op verzoek van de hulpdiensten twee noodhulpteams. De teams, die uit zestien hulpverleners bestaan, waren er ter ondersteuning van het ambulancepersoneel.

Volgens burgemeester Jetten van Vlaardingen stijgt het aantal verstekelingen dat rond de Vulcaanhaven aangetroffen wordt al een aantal jaren. We zien een stijgende trend, dat baart ons zorgen. We zijn er alerter op aan het worden. Hoe vervelend ook, ik ben blij dat er geen slachtoffers zijn. We proberen het systeem steeds sluitender te krijgen om te voorkomen dat mensen dit doen. Jetten heeft politie en justitie gevraagd om onderzoek te doen naar mogelijke gaten in de controles, zei ze tegen NPO Radio 1.

Of de chauffeur van de aanwezigheid van de personen op de hoogte was, is op dit moment niet duidelijk. De politie kan nu ook nog niets zeggen over de nationaliteit van de man.

Cijfers van de Koninklijke Marechaussee bevestigen die trend. In de eerste negen maanden van dit jaar trof de marechaussee 730 mensen aan die vanuit Nederland illegaal het Verenigd Koninkrijk probeerde te bereiken of daarin slaagden. In heel 2018 ging het om ongeveer 740 mensen. De meeste verstekelingen die illegaal het VK probeerden te bereiken werden dit jaar in Hoek van Holland (330 mensen), de Rotterdamse haven Europoort (210) en in IJmuiden en Vlissingen-Oost aangetroffen (allebei circa tien mensen).

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid, VVD) prijst tegenover de NOS het optreden van de hulpdiensten. Ze wil met onder meer het Openbaar Ministerie en de zeehavenpolitie overleggen over eventuele extra maatregelen. Broekers-Knol benadrukte dat we niet bij iedere koelwagen kunnen gaan staan om te kijken of er iemand in wil klimmen.

Leeslijst Artikel delen Mail de redactie Onderwerpen Opmerkingen? Mail ons Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt. U kunt ons ook anoniem een tip geven.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.