Amerikaanse grenswacht weert migranten met traangas en sluit overgang bij …

Amerikaanse grenswacht weert migranten met traangas en sluit overgang bij ...
Trump dreigt zuidelijke grens VS te sluiten om migrantenkaravaan
De Verenigde Staten hebben de grens tussen San Diego en de Mexicaanse stad Tijuana urenlang gesloten na een poging van honderden migranten om het land binnen te komen. De groep bestormde het hek dat tussen de landen staat. De Amerikaanse politie reageerde daarop met traangas en liet helikopters over de groep vliegen. Inmiddels is de orde bij de grens hersteld en is de grens weer geopend.

In Tijuana bivakkeren duizenden migranten uit Midden-Amerika, die in een gezamenlijke tocht de VS willen bereiken. De VS behandelt bij de betreffende grenspost maximaal honderd visumaanvragen per dag, waardoor het merendeel in Tijuana vastzit. Vrijdag zei de burgemeester dat zijn stad de opvang niet aankan en riep hij de noodtoestand uit.

De Amerikaanse president Trump, die eerder al duizend extra agenten naar de grens had gestuurd, riep Mexico nogmaals op om iets te doen aan de situatie. “Het zou erg slim zijn als Mexico de karavaan tegenhoudt voordat die onze grens bereikt.” Ook zei hij dat landen moeten stoppen met het “dumpen” van mensen in de VS.

In Tijuana verblijven inmiddels zon vijfduizend migranten uit voornamelijk Honduras, El Salvador en Nicaragua die asiel willen aanvragen in de VS vanwege de armoede en het geweld in hun land. President Donald Trump stuurde vorige week duizenden militairen naar de grens met Mexico ter versterking van de grenspatrouilles. Hij noemt de stroom migranten uit Midden-Amerika een invasie.

VS verjagen migranten met traangas en sluiten grensovergang Tijuana

Een hoge Mexicaanse functionaris laat weten dat zijn land de migranten laat deporteren die illegaal en op een gewelddadige manier de grens probeerden over te steken. Waar de migranten heen worden gebracht is niet bekend.

In de video is te zien hoe de migranten met grote aantallen tegelijk over hekken proberen te klimmen. Een grote Mexicaanse politiemacht probeert ze te stoppen:

Arjan Meesterburrie 26 november 2018 om 1:15 Mail de redactie Artikel opslaan Opmerkingen? Mail ons Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt. U kunt ons ook anoniem een tip geven.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088-0561561. De servicepagina kunt u hier vinden. Klik hier om direct de digitale krant te lezen.