OM eist werkstraffen voor twee pluimveehouders uit Weert

OM eist werkstraffen voor twee pluimveehouders uit Weert
OM eist tonnen van kippenboeren voor mestfraude
Het Openbaar Ministerie wil dat zes pluimveehouders in totaal ruim 865.000 euro betalen aan de Staat. De kippenboeren maakten zich volgens justitie schuldig aan mestfraude, door honderden tot duizenden kippen meer te houden dan waarvoor ze rechten betaalden.

De officier van justitie heeft ook geldboetes, werkstraffen en in twee gevallen voorwaardelijke celstraffen geëist tegen de pluimveehouders. Vier van de zes komen uit Limburg, twee uit Brabant.

Tegen twee kippenboeren uit Weert zijn werkstraffen van 240 en 120 uur en voorwaardelijke gevangenisstraffen van zes en twee maanden geëist. Ook zouden ze 350.000 en 164.000 euro moeten betalen, meldt 1Limburg.

Tegen een pluimveehouder uit Lage Mierde, Noord-Brabant, eiste justitie een werkstraf van 180 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk. Daarnaast moet het bedrijf volgens het OM zon 189.000 euro betalen aan de Staat en een boete betalen van 50.000 euro, waarvan 25.000 euro voorwaardelijk.

Een boer uit Ysselsteyn hoorde een voorwaardelijke werkstraf van 120 uur en een boete van 75.000 euro tegen zich eisen. Deze boer zou zon 295.00 euro moeten betalen.

Een kippenboer uit Haghorst hangt 80 uur werkstraf boven het hoofd, waarvan de helft voorwaardelijk, en een geldboete van 15.000 euro, waarvan 10.000 euro voorwaardelijk. Justitie eiste daarnaast dat het bedrijf 40.000 euro betaalt aan de Staat, meldt Omroep Brabant.

Tegen een boer uit de Limburgse gemeente Leudal eiste het OM een werkstraf van 80 uur, een boete van 15.000 euro, waarvan 10.000 voorwaardelijk, en het betalen van 15.000 euro.

Boeren moeten rechten kopen om een bepaald aantal dieren te mogen houden. Door meer dieren te houden dan toegestaan, verdienden de verdachte kippenboeren meer geld en produceerden ze meer mest.

De overheid moet streng optreden tegen dergelijke fraude, vindt de officier van justitie. “Europa verwacht het, de concurrenten verwachten het en het is nodig om de natuur gezond en het land leefbaar te houden”, zei ze in de rechtszaal.

De zitting was twee dagen na een inval bij een adviesbureau in Heythuysen. Dat bedrijf zou tientallen boeren hebben geholpen met het vervalsen van hun mestboekhouding.

DEN BOSCH – Justitie heeft woensdag bij de rechtbank in Den Bosch geëist dat zes pluimveehouders in totaal ruim 865.000 euro betalen aan de staat. Twee van de kippenboeren komen uit Brabant, ze hebben bedrijven in Haghorst en Lage Mierde. De kippenboeren hebben zich volgens justitie schuldig gemaakt aan mestfraude.

De zes zouden honderden tot duizenden meer kippen hebben gehouden dan waarvoor zij rechten betaalden. Boeren moeten rechten kopen of leasen om een bepaald aantal dieren te mogen houden. Ook werd meer mest geproduceerd dan is toegestaan. Daarmee verdienden ze het geld dat ze nu van justitie moeten terugbetalen. Streng optreden tegen dergelijke fraude Justitie eiste daarnaast ook voorwaardelijke celstraffen, werkstraffen en geldboetes tot 75.000 euro. Ze vindt dat de overheid streng moet optreden tegen dergelijke fraude. "Europa verwacht het, de concurrenten verwachten het en het is nodig om de natuur gezond en het land leefbaar te houden", aldus de officier van justitie. Tegen de pluimveehouder uit Lage Mierde eist justitie een werkstraf van 180 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk. Daarnaast moet het bedrijf volgens justitie 189.200 euro terugbetalen aan de staat, plus een boete betalen van 50.000 euro waarvan 25.000 euro voorwaardelijk. De kippenboer uit Haghorst hoorde 80 uur werkstraf, waarvan de helft voorwaardelijk, en een geldboete van 15.000 euro, waarvan 10.000 euro voorwaardelijk tegen zich eisen. Justitie eist daarnaast dat het bedrijf 40.000 euro terugbetaalt aan de staat. De boeren stonden terecht op een zogeheten themazitting over mestfraude. De uitspraak is over twee weken.