Verstekelingen Vlaardingen zeggen dat ze uit Irak en Koeweit komen – NOS

Verstekelingen Vlaardingen zeggen dat ze uit Irak en Koeweit komen - NOS
25 verstekelingen levend uit koelcontainer gehaald op vrachtschip Vlaardingen
Een bus met de verstekelingen op het terrein van DFDS in Vlaardingen ANP zoom in NOS Nieuws • Binnenland • Vandaag, 08:31 • Aangepast Vandaag, 13:34 Verstekelingen Vlaardingen zeggen dat ze uit Irak en Koeweit komen De politie vermoedt dat de 25 verstekelingen die gisteren in de Vlaardingse haven uit een koeltrailer zijn gehaald uit het Midden-Oosten komen, en dan voornamelijk uit Irak en Koeweit. Dat hebben de verstekelingen althans zelf gezegd in een eerste verklaring. De personen, onder wie zes minderjarigen, hadden geen identiteitspapieren bij zich, dus de politie houdt nog wel een slag om de arm.

De chauffeur van de vrachtwagencombinatie is een 39-jarige man uit Roemenië. Hij is aangehouden op verdenking van betrokkenheid. De politie onderzoekt nog of hij wist dat er mensen in de koeltrailer zaten. Of het beginpunt van het vervoer ook in Roemenië is geweest kan de politie niet zeggen.

De veerboot van Britannia Seaways keerde kort na de vondst van de verstekelingen terug naar de Vulcaanhaven in Vlaardingen. Waar de groep vandaan komt, is niet bekend. Dat wordt de komende dagen pas duidelijk. De politie gaat ervan uit dat het om illegale migranten gaat.

De verstekelingen werden ontdekt op een veerboot op open zee, die vervolgens terugkeerde naar de haven. De verstekelingen werden volgens rederij DFDS gevonden omdat ze een gat hadden gemaakt in de koeltrailer waarin ze zich verscholen. Volgens DFDS vertoonden ze onderkoelingsverschijnselen.

Na de melding over de verstekelingen werd opgeschaald naar GRIP-1. Dit houdt in dat hulpdiensten moesten samenwerken vanwege de omvang van het incident. Ambulances uit verschillende regios rukten massaal uit. Er was ook een traumahelikopter opgeroepen.

Verstekelingen truck Vlaardingen vermoedelijk uit Koeweit en Irak

Op de kade stonden meer dan twintig ambulances klaar. Alle verstekelingen waren nog in leven. Twee van hen kregen medische hulp. Zij zijn vannacht ontslagen uit het ziekenhuis, zegt de politie.

De groep is door de hulpdiensten van boord gehaald. Twee personen ontvangen in het ziekenhuis extra medische zorg, aldus de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. De rest wordt na een medische controle overgebracht naar een politielocatie.

De burgemeester van Vlaardingen zegt dat de hulpdiensten waren “voorbereid op het ergste”. “Het incident in het Verenigd Koninkrijk (waar 39 mensen dood in een koeltruck werden gevonden, red.) lag ons nog vers in het geheugen”, zegt Annemiek Jetten in het NOS Radio 1 Journaal.

De vrachtwagen stond op een schip dat vanuit Vlaardingen onderweg was naar het Engelse Felixstowe. De veerboot keerde terug toen de verstekelingen, vermoedelijk vluchtelingen, werden ontdekt in een koelcontainer. Hulpdiensten kwamen uit voorzorg massaal naar de haven.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Het Rode Kruis had twee noodhulpteams gestuurd. Alle migranten zijn medisch gecontroleerd. Twee personen zijn daarna naar het ziekenhuis vervoerd omdat ze zich niet lekker voelden. 23 migranten zijn naar een politielocatie overgebracht.